Kalın'dan Demirtaş ve Kavala yorumu: Arınç hukuki açıdan konuşuyor ama siyaseti gözardı edemeyiz

Kalın'dan Demirtaş ve Kavala yorumu: Arınç hukuki açıdan konuşuyor ama siyaseti gözardı edemeyiz

Bülent Arınç'ın Demirtaş ve Kavala çıkışını yorumlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın "Sayın Arınç, belki kendisi tamamen hukuki açıdan bir mülahazada bulunuyor ama bunu yaşanan siyasi olaylardan bağımsız ele almak mümkün değil" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AİHM'nin hak ihlali kararlarına rağmen tutuklulukları süren eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala hakkında konuştu.

Bülent Arınç'ın "Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş'ın da tahliyesi olabilir" sözlerini de değerlendiren Kalın, şunları kaydetti: 

"SİYASİ OLAYLARDAN BAĞIMSIZ ELE ALMAK MÜMKÜN DEĞİL"

"Bu iki isim üzerinden tartışmak istemem. Meseleyi sadece bu iki kişinin davasına indirgemek doğru olmaz. Bunlar zaten yargı reformu içerisinde konuşulan konular. Hukukun kendi sistematiği içerisinde de değerlendirmeleri var. Toplumdaki bazı hassasiyetleri de göz ardı etmemek lazım. Yani, diyelim ki Demirtaş meselesini Sayın Arınç bu şekilde konuştuğunda belki kendisi tamamen hukuki açıdan bir mülahazada bulunuyor ama bunu yaşanan siyasi olaylardan bağımsız ele almak mümkün değil.

Kobani Olayları, Çukur Olayları, Yasin Börü ve diğer bütün olaylarla birlikte düşündüğünüzde o dönemde HDP'nin ve Demirtaş'ın aldığı tavırları, pozisyonları dikkate aldığınızda toplumun bir kesiminde de başka bir tepki oluşuyor. Burada güvenliği ve toplumun o hassasiyetlerini de dikkate alan bir bakış açısının daha sağlıklı şekilde ortaya konması gerekiyor."

BÜLENT ARINÇ NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Bülent Arınç, 4 yıldır Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ve 3 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluğunu eleştirmiş, iddianameler ile ilgili "Belki şunu konuşmuşlardır diyerek, bu iddianameleri okuyarak isyan etmiştim. Çocuk bile yazmaz bile demiştim, cübbeyi bile giyesim gelmişti" yorumunda bulunmuştu.

Arınç "Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş'ın da tahliyesi olabilir" ifadelerini kullanmıştı.

HSK OSMAN KAVALA İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün "Aslolan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır" açıklamaları ile 'yargı reformu'nun yeniden gündem geldiği dönemde HSK, Osman Kavala için harekete geçmişti. 

HSK, hakkında bir kez beraat iki kez tahliye kararı verilen, AİHM kararına rağmen serbest bırakılmayan ve hakkında yine dava açılan Kavala'ya ait tüm evrakları, İstanbul Adli Yargı Komisyonu'ndan istemişti. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN