Sigortalı işte çalışmayanlar yandı! Bunu yapmayanın her ay cebinden 301 TL çıkacak: SGK'dan flaş açıklama geldi

Sigortalı işte çalışmayanlar yandı! Bunu yapmayanın her ay cebinden 301 TL çıkacak: SGK'dan flaş açıklama geldi

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret 22 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 8 bin 500 lira olarak belirlenen asgari ücretle beraber birçok ücrette değişiklik yaşandı. SGK yeni ücretleri açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu olan hükümet, işçi ve işveren taraflarını 7-14-20 Aralık tarihlerinde bir araya getirdi. Hükümet tarafını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi tarafını temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve işveren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu toplantılara katılım sağladı. Gerçekleştirilen asgari ücret görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. 

Çalışanların yüzde 37’sinin ve asgari ücretle doğru orantılı olarak değişiklik sağlanan maaşlarla geçimini sağlayan vatandaşların merakla beklediği 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret net 8 bin 500 lira olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücrete işçi tarafını temsilen bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu imza atmadı. 

"Gerekirse asgari ücrete ara zam gelebilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan belirlenen yeni asgari ücret rakamının ülkemizin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumlu olduğunu ifade etti. Ardından ilerleyen süreçlerde ülke durumuna bağlı olarak 2022 yılında gerçekleştirilen ara zammın 2023 yılında da gerçekleşme ihtimali olduğu sinyalini verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ara zamla ilgili 'Gerekirse, beklenmedik tablo oluşursa geçen sene olduğu gibi ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız!' dedi. 

Asgari ücretlerle beraber tüm kalemlerde değişiklik yaşanacak

2023 yılında geçerli olacak asgari ücrette gerçekleştirilen yüzde 54.5 oranındaki zam sebebiyle işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve Bireysel Emeklilik kesintilerinde değişiklik yaşanacak. 

Türkiye’de çalışanların yüzde 37’sini ilgilendiren asgari ücrette gerçekleştirilen zam ve kalem değişikliklerinde yaşanan ücret değişiklikleri Ocak ayı itibariyle geçerli olacak. 

En düşük işsizlik maaşı 3 bin 981 lira

Sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları durumunda işsiz kaldıkları süre zarfında işsizlik maaşı veriliyor. 2022 yılında en düşük işsizlik maaşı 2 bin 568 lira idi. 2023 yılında asgari ücrete gelen yeni zam ile beraber en düşük işsizlik maaşı 3 bin 981 liraya yükselecek. 

Genel Sağlık Sigortası 301,5 liraya yükselecek 

1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla zorunlu duruma getirilen genel sağlık sigortası, herkesin sağlık hizmetlerine erişimini eşit ve standart hâle getirmek amacıyla ödenir. 2022 yılında genel sağlık sigortası primini aylık 195 lira uyguluyordu, bu rakam 2023 yılında 301,5 liraya çıkacak.

Kıdem tazminatı tavan fiyatı 10 bin 008 lira olacak

Herhangi bir iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda çalışana çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bu kapsamda 2023 yılı için belirlenen yeni asgari ücrete göre, kıdem tazminatı tavanı 10 bin 008 lira olacak.

2023 yılı 65 yaş aylığı 2 bin 604 TL

Yaşlılık maaşına yapılacak zam oranları asgari ücretle beraber belirleniyor. Bu kapsamda 2022 yılında bin 684 lira olarak verilen 65 yaş aylığı yeni yılda 2 bin 604 lira olarak güncellenecek.

Stajyer maaşları artıyor

Lise ve üniversite öğrencileri görmüş oldukları eğitimleri öğrenebilmek adına son senelerinde zorunlu staj yapıyor. İşletmelerde staj yapan öğrenciler net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere staj ücreti alıyor. 2023 yılında net 8 bin 506 lira olan asgari ücretle beraber stajyer öğrenciler staj gördükleri işletmelerden en az 2 bin 552 lira staj maaşı alacak. 

Engelli aylığı 2 bin 609 TL oluyor

Yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarının sağlık kurulu tarafından belirli oranlarda verilen 'engelli' raporu ile engelli vatandaşlar engelli aylığına bağlanabiliyor. Bu kapsamda yüzde 40-69 oranında engelli vatandaşlar yeni yılda yeni yılda 1.738 TL maaş alabilecek. Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler ise 2023 yılında 2 bin 609 lira engelli aylığı alacak. 

İsteğe bağlı sigortalılıkta primi 24 bin 19 lira 

Vatandaşların isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigorta türüne isteğe bağlı sigortalılık adı verilir. Bu kapsamda isteğe bağlı sigortalılar 2023 yılında en düşük prim tutarı 3 bin 202 lira ödeme yapacak. Emeklilik döneminde maaşlarının yüksek olmasını isteyen vatandaşların ise en yüksek prim tutarını 24 bin 19 TL olarak yatırması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan memur ve emeklilere müjdeyi verdi

22 Aralık 2022 tarihinde açıklanan asgari ücrete karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaşları için açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine değinen Erdoğan, memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranının memur ve emeklilerin ihtiyaçlarını karşılayacağını ifade etti. 

TİSK Başkanından işverenlere çağrı 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin açıklanmasının ardından işverenlere çağrıda bulundu. Akkol, açıklanan ücretin asgari ücret olduğunu imkanı olan işverenlerin bu ücreti normal ücret olarak görmemesi ve çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılayabileceği ücretler vermesinin uygun olacağını belirtti.  

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN