Köpek kaç sene yaşar?

Köpek kaç sene yaşar?

Evcil hayvanlardan köpekler insanların en yakın dostu olabilmektedir. Köpek sahiplenmek ve bir köpekle yaşamak hem çok güzeldir hem de zordur. Karşılıksız ve koşulsuz seven, yanımızda olan can dostlarımızın ömrü ne kadardır? Bu dünyaya gelen her canlı gibi köpeklerde bir gün hayatımızdan gitmektedirler. Peki, köpek kaç sene yaşar? Bu sorunun cevabı ise aslında köpeklerin ömrü cinslerine göre değişebilmektedir.

Can dostlarımız, hem üzüntümüzü hem mutluluğumuzu en derinden hisseden köpeklerin ortalama ömrü yaklaşık olarak 14-15 yıl kadardır. Tabi ki köpeklerin ırkına göre bu ortalama ömür süresi değişebilmektedir. Yapılan son araştırmaya göre bir köpeğin ortalama ömrü 14 yıl olarak çıkmıştır.

CİNS KÖPEKLER KAÇ YIL YAŞAR?

Köpeklerin ömrünün ırklara göre değişebileceğini belirtmiştik. Köpek sahiplerinin en çok araştırdığı konulardan biri olan köpek kaç sene yaşar sorusu cinslere göre değişiklik göstermektedir.

Golden Köpekler; en çok sahiplenilen köpek ırkı olabilir. Oldukça sevimli ve cana yakın olan golden cinsi köpekler çocuklarla olan candan ilişkileri nedeniyle ailelerin sahiplendiği ilk köpek cinslerindendir. Bu köpeklerin ömrü ise 10-12 yıl arasında değişiyor. Belirtilmesi gereken bir nokta var ki; golden köpeklerin ömrünü ne kadar dengeli beslendikleri ve ne kadar egzersiz yaptıkları değiştirebiliyor.

Kangal Köpekler; büyük ırk olarak geçen kangal köpekleri çobanlık yeteneklerinden dolayı en çok hayvan yetiştiricileri tarafından tercih ediliyor. Oldukça sadakatli olan kangal köpekleri Anadolu topraklarına özgü olsa da dünyaca bilinmektedir. Kangal cinsi köpeklerin ortalama ömrü ise 12-15 yıl arasında değişiyor.

Cocker Köpekler; gelişmiş avcılık özellikleri ile bilinen bu köpeklerin ortalama ömrü 12-15 yıl arasındadır. Daha uzun yaşamaları da yapılan araştırmalara göre yaptıkları egzersizlerle mümkündür.

Pomerian Köpekler; küçük ırka giren pomerian köpeklerin yaşam süresi büyük ırk köpeklere göre daha uzundur. Ortalama ömürleri 14-16 yıl arasında değişiyor.
Terrier Köpekler; birden fazla cinsi olan terrier köpeklerde ortalama ömür süreleri de değişiyor. Jack Russell cinsi 12-16 yıl, Bull Terrier cinsi 8-15 yıl, Yorkshire Terrier cinsi 12-16 yıl ve son olarak Cairn Terrier cinsinin ise 10-14 yıl yaşadığı belirtilmektedir.

Chihuahua Köpekler; dünyanın en küçük köpek türlerinden olan chihuahuanın ortalama ömrü 15-20 yıl arasında değişiyor.
Boxer köpekler; bekçi köpeği ırkına giren bu köpekler oldukça sadık,sevimli ve eğlencelidir. Maalesef ortalama ömürleri ise oldukça kısadır. Bu köpeklerin ortalama ömrü 8-12 yıl arasında değişir. Ve birçok genetik rahatsızlıkları vardır.

KÖPEKLERİN ÖMRÜ NASIL UZATILIR?

Köpeklerin ömrünü kesin olarak uzatmak gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat her canlıda olduğu gibi bazı şeylere dikkat edilirse daha sağlıklı ve mutlu bir hayat süreceklerdir. Düzenli veteriner kontrolleri, egzersiz ve dengeli beslenme ile yaşam kaliteleri artacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN