Koronavirüs olduğumu nasıl anlarım? İşte grip ve koronavirüs arasındaki farklar

Koronavirüs olduğumu nasıl anlarım? İşte grip ve koronavirüs arasındaki farklar

Koronavirüs paniği dünyayı sararken, özellikle şu anda milyonları aşan koronavirüs vaka sayılarının yanında grip salgını da etrafta dolaşıyor. Kovid-19 belirtileri ile normal grip belirtileri birbirine benziyor.

Kış aylarına girmeye başladığımız şu günlerde diğer üst solunum yolları hastalıkları da baş gösteriyor. Grip ve koronavirüs salgını birleşince, hastalık içinden çıkılmaz bir hâl alıyor. Grip ve koronavirüs arasındaki farkı ayırmak da bu dönemlerde biraz zorlaşıyor.

KORONAVİRÜS OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?

Çin'deki enfekte hastalardan alınan sürüntüleri inceleyen bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) oldukça grip virüsleri gibi davrandığını ve bu nedenle kolay yayılmasının açıkladığını söylüyor. Bulaşıcı hastalık ve virüs uzmanları, enfekte olan her bir kişinin ortalama olarak iki ila üç kişiyi enfekte edebildiğini tahmin ediyor.

Bir Kovid-19 enfeksiyonunun yaklaşık 14 gün veya daha uzun bir kuluçka dönemine sahip olması ve bazı kişilerde hiçbir belirti gösterememesi, halk sağlığı için endişe yaratıyor.

Boğazınızda bir gıdıklanma veya burun akıntısı, alerji, soğuk algınlığı, grip semptomları ve koronavirüs arasındaki farklar bu dönemde aslında birbirinden ayrışıyor.

Hafif koronavirüs vakaları ve grip, soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olarak kafa karışıklığına katkıda bulundu. Dikkat edilmesi gereken şey, devam edip etmediğini görmektir. Normal hastalıklarda, birkaç gün içinde uygun şekilde dinlenerek ve sıvı alarak kendinizi daha iyi hissetmeye başlamalısınız.

KOVİD-19 BELİRTİLERİ NELERDİR?

Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı veya kaşıntılı bir boğaz ve burun akıntısı veya tıkanıklığı ile başlama eğilimindedir. Grip semptomları nispeten daha yoğundur ve aniden ortaya çıkar. Baş ağrısı, bitkinlik ve kuru öksürük ile birleştiğinde, hemen ardından yüksek ateş ve titreme görülür. Çocuklarda grip ayrıca kusmaya veya ishale neden olabilir. Yeni tip koronavirüs belirtileri ise daha yavaş görünebilir.

Soğuk algınlığı ve alerji ile karşılaştırıldığında, koronavirüs ve grip semptomları da daha sistemik olma eğilimindedir ve tüm vücudu etkiler. Her ikisinin de alt solunum yolunda semptom üretme olasılığı daha yüksektir, öksürük, ateş veya nefes darlığı yaşanır.

Akut bir koronavirüs veya grip vakasından muzdaripseniz, tüm vücudunuz ağrır ve aşırı derecede bitkin ve uyuşuk hissedersiniz. Şiddetli kas veya eklem ağrısı hissetmeye başlarsanız ve giderek daha da kötüleşirse, bir doktora görünmek ve virüs için test edilmek istemelisiniz.

Bununla birlikte, hiç ağrınız yoksa ama hapşırıyorsanız, kaşıntılı, sulu gözleriniz ve burun akıntısı varsa, muhtemelen sadece alerji veya soğuk algınlığından muzdaripsinizdir.

Başta lokalize olan bu tür semptomlar genellikle düzenli olarak ortaya çıkar ve hafiftir, bu da mevsimsel bir alerjiye işaret eder.

KORONAVİRÜSÜ DİĞER GRİPLERDEN AYIRAN EN AÇIK İŞARET

Nefes almada zorluk ve gözle görülür nefes darlığı, koronavirüsü diğer virüs çeşitlerinden ayırıyor. Astım veya alerji gibi önceden mevcut bir rahatsızlığınız olmadıkça, grip solunum problemlerine neden olmaz. Şiddetli koronavirüs vakaları ayrıca zatürre, şiddetli akut solunum yolu hastalığı, böbrek yetmezliği ve ölüme de neden olabilir.

grip-ve-koronavirus-arasindaki-fark.jpg

BÖYLE BELİRTİLER VARSA NE YAPILMALI?

Koronavirüs hastalığından iyileşmeyi başaran bir kadından bir tavsiye: ‘Semptomlarınız hayati tehlike oluşturmuyorsa evde kalın, ilaç için, bol bol su için, bol bol dinlenin ve peş peşe izlemek istediğiniz dizileri veya filmleri izleyin.’

Bununla birlikte, altta yatan herhangi bir koşulunuz varsa veya yüksek risk grubundaysanız (şeker hastaları, yaşlılar, kalp hastaları ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar alan kişiler), muhtemelen güvende olmak ve doktorunuzu aramaktan daha iyidir. Sırf Kovid-19 olmadığı için ciddi olmadığı anlamına gelmez.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN