Merkez Bankası'ndan dolar depremi! Doları 25 TL yapacak sistem başladı: Herkes o tarihe kilitlendi!

Merkez Bankası'ndan dolar depremi! Doları 25 TL yapacak sistem başladı: Herkes o tarihe kilitlendi!

Merkez Bankası'nın yeni kur kararı vatandaş tarafından ilgiyle takip ediliyor. Peki ikili kur kararından sonra hangi gelişmeler yaşandı? Tüm detaylar haberimizde.

Yeni düzenleme ile gelen ikili kur ile ilgili vatandaş merak ettiği her şeyi internet üzerinden araştırıyor. Peki Merkez Bankası ikili kur kararı nedir? Vatandaş nasıl etkilenecek? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

MERKEZ BANKASI İKİLİ KUR KARARI

Ülke genelinde alınan yeni karara göre artık ikili kur sistemine geçiliyor. Yeni gelişmelere göre artık vatandaş farklı, ihracatçı farklı kur üzerinden döviz alacak. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre iktisatçılar döviz kurunun baskılanarak enflasyon düşürmenin mümkün olmadığını dile getiriyor. İhracatçılar ise döviz kuru ile rekabetçi olmadıklarını söylüyor. 2022 senesinin son aylarında ihracat eksilere kadar düştü. Yani enflasyon ile mücadelede döviz kimseye bir kâr kazandırmayacak. Açıklama yapan uzmanlara göre doların baskılanması Türkiye'nin ihracat artışını durduran en önemli sebeplerden biri. Tekstil, giyim gibi sektörlerde artık ihracat azalmaya devam ediyor. Avrupa durgunluğunun da bunda etkisi olsa da asıl sebep kur enflasyon gibi artış göstermediği için ihracatçıların maliyet fiyatlarını yükseltmek zorunda kalmaları. 

Merkez Bankası İkili Kur Kararı

Bunun sonucunda da enflasyon sorunu olmayan ülkeler müşteri potansiyelinden çıkıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe açıklamalarına göre kurun enflasyon kadar artması talep ediliyordu. TL'nin yüzde 30'dan fazla değer kaybı, doların 25 TL olması talebi oluyor. Eskinazi açıklamalarına göre doların baskılanması ihracatı durduruyor ancak doların baskılanma sebebinin de iyi bilinmesi gerekiyor. 2021 senesinin sonunda devalüasyon yaşanmadı ve enflasyon yükselişi birçok konuyu etkiledi. Vatandaş yine aynı şeyleri yaşamak istemiyor. Merkez Bankası rezervlerinden bu durumun ortadan kalkması için 100 milyar dolardan daha fazla satış yapıldı ve satış yapmaya da devam ediliyor. Bu satışlar doları dizginlemiş oldu. TÜİK verilerine göre geçen sene yüzde 64 artan enflasyon sonrasında TL dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetmiş oldu. Tüm bu durumların ortadan kalkması için ikili kur durumu ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın yeni kararına göre yurt dışından döviz getirilip Merkez Bankası'nda bozdurulması halinde işletme sahipleri yüzde 2 destek alacak. Dövizin yüzde 40'ı Merkez Bankası'na satılır ve kur korumalı mevduata dönüştürülürse ihracatçılar da yüzde 2 destek alacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN