HDP'den CHP'ye ziyaret: Seçim ittifakı gündemimizde yok

HDP'den CHP'ye ziyaret: Seçim ittifakı gündemimizde yok

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile beraberindeki heyet, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Sancar, bundan sonraki duraklarının Gelecek ve DEVA Partisi olduğunu söyledi. "Seçim ittifakı gündemimizde yok" diyen Sancar, ortak açıklama yapılmamasının kendi tercihleri olduğunu belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Üniversitelere rektör, belediyelere kayyum atamasının OHAL ile gelen bir uygulama olduğunu ifade eden Sancar, görüşmede bu uygulama ve yaklaşıma tüm muhalefet partilerinin ortak bir tutum sergileyebilmelerinin önemine işaret ettiklerini anlattı.

Muhalefetin demokratik hakların kullanımı konusunda ortak hareket etmesi gerektiğini belirten Sancar, "Seçim ittifakı bugün gündemimizde yok. Herhangi bir şekilde CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ve heyetiyle yaptığımız görüşmede de gündeme gelmedi ama seçim güvenliği en temel meselelerden biridir. Bu konuda da hemfikir olduğumuzu gördük" diye konuştu.

Demokratik parlamenter sisteme dönüşün muhalefet partileri arasında bir ortak program maddesi olduğunu aktaran Sancar, bu temel ilkelerin yer aldığı 1921 Anayasası'nın ilham kaynağı olarak değerlendirilebileceğini dile getirdi.

Sancar, 1921 Anayasası'nın olduğu gibi bugüne uyarlanmasının söz konusu olamayacağını ancak güçlü parlamento ve güçlü yönetimler konusunda bu Anayasa'dan yola çıkmanın mümkün olduğunu belirterek "İktidarın gündeme getirdiği Anayasa değişikliğinin bize göre samimi bir tarafı yok. Bunun gerçekten yeni bir Anayasa yapmaya yönelik bir program olarak ortaya konduğunu düşünmüyoruz. İktidar, sıkışmışlıktan kurtulmak için toplumu oyalamaya çalışıyor" dedi.

01-001.jpg

Sancar'ın açıklamaları şöyle:

"Sayın Kılıçdaroğlu ve heyeti ile görüşme yaptık. Oldukça verimli bir görüşmeydi. Türkiye'nin gündemindeki bütün önemli başlıkları ele aldık. Görüşmelerimiz devam edecek. Muhalefet partileriyle yapacağımız görüşmelerin bundan sonraki durağı Gelecek Partisi, daha sonra DEVA Partisi'ni ziyaret edeceğiz. Bizim muhalefet partilerine sunduğumuz bir müzakere önerisi çerçevesi var. Bir öneri çerçevesi hazırladık. Bunların muhalefet partileri arasında müzakere edilmesini öneriyoruz. 3 başlık var.

Türkiye'nin ağır adaletsizlik hallerini nasıl birlikte tamir edebileceğimiz meselesi bunlardan biri. Enis Berberoğlu, özellikle AİHM kararından itibaren Demirtaş ve tutuklu diğer arkadaşlarımızın durumu da özel bir önem kazandı. AİHM'in Demirtaş kararını da görüştük. Bu konuda bir fikir ayrılığı görülmüyor.

"KAYYUM REJİMİNE KARŞI DEMOKRASİ MÜCADELESİ..."

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin haklı olarak tepki gösterdikleri uygulama OHAL ile gelen bir düzenlemenin sonucudur. Belediyelere kayyum meselesi de aynı çerçevede getirildi. Üniversitelere rektör atama usülü bir kayyım sistemi ortaya çıkarmıştır. Şimdi Boğaziçi Üniversitesi'ndeki son uygulama bu olayı gözler önüne sermiştir. Kayyum rejimine karşı mücadele demokrasi için mücadeledir.

Demokrasi ve demokratik seçimler için yolun şimdiden sağlamlaştırılması gerekiyor. Bunu iktidar bekleyemeyeceğimizi biliyoruz. Muhalefet demokratik hakların kullanımı konusunda ortak hareket etmelidir. Seçim ittifakı bugün gündemimizde yok. Kılıçdaroğlu ve heyetiyle yaptığımız görüşmede de gündeme geldi. Ama seçim güvenliği en temel meselelerden biri. Bu konuda hem fikir olduğumuzu gördük.

"MECLİS'TE SAYILARI YETMİYOR..."

Güçlü parlamento, güçlü denetim sistemi, güçlü yerel demokrasi öneriyoruz. Bu temel ilkelerin yer aldığı 1921 Anayası ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir. Reform dediği her yerde mevcut durumdan daha kötüye gittiğimizi tecrübe ettik. Şu mevcut Anayasa'nın bile gerisine düşecekleri bir teklifle ortaya çıkacaktır. Meclis'te sayıları yetmiyor, nasıl manevralar yapacaklarını göreceğiz. Fakat HDP'nin tutumu açıktır.

Bizim İYİ Parti ile görüşme isteğimiz devam ediyor. Resmi talep konusunu değerlendiriyoruz. Bu görüşmelerden sonra o konuda da tavrımızı ve kararımızı sizlerle de paylaşacağız. Herhangi bir muhalefet partisi ile görüşmeme gibi tavrımız yok bizim. Demokratik siyaset bütün bu tahribatları aşmanın en temel yoludur. HDP demokratik siyasette ısrarcıdır."

02-001.jpgCHP lideri Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyetle görüştü.

"BİZİM TERCİHİMİZ..."

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Sancar "İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşme talebi olup olmayacağı" sorusu üzerine, "Bizim İYİ Parti ile görüşme isteğimiz devam ediyor. Resmi talep konusunu değerlendiriyoruz. Bu görüşmelerden sonra o konuda da tavrımızı ve kararımızı sizlerle paylaşacağız. Herhangi bir muhalefet partisini dışarda bırakma, görüşmeme gibi bir tavrımız yok" dedi. 

"CHP'nin zaman zaman kendileriyle görüşmeleri konusunda çekinceleri olduğu" yönündeki bir soruya da Sancar, "CHP'nin böyle bir çekincesi olduğu tespitini açıkçası abartılı buldum. İhtiyaç duyulduğunda heyetlerimiz görüşebiliyor ve bunlar gizli saklı değil. Bizim randevu talebimiz konusunda da CHP'de bir tereddüt görmedik. Bu tereddütlerin, diğer partilerde varsa mutlaka aşılması gerektiğine inanıyoruz" cevabını verdi. 

Sancar, "ortak basın açıklaması yapılmamasının görüşülen partilerin talebi olup olmadığı" sorusunu ise "Bizim tercihimiz. Bu konuda açık tavrımız budur. Çeşitli yöntemler düşünülebilir. Her bir parti veya farklı partiler farklı yöntem düşünebilirler. Biz bu yönetimin daha faydalı olacağına kanaat getirdik ve bu yönetimi diğer partilere kendimiz önerdik" diye cevapladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN