Migreni olanlar bu yiyecekleri görünce koşarak kaçsın! Meğer migreni bu besinler tetikliyormuş

Migreni olanlar bu yiyecekleri görünce koşarak kaçsın! Meğer migreni bu besinler tetikliyormuş

Migren baş ağrısı genellikle ataklar halinde ortaya çıkıyor ve kişinin günlük aktivitelerini zorlaştırıyor. Migren ile beslenme arasındaki karmaşık bir ilişki var. Bazı besinler semptomları azaltırken bazıları ise artırabiliyor. Bazı besinler vazokonstriktör veya vazodilatör etki yaparak sinir sistemini etkileyip ağrı oluşumuna yol açıyor. Peki, migreni olan kişiler ne yememeli? Migreni ne azdırır? Migreni tetikleyen gıdalar neler? İşte, migreni tetikleyen yiyecekler...

Yiyeceklerin migren üzerindeki etkileri hakkında henüz kesin bulgular bulunmasa da kişiden kişiye göre farklılık gösteriyor. Yıllarca doktorlar tarafından yasaklanan çikolata, peynir, kahve gibi besinlerin bazılarında atağa neden olurken bazılarına iyi geldiği gözlemlendi.

Migrende beslenme kaynaklı tetikleyicilerin başında açlık hissi var. İkinci sırada ise çikolata ve alkol geliyor. Migren hastaları bazen besin öğelerinden bir ya da birden fazlasına karşı hassas olabilir.

Baş ağrısını tetikleyen besinlerin içindeki bazı kimyasallar; MSG (monosodyum glutamat), nitrat, nitrit, tiramin ve histamin içeren diğer aminler.

MİGRENİ TETİKLEYEN YİYECEKLER NELER?

* Turunçgiller, oktopamin içeriğinden dolayı atak riskini arttırmaktadır.

* Alkollü İçecekler, histamin içeriğinden dolayı atak riskini arttırmaktadır.

* Yer Fıstığı, IGG (İmmünglobülin G) antikoru içeriğinden dolayı atak riskini arttırmaktadır.

* Kafein bağımlılığı ve aşırı kahve tüketimi de zonklayıcı baş ağrısı ve migren ile ilişkilendirilmektedir.

* Sert, Aşırı Tuzlu ve Çedar Peynir Çeşitleri, tiramin içeriklerinden dolayı atak riskini arttırmaktadır.

* Çikolata, feniletilamin içeriğinden dolayı atak riskini arttırmaktadır.

* Hazır ve Paketlenmiş Gıdalarda renk vermek amacıyla kullanılan sodyum nitritin bazı bireylerde baş ağrısına sebep olduğu ve vazodilatasyon (damar genişlemesi) ile ilişkili olabileceği belirtilmektedir.

* Sigara, aşırı stres, yorgunluk ve uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında durmakta migren ataklarını tetikleyici.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN