Gözlükleri çöpe atma zamanı yaklaşıyor: Bilim insanları farelerde görmeyi geri getirdi!

Gözlükleri çöpe atma zamanı yaklaşıyor: Bilim insanları farelerde görmeyi geri getirdi!

Bilim insanları, yaşlanma ile gelen görme zayıflığının temelinde gözdeki yağ eksikliğinin yattığını keşfetti. Fareler üzerinde yapılan deneyde, eksik yağ asitlerinin doğrudan enjekte edilmesiyle görme işlevi genç seviyesine ulaştı. İşte detaylar...

Yaşlanmayla gelen görme kaybının geri döndürülmesi için yeni bir yöntem keşfedildi.

Son dönemde bilim dünyasının en çok merak ettiği konulardan biri olan yaşlanmaya bağlı görme kaybı nasıl tersine çevrilir ve yakını daha iyi görmek için ne yapmalı sorusu, Kaliforniya Üniversitesi'nin öncülüğünde uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yanıt buldu.

Göz sağlığı için kritik öneme sahip olan yağların eksikliğinin saptanmasıyla, maküler dejenerasyon yeni tedavi imkanlarının kapısı aralanıyor.

Bu çalışma, görme zayıflamasının kaçınılmaz bir yaşlılık hali olmadığını, biyolojik düzeyde müdahale edilebilir bir süreç olduğunu gösteriyor.

GÖRMENİN AZALMASININ TEMEL NEDENİ: GÖZDEKİ KRİTİK YAĞ EKSİKLİĞİ

Uluslararası araştırma ekibi, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan görme yetisindeki azalmanın temelinde gözde eksik olan belirli temel yağların bulunduğunu ortaya çıkardı.

Bilim dergisi Science Translational Medicine'da yayımlanan bu bulgu, sadece yaşa bağlı görme zayıflamasını değil, aynı zamanda yaşa bağlı maküler dejenerasyon gibi ciddi hastalıkları da hedef alan yeni terapilere zemin hazırlıyor.

ELOVL2 GENİ RETİNADAKİ SAĞLIKLI YAĞLARI ÜRETİYOR

Haber Global'de yer alan habere göre, araştırma, çok uzun zincirli yağ asitlerini (VLC-PUFA'lar ve DHA gibi omega-3 yağ asitleri) üretmekten sorumlu olan ELOVL2 adında kritik bir geni tanımladı.

Bu gen, gözün retinasındaki sağlıklı yağları oluşturuyor.

Ancak yaş ilerledikçe bu ELOVL2 geninin aktivitesinde düşüş oluyor ve bu durum göz sağlığı için gerekli olan yağ asitlerinin azalmasına yol açıyor.

Bu eksiklik de görme fonksiyonunun zayıflamasına neden oluyor.

YAŞLI FARELERDE GÖRME İŞLEVİ GENÇ SEVİYESİNE ULAŞTI

Kaliforniya Üniversitesi'nden bir araştırma liderinin öncülüğünde yürütülen bu çalışma, yaşlanmanın etkilerinin tersine çevrilebilir olduğunu kanıtladı.

Araştırmacılar, yaşlı farelerin gözlerine doğrudan bu çok uzun zincirli poli doymamış yağ asitlerinden (VLC-PUFA'lar) enjekte etti.

Bu enjeksiyon sonucunda, yaşlı farelerin görme işlevi genç bireylerinkiyle aynı düzeye ulaştı.

TEK BAŞINA DHA TAKVİYESİ BEKLENEN ETKİYİ YARATMADI

Çalışmanın ilginç bir bulgusu da sadece göz sağlığı için geleneksel olarak sıklıkla önerilen DHA yağının tek başına verilmesinin aynı etkileri yaratmaması oldu.

Bu durum, görme kaybını tersine çevirmede VLC-PUFA'ların kritik ve benzersiz bir rolü olduğunu gösteriyor.

ELOVL2 VARYANTLARI RİSKLİ BİREYLERİ ÖNCEDEN TESPİT ETMEYİ SAĞLAYACAK

Ayrıca, ELOVL2 geninde belirlenen spesifik varyantların, yaşa bağlı maküler dejenerasyonun daha hızlı ilerlemesiyle doğrudan bağlantılı olduğu tespit edildi.

Bu önemli gelişme, maküler dejenerasyon riski altında olan bireyleri önceden belirleyip erken önlemler almanın yolunu açıyor.

Araştırma lideri, bu genin gelecekteki anti-yaşlanma terapileri için mühim bir hedef olacağını ifade ediyor.

İNSAN DENEYLERİ İÇİN HAZIRLIK SÜRÜYOR

Mevcut aşamada tüm deneyler hayvan modelleriyle sınırlı kaldı.

Araştırmacılar, elde ettikleri çarpıcı sonuçların ardından şimdi daha büyük hayvanlar üzerinde çalışmalara başlayacak.

Ardından ise insan denemelerinde bu yöntemin güvenlik ve etkinliğini inceleyecek.

Araştırmacılar ayrıca, bu yağ metabolizmasının sadece göz sağlığı ile sınırlı olmadığını; bağışıklık sistemi yaşlanması ve bazı kanser türleriyle de ilişkili olabileceğini belirtiyor.

YAŞLANMA KARŞITI STRATEJİLER İÇİN ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTASI

Yaşlı gözlere uygulanan yağ asidi takviyesi sayesinde hem moleküler düzeyde yaşlanma işaretleri geri döndürüldü hem de görme fonksiyonunda ciddi bir iyileşme gözlendi.

Buluş, sadece göz sağlığı için değil; genel yaşlanma karşıtı stratejiler açısından da mühim bir dönüm noktası oluşturuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN