Yarın tüm ücretler değişiyor! GSS primi, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı 1 Ocak'tan itibaren bu miktarda ödenecek: Saatler kaldı

Yarın tüm ücretler değişiyor! GSS primi, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı 1 Ocak'tan itibaren bu miktarda ödenecek: Saatler kaldı

Uzun süredir tartışılan asgari ücret zamlarında son noktaya gelindi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. kez masaya otururken Türk İş Genel Başkanı ise 9000TL teklif ile masada yer aldı. Yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmazken komisyonun tekrardan toplanacağı belirtildi. Asgari ücret zammı ile birlikte birçok ödemede zamlanacak. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

2023 yılında yapılacak olan asgari ücret zamları oldukça dikkat çekiyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. görüşmelerini tamamlarken Türk-İş Başkanı Ergün Atalay 9000 TL teklif ile masaya oturdu. Atalay, belirttikleri tutarın kabul edilmemesi durumunda imza atmayacaklarını vurguladı. Vatandaşlar dört gözle 2023 asgari ücret zamlarını bekliyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

9000 TL İLE MASADA YER ALDI

Ergün Atalay, asgari ücret tespit çalışmalarının 20 günlük bir süreç içerisinde olduğunu belirtti.3. toplantının yapıldığını aktaran Atalay, “Biz ayın 1'inde dedik ki; TÜRK-İŞ 40 senedir bir araştırma yapıyor Türkiye'de. Yoksulluktur, açlıktır bununla ilgili bizim 40 senedir yapılan araştırmada uzman arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Ayın 1'inde açlık sınırı 7 bin 785, yoksulluk 10 bin lira. Böyle bir ifade kullandık.” şeklinde konuştu.

Türk-İş tarafından yapılan açıklamalarda 7.785 rakamı söylenirken Atalay, hiçbir yerde böyle bir ifadede bulunmadıklarının altını çizdi. Teklifini bakana ile ettiğini aktaran Atalay, Türk- İş tarafından sunulan teklifin 9000 TL olduğunu vurguladı.

asgari ücret ne kadar olacak

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Ak Parti grup toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin yarın açıklanacağını belirtti. Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin yarın tamamlanacağını dile getirdi. Bakan ile görüşmelerini yaparak asgari ücret konusunu da yoluna koyacaklarını belirten Erdoğan, açıklamanın yarın yapılacağını dile getirdi.

Ücret zammı hakkında açıklamalarda bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, asgari ücretin 9000 TL olması durumunda diğer ödemelerde görülecek değişiklikleri değerlendirdi.

REFAH PAYI ÖDEMESİ YAPILACAK MI?

Türk-İş tarafından sunulan 9 bin TL'lik teklifi değerlendiren Zengin, bu durumun yüzde 63.6 oranında bir zam miktarına denk geldiğini aktardı. Bu kapsamda 9 bin liralık teklif içerisinde refah payının da yer aldığını belirten Zengin, geçtiğimiz sene asgari ücrete %95 oranında zam yapıldığını belirtti. İşveren için maliyetinin yüzde seksen olduğunu dile getiren Zengin, oradaki yüzde 15’lik farkı ise hükümetin gelir ve damga vergisinden vazgeçerek çalışanlara sağladığını söyledi. Zengin, 2023 zamları içinde aynı yöntemle destek verilebileceğini vurguladı.

asgari ücret ne zaman belirlenecek

ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILIRSA HANGİ KALEMLER DE DEĞİŞİKLİK OLACAK?

Asgari ücreti zamlanması ile birlikte askerlik doğum yurtdışı borçlanması gibi ödemelerde bu durumdan etkilenecek. Askerlik ve doğum borçlanması için günlük miktar 69 TL olarak görülürken yüzde 64’lük bir zam ile bu rakam 110 TL'ye çıkacak.

Yurtdışı borçlanması için de benzer bir durum söz konusu olacak.

İşçiler için yapılan ödemeler kapsamında da değişiklikler yapılacak. Brüt asgari ücretin %40ından az %80’inden fazla olarak ödeme yapılamayan işsizlik ödeneğinin de asgari ücret kapsamında artış göstereceği belirtildi.

Brüt asgari ücretin %2 oranında karşımıza çıkan genel sağlık sigortası da asgari ücret zamları ile birlikte değişiklik gösterecek.

ASGARİ ÜCRET GENİŞ BİR ALANA HİTAP EDİYOR

Asgari ücret ödemeleri alırken pek çok farklı alanda yapılan ödemelerde değişiklik gösteriyor. Devlet tarafından sağlanan destek ödemeleri için belirlenen kriterler arasında kişi başına düşen gelir göze çarparken hane gelirinin asgari ücretin 1/3'ünden az olması gerekiyor.

Bunun yanı sıra yapılan diğer ödemeler üzerinde de değişiklikler yapılacak.Asgari ücret zamları ile birlikte hem maaşlar hem de devlet destek ödemeleri artmış olacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN