Kapalı alanda 4 dakika konuşan virüs kapıyor

Kapalı alanda 4 dakika konuşan virüs kapıyor

Açık alanda yaklaşık 10, kapalı alanda 4 dakika karşılıklı konuşma, sosyal mesafe 1 metre bile olsa koronavirüste bulaşı riskini artırıyor. Açık alanda karşıdaki kişinin maskeli olması durumunda ise virüs riski bulunmuyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'nın açıklamaya göre, koronavirüsün 'damlacık' yoluyla insandan insana geçişi ön planda. 

Açık alanlar mesafeye uyum sağlanabilmesi açısından avantaj sağlarken, aynı zamanda güneş ışığının ultraviyole etkisiyle virüsün bulaşması zorlaşıyor.

KAPALI ALANLARDA DAHA ÇOK VİRÜS BULAŞIYOR

Bu nedenle güneş ışığı ve dış ortam sıcaklığında karşıdaki kişiden koronavirüsü kapma ihtimali ile iç havanın kuru olduğu kapalı ortamda kapma ihtimali arasında fark bulunuyor. 

Havaların soğumaya başlamasının ardından hem kapalı alanda kalma süresinin hem de kişi sayısının artması, virüsün yayılmasının kolaylaştığı ortama işaret ediyor. 

MASKE VARSA AÇIK ALANLARDAN KORKMAYIN

Açık alanda karşıdaki kişinin maskeli olması durumunda virüs riski bulunmuyor ve maske takılmaması halinde bu kez sosyal mesafeyi korumak ön plana çıkıyor. 

Kapalı alanda maske takılması durumunda da virüs riski bulunmuyor ancak yüzün açık hale getirilmesi ve maskesiz kalınan sürenin 1-2 dakikanın üzerine çıkması halinde tehlike başlıyor.

MASKESİZ 15 DAKİKA DURMAK BÜYÜK RİSK

Son değerlendirmelere göre, kapalı alanda kişilerin 15 dakika maskesiz kalması risk yaratıyor. 

Virüsün, konuşmayan iki kişinin yürürken birbirinin yanından geçip gitmesi halinde bulaşması ise mümkün değil. 

Açık alanda yaklaşık 10, kapalı alanda ise 4 dakika karşılıklı konuşma, sosyal mesafe 1 metre bile olsa koronavirüste bulaşı riski oluşturuyor. 

"MASKEDE GEVŞEME OLDUĞU AN VİRÜS KAFASINI KALDIRIYOR"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, mevsim dönüşümlerinin yaşandığı dönemlerin riskli olduğunu belirterek "Kapalı ortama giriyoruz. Maskede biraz gevşeme olduğu anda virüs kafasını kaldırabiliyor. Avrupa bunu bizden erken yaşıyor. Türkiye için de böyle bir riskin olabileceğini söylememiz mümkün. Bu dönemde maske ve mesafeye çok ciddi anlamda uyum sağlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

01-004.jpg

TÜRKİYE'DE KAÇ KOVİD-19 VAKASI VAR?

 

24 Ekim 2020 akşamı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 2 bin 91 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

 

 

Son 24 saatte 69 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi, 1573 kişi iyileşti. Böylece Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 313 bin 93'e yükseldi.

 

 

Hasta sayısı 359 bin 784, vefat sayısı 9 bin 727, ağır hasta sayısı 1699, aktif hasta sayısı 36 bin 964 oldu.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN