İlk cemre ne zaman düşecek? 2020 cemrelerin havaya, suya, toprağa düşme tarihleri

İlk cemre ne zaman düşecek? 2020 cemrelerin havaya, suya, toprağa düşme tarihleri

Baharın müjdecisi cemreler yedişer gün ara ile, sırasıyla havaya suya ve toprağa düşüyor. Peki, İlk cemre ne zaman düşecek? karar.com olarak kış ayları sona ererken 2020 cemrelerin havaya, suya, toprağa düşme tarihlerini bir araya getirdik…

Özellikle Türk kültüründe sevinçle karşılanan cemreler, şenliklerle kutlanan Nevruz ve Hıdırellez’in de müjdecisi konumunda. Pek çok vatandaş şubat ayı itibarıyla ilk cemrenin ne zaman düşecek araştırması yapıyor. Haberimizde, 2020 cemrelerin havaya, suya, toprağa düşme tarihlerini bulabilirsiniz…

İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Binlerce yıldır özellikle tarım toplumları tarafından hava sıcaklıklarında yükselme ve zirai faaliyetlerin başlangıç zamanı olan bilinen ilk cemre 19-20 Şubat’ta düşecek.

HAVAYA, SUYA, TOPRAĞA DÜŞME TARİHLERİ

1. Cemre havaya 19-20 Şubat

2. Cemre suya 26-27 Şubat

3. Cemre havaya 5-6 Mart tarihlerinde düşecek

20-02/11/cemre-2.jpg

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Cemre kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür ve “kor” yani “ateş” anlamına gelir. Sıcaklıkların artmasının başlangıcı olarak bilinen bu hava olayı halk arasında cemre düşmedi olarak adlandırılır. İlk baharın resmen başlamasından önce 7 gün ara ile, havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Böylelikle havada, suda ve toprakta sıcaklık artışı yaşanır.

Büyük coşku ile kutlanan nevruz ve Hıdırellez şenlikleri ise, cemrelerin düşmesinin ardından başlar. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan cemrelere, Osmanlı zamanında Divan Şairleri şiirler yazmış ve övgü ile bahsetmişlerdir. Cemreviye adı ile bilinen bu şiir türünün kökeni çok eskilere dayanmaktadır.

KIŞTAN BAHARA GEÇİŞİN SEMBOLÜ

Geleneksel hava takviminde yıllar günümüzde kullandığımız gibi dört mevsimden değil, “kasım günleri” ve “hızır günleri” adı ile iki bölümden oluşur. 8 Kasım’da başlayan ve 179 gün süren kasım günleri, 5 Mayıs’ta sona erer ve 6 Mayıs’ta 186 gün sürecek olan hızır günleri başlar. Kasım günlerinin sonunda gerçekleşen cemrelerin düşmesi ise bir bakıma kıştan bahara geçişin sembolü olarak görülür.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN