MasterChef Alican nadir görülen hastalığını ilk kez açıkladı: 'Doktorlar mesleği bırak diyor'

MasterChef Alican nadir görülen hastalığını ilk kez açıkladı: 'Doktorlar mesleği bırak diyor'

MasterChef All Star yarışmacısı Alican Sabunsoy, nadir görülen bir hastalığı olduğunu ve strese girdiği atak geçirdiğini açıkladı. 'Anjiödem' isimli hastalığa doğuştan sahip olduğunu söyleyen Alican, "Psikologlar, ‘Mesleğin çok stresli bunu bırak’ diyor, bu saatten sonra bırakamayız" dedi.

TV8'in sevilen yarışması MasterChef All Star'ın geçtiğimiz bölümünde, yarışmacı Alican Sabunsoy sevenlerini üzecek bir haber verdi. 2019 yılındaki yarışmayı ikincilikle bitiren Alican doğduğundan beri 'anjiödem' isimli bir hastalıkla mücadele ettiğini ve zaman zaman ataklar geçirdiğini söyledi.

'BEYNİM GİDİYOR'

Şeflerin soruları üzerine rahatsızlığından bahseden Alican, "Şefim çok fazla rahatsızlandım. Bunu çok dile getirmek istemiyorum. Bu benim motivasyonumu fazlasıyla düşürüyor. Kan hastalığım var. Kalıtsal bir hastalık. Bununla ilgili çok zamansız atak geçirebiliyorum. Onunla alakalı şiddetli ağrılarım oluyor. O da beni düşürüyor. Beynim gidiyor" dedi.

-001.jpg

'MESLEĞİN ÇOK STRESLİ BUNU BIRAK DİYORLAR'

Strese girdiği zaman atak geçirdiğini belirten Alican Sabunsoy, "Çok dile getirmek istemiyorum. Bu bahane değil zaten. Çünkü yıllardır psikologlar, 'Mesleğin çok stresli. Bunu bırak' diyorlar. Bırakamayız bu saatten sonra. Benimde üst üste rahatsızlıklarım olunca... Bu hastalık doğduğumdan beri var. Ama sıkıntı yok, ayakta kalmaya devam" ifadelerini kullandı.

a2.jpg

MASTERCHEF 2019 FİNALİNDE DE RAHATSIZLANMIŞ

Sabunsoy, Somer Sivrioğlu'nun 2019'daki rahatsızlığının da aynı hastalıktan mı kaynaklandığını sorması üzerine şunları söyledi: "Evet. Stres olunca direkt atak geçiriyorum. Stres yapmamaya çalışıyorum. Hastalığımın adı 'herediter anjioödem'. Fazla bilinmiyor ama çok tehlikeli bir rahatsızlık. Ailemde yok sadece bende var"

HEREDİTER ANJİOÖDEM HASTALIĞI NEDİR?

Herediter Anjioödem vücudun farklı bölgelerindeki deride veya iç organlarda ataklarla seyreden, nadir rastlanan otozomal dominant geçiş gösteren genetik bir hastalıktır. Bu hastalığa kurdeşen eşlik etmez. Bazen akut batını andıran şiddetli kolik tarzı karın ağrısına, bazen de ölüme yol açabilen larinks ödemine yol açabilir.

3-005.jpg

HEREDİTER ANJİOÖDEM BELİRTİLERİ

Deride veya mukozalarda akut şişmelerle kendini gösterir. Bu şişlikler özellikle kolları, yüzü, boğazı ve yanı sıra genital organları tetikleyebilir.

Şişlikler hiçbir zaman kaşıntılı değildir. Hasta şişliğin olduğu bölgede en azından bir gerilme hissi duyar, ancak şiddetli ataklarda gerilme hissi yerini ağrıya bırakır. En sık korkulan bulgusu üst solunum yolları ve larinks şişliğidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN