İstanbul'da sahte içkiden ölümlerin sayısı 9'a yükseldi

İstanbul'da sahte içkiden ölümlerin sayısı 9'a yükseldi

İstanbul'da sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükseldi. Polis olayla ilgili 52 şüpheliden 50'sini gözaltına aldı.

Edinilen bilgilere göre İstanbul'da sahte içki nedeniyle toplam 49 kişi zehirlendi, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9'a yükseldi. Konuyla ilgili çalışma başlatan polis ekipleri sahte alkol satan 52 kişiyi tespit etti. Yapılan çalışmalarda 50 şüpheli gözaltına alındı. Polisin olayla ilgili çalışması sürüyor.

SAHTE İÇKİDE İLK BELİRTİ GÖZLERDE OLUYOR

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, sahte içki tüketiminde ilk belirtinin görme kaybı olduğunu, devamında ölümle sonuçlanabilecek kötü tabloların ortaya çıkabildiğini söyledi.

Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde Türkiye'nin değişik yerlerinde sahte içki zehirlenmesi vakalarının görüldüğünü, hastanelerinde şu an için henüz böyle bir hasta kabulünün bulunmadığını belirtti.

Metil alkolle yapılan içkilerin sahte olarak adlandırıldığını ifade eden Gündüz, bunların tüketiminin zehirlenmeye ve koma tablosuna yol açtığını anlattı.

Metil alkolle yapılmış içkiyi tüketenlerin bir an önce sağlık kuruluşlarına gitmesi gerektiğine dikkati çeken Gündüz, "Bunları tüketenlerin önce görme bozukluğu ortaya çıkabilir. İlk belirtisi olabilir, görme duyusunu kaybedebilir. Arkasından da hızlı bir şekilde bilinç kaybıyla ve komayla devam eden bir süreç başlar. Bu da alkolün içerisinde gerçekten etil değil de metil alkol olduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Böyle bir durumda eğer böyle bir içecek tüketildiyse çok hızlı bir şekilde sağlık kuruluşlarına başvurulmasını şiddetle öneriyorum, geç kalmadan." diye konuştu.

SAHTE İÇKİ YAPIMINDA DEZENFEKTAN KULLANILMASI

Gündüz son zamanlarda alkol yapımında dezenfektan kullanılmasıyla ilgili de durumların yaşandığını dile getirdi.

Dezenfektanların içerisinde de alkolün yanı sıra farklı kimyasalların da bulunduğunu aktaran Gündüz, şunları kaydetti:

"Bunlardan da faydalanarak böyle içeceklerin yapılması gerçekten bir insanı öldürmek için son derece uygun ortam oluşuyor. Bunu yapanların doğrudan bir insanın ölümüne yol açacağını bilerek yargılanması ve çok ciddi cezalar alması kesinlikle gerekiyor. Çünkü bu tür girişimler bir insanı hayattan koparmaya son derece yatkın girişimlerdir. O nedenle toplumun da çok dikkatli olması gerekiyor. Dezenfektanın içerisinde etil alkolün yanı sıra başka kimyasalların da olması ve bunların tüketilmesinin insanlarda zehirlenmeye yol açması çok mümkün. Alkol oranı da zaten çok yüksek, etil de olsa. İnsan etil alkolle de zehirlenebilir. Dezenfektanın içerisinde bulunan diğer kimyasallarla da zehirlenebilir. Bunların tamamı bir arada olursa bir insanı çok rahatlıkla, hızlı bir şekilde komaya sokabilir ve ölümüne yol açabilir. Bütün bu diğer kimyasalların da tüketilmesi zehirlenmenin şiddetini daha da çok artıracaktır ve hakikaten çok ağır sonuçlara yol açacaktır."

"DAHA GEÇ OLGULARDA ÖLÜM KAÇINILMAZ"

Gündüz, sahte içkinin ölüme yol açabilecek son derece ciddi bir durum olduğunu söyledi.

Bu tür içecekleri tüketenlerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Gündüz, "Böyle bir tablonun olması insanları doğrudan ölüme götürüyor. Komada kalmasına yol açıyor ya da bitkisel hayatta kalmasına neden olabiliyor. Özellikle bu tür içecekleri tüketenlerin çok dikkatli olması gerek. Görme bozukluğuyla başlayıp sonra bilinç kaybıyla devam eden, daha sonra nefes alıp verişlerin durduğu hatta kalbin durma noktasına geldiği bir tablo ortaya çıkıyor ve derin bir koma durumu ortaya çıkıyor. Daha geç olgularda ölüm kaçınılmaz oluyor. Bu tür içecekleri tüketenlerin son derece dikkatli olması ve böyle bir olasılığa karşı da tedbirli olmasında çok büyük bir fayda var. Çünkü ölümle sonuçlanma ihtimali çok yüksek bir tablo." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE GENELİNDE 44 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Kırıkkale'de 7, İzmir'de 18, Mersin'de 6, İstanbul'da 7, Muğla'da 2, Aydın'da 2, Trabzon'da 1 ve Zonguldak'ta 1 kişi sahte içki nedeniyle hayatını kaybetti, böylece Türkiye genelinde ölü sayısı 44’e çıktı.

İZMİR'DE ÖLENLERİN SAYISI 18'E YÜKSELMİŞTİ

İzmir'de, sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastanede tedavi gören 3 kişi daha yaşamını yitirmesiyle, sahte içkiden ölenlerin sayısı 18'e yükselmişti. 

Kentin birçok ilçesinde sahte içki kullandıkları öne sürülen çok sayıda kişi, mide bulantısı ve görme kaybı gibi şikayetleri görülünce hastaneye kaldırıldı. Urla Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Orhan Korkmaz (72), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Suat Yeşilyurt (48) ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne tedavisi süren Ahmet Karayiğit (58), doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. Ölenlerin cenazeleri, savcının incelemesinin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti.

Böylece İzmir'de sahte içkiden ölenlerin sayısı 18'e çıkmıştı.

KIRIKKALE'DE 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Kırıkkale'de 9 Ekim'de sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle Yüksek İhtisas Hastanesine başvuran 8 kişiden 7'si hayatını kaybetmişti. 

İzmir'de 9 Ekim'den bu yana çeşitli hastanelere başvuran 34 kişi de sahte içkiden zehirlendiklerinden şüphelendiklerini ifade etti. İzmir'de yaşamını yitirenlerin sayısı 18'e ulaşmıştı.

Mersin'de de hastaneye başvuran 13 kişiden 6'sı vefat etmişti. 

İstanbul'da da sahte içki nedeniyle ölenlerin sayısı 7'e çıkmıştı. 

Aydın'ın Nazilli ilçesinde sahte içkiden zehirlendiği iddia edilen iki kişi hayatını kaybetmişti. 

Muğla'nın Bodrum ilçesinde de sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılan 2 kişi yaşamını yitirmişti.

TRABZON'DAN DA ÖLÜM HABERİ GELMİŞTİ

Trabzon'da kendi hazırladığı sahte alkolü içtikten sona fenalaşıp hastaneye kaldırılan M.B.’nin öldüğü açıklandı. 56 yaşındaki M.B. özel güvenlik olarak çalıştığı öğrenildi. M.B.’nin cansız bedeni, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Trabzon Adli Tıp Kurumu'na kaldırılmıştı.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde sahte alkol tüketen Harun İnanç (54) hayatını kaybetti, 52 yaşındaki Hasan A., solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi veriyor.

Sahte içki yüzünden hayatını kaybedenlerden kimlikleri belli olanlar şöyle:

KIRIKKALE: Yılmaz Mayalı, Cemal Doğan (55), Ünal Gündoğdu, İlyas Yalım, Hacı Vatansever, Ali Başpınar, Mustafa Özyurt

İZMİR: Hasan Çetin Esen (59), Mustafa Maya (71), Aydın Göksoy (58), Adem Güneş (64), Nejdet Kanatlıer (67), Mehmet Celalettin Sezer (68), Ali İhsan Çakmak (70), Hakan Ulukaya (46), Mehmet Görgülüer, Engin Dokuyucu, Nihat Karaoğlan, İlhami Kalfa, Hüseyin Yılmaz, Orhan Korkmaz (72), Ahmet Karayiğit

MERSİN: Mahmut Faruk (51), Hayrettin Yaşar S., Murat B. , Sadullah A., İsmail Ü. (38), Eşref D.

İSTANBUL: Hakkı Oğuzhan Şahinoğlu (36)

MUĞLA: İbrahim Yanık (74), Semran Başkurt (64)

AYDIN: Orhan Öztürk (57),  A.Y (54)

TRABZON: M.B. (56)

ZONGULDAK: Harun İnanç (54)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN