Özel sektör çalışanları maaşınızı alırken bu ödemeyi de istemeyi unutmayın!Tüm özel sektör çalışanlarının maaşına ek yatırılacak

Özel sektör çalışanları maaşınızı alırken bu ödemeyi de istemeyi unutmayın!Tüm özel sektör çalışanlarının maaşına ek yatırılacak

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir açıklama ile özel sektör çalışanlarına doğalgaz yardımı yapılacağı duyuruldu. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar tüm çalışanların yüzünü güldürüyor. Doğalgaz ve ısınma yardımı adı altında verilen ödemeler hakkında araştırmalar devam ediyor. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

Çalışan vatandaşların doğalgaz ve elektrik faturaları için önemli bir adım atılırken konu hakkındaki detaylar da araştırılmaya devam ediyor. Dar gelirli vatandaşlar için devlet tarafından sunulan ödemelerin 2023 yılı haziran ayına kadar devam edeceği belirtildi. Bu kapsamda çalışanlara maaşlarına ek olarak 1100 TL doğalgaz yardımı yapılacak. Konu hakkında merak edilenler araştırılmaya devam ederken biz de merak edilen konu hakkındaki detayları sizlerle paylaştık. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

DOĞALGAZ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?


Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda çalışanlara doğalgaz ve ısınma yardımı yapılacağı açıklandı. İşverenler tarafından çalışanlara yapılacak olan yardım kapsamında özel sektör ve kamu çalışanları yer alıyor. Cep yakan doğalgaz faturalarına devlet tarafından sağlanan ödemeler vatandaşların yüzünü güldürüyor. Bu kapsamda işverenlerde gelir vergisi ve sigorta prim kesintisinden muaf tutulacak.


Özel sektör çalışanları için geçerli olan düzenleme kapsamında asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178.4 TL'lik gelir vergisi ve sigorta priminden kesilen 454.6 TL'lik kesinti yapılmayacak. Bu kapsamda 633 TL olarak görülen ödemeler maaşlara yansıtılacak. Bununla birlikte işverenlerde vergi ve SGK primi kapsamında aylık olarak yaptıkları ödemelerin 1000 TL’lik kısmını ödemeyecek. İşverenler 1000 TL'lik kesintiyi Haziran ayına kadar çalışanlarına ödeyebilecek.

para-verme.jpg


ÖDEMELER NAKİT OLARAK YAPILACAK


AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, çalışanlar için yapılacak olan doğalgaz ve elektrik desteği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.


Yapılacak olan ödemeler kapsamında hem işverenler hem de çalışanlar rahat bir nefes alacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 Temmuz 2023 tarihine kadar çalışanlara elektrik ve doğalgaz yardımı yapan işverenler vergi indirimi alabilecek. 1000 TL'ye kadar olan yardımlar indirim kapsamında yer alıyor.


İşverenlerin çalışanlar için verdiği yemek yardımı da vergi istisnası kapsamında yer alacak. Günlük 34 TL olarak verilen yemek ücreti işverenler tarafından çalışanların yemek kartına yüklenebilirken 2022 yılı için ödenen tutar KDV dahil 51 TL olarak kartlara yansıyacak.


KİMLER DOĞALGAZ DESTEĞİ ALABİLİR?


İşverenler tarafından çalışanlara ödenecek doğalgaz ve ısıtma giderleri kapsamında istenen şartlar şu şekildedir:


Ödemelerin Aylık 1000 TL'lik kısmı istisna kapsamında yer alacak. İşverenlerin çalışanlar için yaptığı elektrik doğalgaz ve ısınma giderlerinin Aylık 1000 TL'lik kısmı istisna kapsamına dahil ediliyor.

para-almak.jpg


1000 TL'yi aşan kısımlar ise gelir vergisi ve SGK primine tabi tutulmaktadır.
Doğalgaz ve elektrik ödemeleri çalışanların maaşlarına ek olarak yapılmaktadır.
İşverenlerin istisnadan yararlanabilmesi için ödemeleri çalışanların maaşlarına ek olarak yapması gerekmektedir.


Çalışanların ücretinde bir artış oluşturmadan ücret kalemlerinin adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün bulunmuyor.
Yapılacak olan ödemeler 9 Kasım 2022 tarihi ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasında geçerli olacak.


DOĞALGAZ YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?


9 Kasım 2022 tarihi ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak olan ödemeler istisna kapsamında yer alacak. Ödemeler elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerinin karşılanması için çalışanlara yapılacak.


Bu kapsamda işverenlerin ödemeleri elektrik, doğalgaz ve ısıtma giderleri kapsamında çalışanların maaşlarına ek olarak yatırması gerekiyor. Ödemelerin istisna kapsamında yer alması için gereken şartlar şu şekildedir:


*Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması,


*Aylık 1.000 TL’yi aşmaması,


*Mevcut ücretine ilave olarak yapılması gerekiyor.


İşverenler yapmış olduğu 1000 TL'lik ödeme ile her asgari ücretli için 633 TL kar etmiş olacak.


Çalışanlar fatura göstermek zorunda kalmayacak


Çalışanlara ödenecek olan 1000 TL'lik para yardımı için elektrik doğalgaz ya da ısınma giderlerini gösteren herhangi bir belge ya da fatura talebi olmayacak.

paraodeme.jpg


KİMLER YARDIM KAPSAMINDA YER ALIYOR?


Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yürürlüğe giren yeni düzenleme işverenleri ve çalışanları büyük oranda rahatlatacak. Ancak yapılacak olan ödemeler zorunlu bir ödeme olarak görünmüyor. Tamamen işverenin isteğine bağlı olarak yapılacak olan ödemeler ısınma doğalgaz ve elektrik giderleri için 1000 TL olarak çalışan ödenecek.


İşverenlerin 1.000 TL olarak ödeme yapması durumunda her asgari ücretli için ödemesi gereken 633 TL'lik vergiden muaf olacak. Yani işverenler vergi ve SGK prim ödemek zorunda kalmayacak. Çalışan sayısına göre yararlanılan vergi ve prim istisnası da değişiklik göstermektedir. Ödemeleri yapan işverenler ciddi bir kazanç elde ediyor.


Ödemeleri yapmayan işverenler 178.4 TL gelir vergisi ile 454.6 TL SGK primi ödemek zorunda kalacak. Bu kapsamda işverenin toplam kazancı 633 TL olarak görülmektedir. İşverenden ödeme alan çalışanların maaşları 1.000 TL daha fazla olmaktadır. Personel için ödenen yemek bedelleri de gelir vergisinden istisna olarak kabul edilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN