İş dünyası isyan etmişti: Tepki çeken düzenleme için mahkeme yolu da kapalı

İş dünyası isyan etmişti: Tepki çeken düzenleme için mahkeme yolu da kapalı

İş dünyasının tepki gösterdiği 18 maddelik torba kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifin en tartışmalı düzenlemelerinden biri olan kurumlar vergisinin oranı değişmedi fakat yürürlük tarihi ileri alındı. Önergeyle mahkeme yolu da kapandı.

Torba kanun teklifinin en tartışmalı kısmı olan kurumlar vergisini yüzde 25'e çıkaran maddenin yürürlük tarihi değişti.

Verilen önerge ile yüzde 25'lik kurumlar vergisi 3'üncü geçici vergilendirme döneminden (1 Temmuz 2021) itibaren geçerli olacak.

VERGİ YÜKÜ DEĞİŞMEYECEK

Ancak kurumlar vergisi, her geçici vergilendirme döneminde kümülatif matrah üzerinden hesaplandığı için yıl sonunda toplam vergi yükü değişmeyecek ve mükellefler yılın tamamı için yüzde 25 üzerinden vergi ödemiş olacak.

Teklifin kurumlar vergisini yüzde 25'e çıkaran 14’üncü maddesinin yürürlük tarihi, verilen önerge ile vergi uzmanlarının gündeme getirdikleri 'Vergi geriye yürürse dava açılabilir' uyarıları dikkate alınarak 1 Temmuz 2021'e çekildi.

Dünya'nın haberine göre, kurumlar vergisini yüzde 25'e çıkaran maddenin yürürlük tarihi 1 Temmuz'a çekilse de mükelleflerin yılın tamamında ödeyecekleri vergi yükü değişmeyecek.

VERGİ ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK?

Kurumlar vergisi 1 yıl içinde çeyrek dilimler halinde 4 kez beyan edilerek ödenecek. Geçici vergi olarak adlandırılan bu dönemlerde hesaplama kümülatif olarak yapılıyor.

Düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda da kabul edilirse, şirketler kurumlar vergisini şöyle hesaplayacak:

A şirketi, yılın her bir çeyreğinde 100 milyon liralık matrah beyanında bulunacak. Bu şirket 1'inci geçici vergi döneminde (Ocak, Şubat, Mart) yüzde 20 oranından vergi hesaplayarak 20 milyon lira ödeyecek.

A şirketinin matrahı 2'nci vergi döneminde (Nisan, Mayıs, Haziran) ilk dönemi de kapsayacak ve 200 milyon lira olacak. 200 milyon lira üzerinden yüzde 20 oranına göre, 40 milyon lira vergi tahakkuk edecek. Bunun 20 milyon lirasını ilk dönemde ödediği için, ikinci dönemin sonunda kalan 20 milyon lirayı da ödeyecek.

3'üncü dönemde de (Temmuz, Ağustos, Eylül) A şirketinin matrahı 300 milyon lira olacak. Ancak yasa ile vergi oranı yüzde 25'e çıkarıldığı için dönem sonunda bu şirketin ödemesi gereken vergi miktarı 75 milyon lira olacak.

Bunun 40 milyon lirası ilk iki dönemde ödendiği için bu dönemin sonunda A şirketi, 35 milyon lira vergi ödeyecek. Yılın son vergilendirme döneminde ise A şirketi 400 milyon liralık toplam beyanda bulunacak. Bu matrah üzerinden vergi 100 milyon lira olarak hesaplanacak.

Şirket ilk üç dönemde (20+20+35) 75 milyon lira ödediği için bu dönemin onunda 25 milyon lira daha vergi ödeyecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN