Tehlike çanları bu kez İzmir için çaldı! Deprem uzmanı 'bu büyüklükte bekliyoruz' diyerek duyurdu: Vatandaşlar tedirgin

Tehlike çanları bu kez İzmir için çaldı! Deprem uzmanı 'bu büyüklükte bekliyoruz' diyerek duyurdu: Vatandaşlar tedirgin

Kahramanmaraş depremi sonrası uzman açıklamaları gelmeye devam ediyor. İzmir için önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, İzmir ve Ege bölgesinde yaşanabilecek depremlerin şiddetini anlatarak önlem alınması gerektiğine değindi.

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, İzmir'de her an deprem olabileceği yönündeki haberlerin doğru olmadığına vurgu yaptı. İşte detaylar…

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, İzmir ve Ege bölgesinde meydana gelebilecek depremin şiddetini anlattı.

izmir depremi

Jeofizikçi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, Kahramanmaraş'ta yaşananların savaş alanına benzediğini söyleyerek, "Türkiye bunu mutlaka atlatır ama bu yıllar alır. Türkiye bir deprem ülkesidir. Belirli bir günde deprem yoksa, yeryüzü canlılığını kaybetmiş demektir. O zaman hayat yok. Depremin korku boyutu her zaman ilgimizi çekmiştir. Bir deprem üç bölümden oluşur. Şok, ısı ve ışık. 60 yıldır bilimin içindeyim. Kolektif bir toplu iğne başı kadar büyük bir böcek hiç görmedim.

Çünkü deprem olmasaydı Meles Ovası ve Gediz Nehri olmazdı. Manisa'da, Aydın'da jeotermal sahalar olmazdı. Kaynak suyu olmazdı. Maden yatakları, petrol sahaları, dağlar veya ormanlar olmazdı. En güzel incirlerin geldiği, zeytinlerin yetiştiği Ege Denizi olmazdı. Depremler hep bunu yapar ve dünyayı yeniden şekillendirir. Depremleri parça parça görüyoruz. Bu depremin suçu değil. Deprem insandan önce de vardı” dedi.

Olası bir İzmir depreminde yolların kullanılamaz hale gelmesi durumunda kurtulma şansının çok az azalacağını kaydeden Ercan; "Depremin bir kanunu vardır. Bir yerde belli bir büyüklükte deprem olduysa, gelecekte de en az o büyüklükte bir deprem olacaktır. Buna deprem kanunu denir. İzmir'de depremler çok sık olmaz. Yaklaşık olarak her 200-350 yılda bir meydana gelir. İzmir'i her an 7.2'lik bir deprem olacakmış gibi hazırlamak zorundayız. Ancak İzmir'de her an deprem olabileceği iddiası doğru değil. 6,5 büyüklüğündeki depremler İzmir'de yıkıcı değil. 6.5'ten sonra yok etmeye başlar. İzmir'de hiçbir zaman Kahramanmaraş gibi 7.5, 7.6, 7.9'luk depremler olmayacak.” İfadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN