İstanbul Boğazı'nı yürüyerek geçen Atilla Hülagü kimdir?

İstanbul Boğazı'nı yürüyerek geçen Atilla Hülagü kimdir?

Su üzerinde durabilmesi sağlayan özel tasarım ayakkabı geliştiren Yüzbaşı Atilla Hülagü, Ağustos 1961 tarihinde Rumeli Hisarı'ndan İstanbul Boğazı'na indi. 4 bin 452 adım ve 56 dakika sonra karşı yakadaki Küçüksu'ya ulaşarak tarihe geçti. İşte biyografisi

Özel tasarım ayakkabıları sayesinde İstanbul Boğazı'nı yürüyerek geçen Yüzbaşı Atilla Hülagü, yeni hedefinin Akdeniz ile Atlas Okyanusu'nu birleştiren Cebelitarık Boğazı olarak açıkladı. Fakat ömrü buna yetmedi. 1982 yılında vefat ederek hayata gözlerini yumdu.

ATİLLA HÜLAGÜ İSTANBUL BOĞAZI'NI NASIL YÜRÜYEREK GEÇTİ?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde asker olan Atilla Hülagü, her daim yenilikçi fikirleri olan, bu fikirleriyle çığır açacak atılımlar yapmayı hedefleyen bir askerdi. Kendisinden yüzlerce yıl önce yaşayan Leonardo da Vinci'nin su üzerinde yürüyen insan çizimlerinin bir benzerini, suda yürümeyi sağlayacak ayakkabıları tasarladı.

Yüzbaşı Atilla Hülagü, eşiyle birlikte 2 yıl boyunca İstanbul Boğazı'nı yürüyerek geçme fikri konusunda titizlikte çalıştı. Sadece suyun yüzeyinde durabilecek iki parça yeterli değildi, fizik kanunlarına sırtını yaslaması gerekiyordu. Bu nedenle de üç fizik kanununu göz önüne alarak bir taslak ortaya çıkardı. Geliştirdiği projede ihtiyaçları sadece şunlardı: 90 metrekare teneke, 50 gram lehim, iki el içi boyutunda bez parçası, 3 metre lastik, 1 metrekare alüminyum plaka.

aylakkarga-2-1.jpg

SUDA BATMAYAN ÖZEL TASARIM AYAKKABI YAPTIRDI

Bu işi kotarabileceği bir esnafa gider ve istediği ayakkabıyı tarif eder. Ayakkabı istediği gibi olur, 150 santimetre uzunluğunda ufak çaplı bir su ayakkabısıdır. Bu ayakkabıda alüminyum plakaların alameti ise, yürüyüşü kolaylaştıracak bir mekanizma oluşturmalarıyla ilgilidir. 'Padıl' olarak adlandırılan plakalar ayak suya basınca açılıyor, kaldırınca kapanıyor.

Ayakkabısı artık hazır olan Yüzbaşı Atilla Hülagü, İstanbul Beylerbeyi'nde Astsubay Hazırlama Okulu'nun havuzunda pratik yapmaya başlar. Ayakkabı ve pratik yapma sonrası iş, en uygun rota seçimine gelir. İstanbul Boğazı'nın en dar noktası olan Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarı arasını belirler ve ilk denemesinde şiddetli akım yüzünden başarısız olur.

ATİLLA HÜLAGÜ'NÜN ÖLÜMÜ

Pes etmeyen Atilla Hülagü, 1961 yılının ağustos ayında tanıkların önünde bu sefer doğru akıntıyı hesaplayarak yola çıkar ve 4 bin 452 adım ve 56 dakika sonra Küçüksu kıyısına ulaşır. Atilla Hülagü, İstanbul Boğazı'nı geçtikten sonra yeni hedefini Cebelitarık Boğazı olarak belirler. Fakat ömrü bunu gerçekleştirmeye yetmez. 1982 yılında sessiz sedasız aramızdan ayrılır.

aylakkarga-56507d490f25446fe8a05683.jpg

"ATİLLA HÜLAGÜ'NÜN HEYKELİNİ DİKMEK İÇİB İBB BAŞKANI OLACAĞIM"

Ünlü yazar ve şair Sunay Akın'ı, CNN Türk'teki Işıltılar programına konuk eden televizyon programcısı Tahire Demircan, programında şunları söyledi: "izin çok önem verdiğiniz benim hayatımda da yeri olan birisi var. Rahmetli eniştem Atilla Hülagü." Demircan, Sunay Akın'ın ısrarla 'heykeli dikilecek adam' dediği Yüzbaşı Atilla Hülagü'nün kendisinin akrabası olduğunu gözleri dolarak anlattı.

Sunay Akın, Atilla Hülagü'nün heykelini İstanbul Boğazı'na dikmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olmak istediğini söyledi: "Şöyle 10 metre denizin içinde, suyun içine bir kayalık yapıp oraya Atilla Hülagü'nün heykelini dikeceğim ve gece aydınlatacağım. Gece aydınlatacağım su üstünde yürüyor..."

aylakkarga-11734-11478.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN