Konut sigortası yaptırırken bunları bilmeyen pişman olacak! Hem hayat kurtarır, hem güvenli tutar: Bu maddeler sizi hayatta tutacak!

Konut sigortası yaptırırken bunları bilmeyen pişman olacak! Hem hayat kurtarır, hem güvenli tutar: Bu maddeler sizi hayatta tutacak!

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası depreme karşı hangi önlemleri alabiliriz, ne yapabiliriz? İşte detaylar…

Ülkemizin yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından herkes oturduğu ya da oturacağı konutlara deprem sigortası yaptırmak için kolları sıvadı. Deprem sigortası yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz? Detaylar haberimizde…

deprem

BU MADDELER HAYATTA KALMANIZI SAĞLAYACAK! DEPREM RİSKİNE KARŞIN KONUT SİGORTASI SEÇERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLERİ BİLİYOR MUSUNUZ? KONUT SİGORTASI MI YAPTIRMALI YOKSA DASK MI? HANGİSİ DAHA GÜVENLİ. KONUT SİGORTASI NEDİR, DASK NEDİR?

Depremden sonra, çöken yapılardan alınan numuneler, binanın dayanıksızlığına ve çürümesine katkıda bulunan çeşitli faktörleri belirledi. Bu raporlar ışığında yeni yapılacak yapıların dayanıklı ve sağlam olması için adımlar atılmaktadır. Bu adımlar, yaşadığınız evi daha da sağlamlaştıracak ve deprem anında hayatınızı kurtarabilir. Hayat kurtaracak o maddeler…

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından zorunlu deprem sigortası ile birlikte konut sigortası alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda vatandaşların kafasında soru işareti oluştu. Türkiye'deki konutların %55,4'ü zorunlu deprem sigortasına sahipken konut sigortası oranları çok gerilerde. Tam mali koruma, evinizin değerini daha yüksek bir oranda kapsayan ve bir afet durumunda evinizin malını koruyan konut sigortasına sahip olmak önemlidir.

KONUT SİGORTASI MADDİ KAYBI KARŞILAMAK İÇİN DAHA UYGUN

Sigortam.net CEO'su Bora Uludüz, deprem sonrası yaşanılan acılara dikkat çekerek aldığını, afetin yaralarını sarmaya çalışırken gelecekte olma durumu yüksek doğal afetlere karşı önleyici tedbirler almamız konusunda uyarılarda bulundu.

Uludüz, Dünya Bankası'nın depremden kaynaklanan doğrudan fiziki hasarı 34,2 milyar dolar olarak tahmin ettiğini, depremde hasar gören konutlar için DASK teminatlarının toplam tutarının 25 milyar lira olarak hesaplandığını anlattı.

Yurt dışı ile risk paylaşımının önemine dikkat çeken Urduz, şunları kaydetti:

"Sigorta güvencesi sağlamanın en önemli yanı, risklerin gerçekleşmesi durumunda, maddi yükün reasürans yoluyla yurt dışıyla paylaşılmasını sağlamak. Düşük sigorta oranları nedeniyle yaşanan afetlerin tüm maddi zararını milli ekonomimiz aracılığıyla karşılamak zorunda kalıyoruz. Bireysel düzeyde ise DASK ile sınırlı bir güvence elde ederken, konut sigortası ile daha kapsamlı, yaşadığımız maddi kaybı gerçek anlamda karşılamaya daha yakın bir güvence elde edebiliyoruz. Bu yüzden Sigortam.net olarak hem müşterilerimizde hem de genel olarak toplumda sigortalılık bilincinin yerleşmesine büyük önem veriyoruz."

DASK BİNAYI, KONUT SİGORTASI EVİ VE İÇİNDEKİLERİ KORUR

Uludüz, DASK'ın sadece binalarda deprem, sel, yangın gibi doğal afetler nedeniyle oluşan fiziki hasarlara karşı sigorta sağladığını, konut sigortasının ise evinizi ve içindeki her şeyi kapsayan daha geniş bir sigorta güvencesi sunduğunu söyledi.

DASK'ın belirli bir miktara kadar güvence sağladığını, evin gerçek değerini güvence altına almak için konut sigortası sahibi olmak gerektiğini vurgulayan Uludüz, "Yani aslında konut sigortası ile metrekare başına belirlenen DASK teminatından çok daha yüksek teminatlara konut sigortası sayesinde ulaşmak mümkün olabiliyor. Konut fiyatıyla karşılaştırıldığında oldukça uygun olan konut sigortası poliçeleri, günlük hayatta yaşanabilecek hırsızlık, elektrik ve su tesisatı kaynaklı sorunlar gibi olumsuzlukları da kapsıyor." ifadelerini kullandı.

"DASK POLİÇESİ GÜNCEL OLMALI , KİRACILAR KONUT SİGORTASI DA YAPTIRMALI"

DASK'ın her yıl yenilenmesi gerektiğini hatırlatan Uludüz, ev sahibinin mutlaka yaptırması gereken zorunlu deprem sigortası olup olmadığının kontrol edilmesinin kiracılar açısından çok önemli olduğunu anlattı.

Uludüz, "Sigorta yaptırılacak konutta kiracı ya da ev sahibi olmak, teminatların kapsamı açısından önemli. Ev sahipleri için bina ve eşya teminatını bir arada almak gerekirken, kiracıların da eşyalarını güvenceye almak için ayrıca poliçe oluşturması gerekiyor. Bu nedenle kendi eşyalarını koruma altına almak isteyen kiracıların konut sigortası yaptırması önem teşkil ediyor." Uyarısını yaptı.

POLİÇE SATIN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

"Herhangi bir hasar ya da zayi durumunda, hasarın karşılanmasını garanti altına almak için metrekare birim fiyatlarındaki güncel değerlemeleri takip etmeye önem vermek gerekiyor. Ev sahipleri DASK ve konut sigortası yaptırdıklarında, belirli limitlerde olmak şartıyla kira gelir vergisi indirimi hakkından yararlanabiliyor. Konut sigortası, poliçenin oluşturulduğu tarihten sonra meydana gelecek hasarları karşılıyor. Konut sigortası, poliçe kapsamına giren evdeki bazı teknolojik cihazlar için de güvence sağlayabiliyor. Ancak bu teminatların oluşturulmasında cihaz yaşına da dikkat etmek gerekiyor. Afet durumlarında eşyaya gelen hasar, manevi tazminat, kira kaybı, taşınma yardımı gibi ödemeler sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte konut sigortası kapsamında yer alıyor. Konut sigortası poliçe fiyatları, binanın bulunduğu bölgeye ve ile göre değişkenlik gösterebiliyor."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN