Uzayda su arayışı Ay’da sonlandı! Yeni yaşam alanı için yeni umutlar! 1 trilyon ton su keşfedildi

Uzayda su arayışı Ay’da sonlandı! Yeni yaşam alanı için yeni umutlar! 1 trilyon ton su keşfedildi

Uzayda su aramaları devam ederken bilim insanları su belirtisine çok da uzakta olmadığını açıkladı. Yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda ayda dağılmış küçük cam baloncuklarının içerisinde su olduğu keşfedildi.

Uzay keşfi hız kesmeden devam ederken yıllardır uzun yıllardır su keşfi için çalışmalar yapılıyor. Bilim insanları gezegenlerde yaptıkları araştırmalarda su belirtisi ararken aslında dünyadan çok da uzak olmayan ayda su olduğu keşfedildi. Araştırmacılar cam baloncukların ay yüzeyindeki su döngüsünün önemli bir rezervuarı olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamalar kapsamında belirlenen su kaynağının geleceğin kaşifleri tarafından çıkarılıp kullanılabileceği ifade edildi.

SU ARAYIŞINDA SON NOKTA

Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülen çalışma kapsamında Aralık 2020 yılında Çin'in Chang'e-5 uzay aracının dünyaya getirdiği 117 baloncuk da inceleme yapıldı. Herhangi bir atmosfer korunması bulunmayan ay yüzeyinde çarpan meteorlar büyük çukurlar oluşturuyor.

ay-su-bulundu.jpg

Herhangi bir tabakası bulunmayan ay yüzeyine çarpan meteorlar darbesiyle çıkan ısı ise yüzey malzemesini eritmektedir. Eriyen bu malzeme soğuduğunda saç teli genişliğinde yuvarlak cam baloncuklar oluşturuyor.

AY'DA SU KEŞFEDİLDİ


Ay yüzeyinde gerçekleştirilen incelemeler kapsamında İngiltere'deki Açık Üniversite'de açıklama yapan gezegen bilimi profesörü Mahesh Anand, Güneşli havalarda ay yüzeyinde bulunan su moleküllerinin zıpladığını söyledi. Anand, Ay yüzeyindeki bu baloncukların zıpladığını görebildiklerini ancak bu baloncukların tam olarak nereden geldiğini tespit edemediklerini aktardı.

ay-dunya.jpg

Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında ay yüzeyinde bulunan cam baloncuklarının ay toprağının yaklaşık %3 ila %5’ini oluşturduğunu söyledi. Çalışmaların ortak yazarlarından Anand, hızlı bir hesaplama yaparak ayın tüm baloncuklarının içerisinde yaklaşık 1 trilyon ton su bulunabileceğini öne sürdü. Anand, baloncukların içerisindeki suyun serbest kalması için de sadece 100 santigratlık dereceye maruz kalmalarının yeterli olabileceğinin altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN