Yapay zekayla sakın bunları paylaşmayın! Ünlü şirketin Türkiye temsilcisi açıkladı: O bilgileri paylaşanın vay haline

Yapay zekayla sakın bunları paylaşmayın! Ünlü şirketin Türkiye temsilcisi açıkladı: O bilgileri paylaşanın vay haline

Hayatımızı kolaylaştırmak için kullanılan yapay zeka programları büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Programlar ile hayalinizdeki her şeyi gerçeğe dönüştürebilirken bir anda hayatınızı karartmayın. Ünlü şirketin Türkiye temsilcisi herkesi uyardı. Yapay zeka ile o bilgileri sakın paylaşmayın. İşte yapay zekayla paylaşılmaması gereken o bilgiler…

Günlük hayatın dijital yardımcısı haline dönüşen sohbet tabanlı yapay zeka programları yönlendirilen soru ve talepleri internetin bilgi havuzundan tarayarak kullanıcılara sunuyor. Dost canlısı gibi görünen bu programlara karşı uzmanlardan uyarı gecikmedi. Gerçekleştirilen konuşmaların tam dökümlerinin üretici şirketler tarafından toplandığına ve depolandığına dikkat çeken uzmanlar yönlendirilen mesajlar ve yanıtlar da bu gruba dahil oluyor. Şirketlerin büyük dil modellerini eğitmek ve programın öğrenilmesine yardımcı olmak için konuşma verileri analiz edilirken kullanıcıların kişisel verileri de tehdit altına giriyor. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, sohbet tabanlı yapay zeka programlarıyla paylaşılmaması gereken 7 bilgiyi açıkladı. İşte yapay zekayla paylaşılmaması gereken o bilgiler…

yapay-zeka-4.jpg

1. Kişisel tanımlayıcı bilgiler

Tam isminiz, ev adresi, telefon numarası, doğum tarihi, sosyal güvenlik numaraları veya resmi kimlik numaralarının kesinlikle paylaşılmaması gerekiyor. Birinin sizi taklit etmek için kullanabileceği bu bilgiler kimlik hırsızlığı, maliyeti dolandırıcılık veya kişisel bilgilerin diğer suçlu kişiler tarafından kötüye kullanımına yol açabilmektedir.

yapay-zeka-6.jpg

2. Kullanıcı adları ve şifreler

Kişiler için önemli bir yere sahip olan parola, pin, kimlik doğrulama kodları veya oturum açma kimliklerinin asla yapay zeka sohbet programlarıyla paylaşılmaması gerekiyor. Kimlik bilgileri hakkındaki ipucu bilgisayar korsanlarının hesapları erişimine sağlamaktadır.

yapay-zeka-5.jpg

3. Finansal bilgiler

Yapay zeka sohbetleri üzerinden finansal hesap bilgilerinizi ve kredi kartı numaralarınızı kesinlikle paylaşmamanız gerekiyor. Finans ipuçları, tavsiyeler, bütçenize yardım olacak sorular ve vergi rehberliği gibi konularda bilgi alabileceğiniz bu programlarda kesinlikle kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerekiyor.

yapay-zeka-2.jpg

4. Özel ve mahrem düşünceler

Bu programlar her ne kadar sempatik görünse dahi derin kişisel düşünceleriniz ve deneyimlerinizi paylaşmamanız gereken bir ortamdır. Siyasi ve dini görüşlerin yanı sıra ilişki sorunları veya duygusal mücadelelerle ilgili konularında paylaşılmaması gerektiğini belirten uzmanlar bu bilgilerin yanlış kullanıma neden olabileceğini söylüyor.

yapay-zeka-1.jpg

5. İşle ilgili gizli bilgiler

İş hayatınızda ilgili özel bilgiler, ticari sırlar içeren bilgilerin de bu tür programlar üzerinden kesinlikle paylaşılmaması gerekmektedir. Toplantı tutanaklarını özetlemek veya tekrar eden görevleri otomatikleştirmek gibi sohbet programlarını kullanmaktan kaçınmanız gerekiyor. Hassas velileri istemeden ifşa etme gibi problemleri ortaya çıkaran bu durum işverenin gizlilik anlaşmaları veya fikri mülkiyet korumalarını ihlal etme riski taşıyor.

yapay-zeka-3.jpg

6. Orijinal yaratıcı çalışmalarınız

Orijinal fikirlerinizi, diğer tüm kullanıcılarla potansiyel olarak paylaşılmasından memnun değilseniz asla sohbet robotlarıyla paylaşmayın.

yapay-zeka-7.jpg

7. Sağlıkla ilgili bilgiler

Potansiyel gizlilik ihlalleri ve hassas tıbbi bilgilerinde kötüye kullanımına karşı sağlık verilerinizi paylaşmamanız gerekmektedir. Bir durumların teşhisi tedavi ayrıntıları ve ilaç rejimleri yapay zeka programlarında kullanılmamalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN