İsrailli yetkili kabul etti: Dünya onu öldürdüğümüz için bize teşekkür etmeli

İsrailli yetkili kabul etti: Dünya onu öldürdüğümüz için bize teşekkür etmeli

Muhsin Fahrizade suikastından sonra, "Üç istihbarat yetkilisi, saldırının gerisinde İsrail'in olduğunu söyledi" diye duyuran New York Times, bu kez üst düzey bir İsrailli yetkilinin "Onu öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli" dediğini yazdı.

İran'ın nükleer programının mimarı olarak görülen nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'nin, başkent Tahran yakınlarında uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmesinin ardından suikast ile ilgili İran yönetimi İsrail'i suçladı. İran Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı Fahrizade'nin suikasta kurban gitmesiyle ilgili, The New York Times çarpıcı bir habere daha imza attı.

NYT, yıllardır Fahrizade'nin takip edilmesinden sorumlu bir İsrailli istihbarat yetkilisinden görüş aldı. 

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli yetkili, "İsrail ihtiyaç olduğu üzere İran'ın nükleer programına karşı harekete geçmeye devam edecek" mesajını vererek ekledi:

"İran'ın baş nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli."

NYT'ye konuşan eski CIA yetkilisi Bruce Riedel, İsrail'e mal edilen operasyonu 'eşi benzeri görülmemiş' diye niteleyerek "İranlıların etkin şekilde mücadele edebildiğine dair bir işaret yok" dedi.

Artık Brookings Enstitüsü'nün Saban Ortadoğu Politikası Merkezi'nin uzmanlarından olan Riedel, İsrail istihbarat servislerinin kaynaklarının büyük bölümünü İran araştırmalarına aktarıldığını, operasyonun başarısının gerisinde bunun yattığını söyledi.

Riedel, İsrail nüfusu içinde anadili Farsça olanları etkin şekilde kullanarak İran içinde insanlar üzerinden haber alma ağı kurduğunu ve İran'ın komşusu Azerbaycan'da operasyon üsleri kurduğunu anlattı. Ermenistan'a karşı Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan'ın İsrail'den destek aldığı iddiaları gündem olmuştu. 

"Fahrizade'nin İsrail'e isnat edilen son cinayetten sekiz yıl sonra suikasta kurban gitmesi oyunda yeni bir şeylerin dönmekte olduğunu veya yaklaştığını gösteriyor" diyen eski CIA yetkilisi, İsrail'in yeni eylemlerinin yolda olduğu uyarısını yaptı.

"NETANYAHU'DAN BIDEN'A MESAJ"

İsrail Başbakanı Benyamin (Bibi) Netanyahu'nun her alanda her türlü destekçisi ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimi kaybettiği ve Trump'ın çıktığı İran'la nükleer anlaşmaya geri dönmeyi vaat eden Joe Biden'ın 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a yerleşmesinin beklendiği dönemde gelen suikast, Bibi'nin Biden'a net mesajı olarak yorumlandı.

FAHRİZADE NEDEN ÖNEMLİ?

2014 yılında Reuters ajansına konuşan bir diplomat, "Eğer İran uranyum zenginleştirme programını sürdürürse, Fahrizade İran bombasının babası olarak bilinecek" demişti.

Suikast haberi İran'ın uranyum zenginleştirme programıyla ilgili bölgesel gerginliğin yükseldiği bir sırada geldi.

2010 ve 2012 yılları arasında dört İranlı nükleer bilimci suikaste uğradı ve Tahran yönetimi bu eylemlerden İsrail'i sorumlu tuttu.

Fahrizade'nin ismi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 2018'de İran'ın nükleer programıyla ilgili yaptığı sunumda da öne çıkmıştı. Netanyahu, Fahrizade'nin ismini anıp "Bu ismi unutmayın" demişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN