Aydın Engin kimdir, Aydın Engin neden öldü, kaç yaşındaydı, Aydın Engin hangi gazetede yazıyordu?

Aydın Engin kimdir, Aydın Engin neden öldü, kaç yaşındaydı, Aydın Engin hangi gazetede yazıyordu?

Gazeteci Aydın Engin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Safra kesesi ameliyatı sonrası oluşan komplikasyonlar nedeniyle tedaviye alınan Aydın Engin'den acı haber geldi. Aydın Engin'in ölüm haberinden sonra Aydın Engin'in kim olduğu, kaç yılında doğduğu, tiyatroculuk dönemi ve gazetecilik yılları, nereli olduğu, hangi gazete köşe yazarlığı yaptığı ve eşinin kim olduğu merak ediliyor. İşte detaylar...

Son olarak t24 haber sitesinde Tırmık isimli köşesinde yazılar kaleme alan gazeteci Aydın Engin, hayatını kaybetti. "Hiç günü kurtarmak için yazmadım. Bundan sonra da yazmam" diyen Aydın Engin'in kalemi artık sustu. Hayatında bir sürü sıkıntılı dönem geçiren Aydın Engin, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası 12 yıl mülteci olarak yurt dışında yaşamak zorunda kalmıştı. Aydın Engin, 1 Kasım 2016'da Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.

aydin-engin.jpg

Gazetecilik mesleğine başlamadan önce tiyatro sahnelerinin tozunu yutan Aydın Engin, 1967'de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen'le birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. “Devri Süleyman” adlı oyunu yazdı ve yönetti. Oyun, büyük ilgi gördü. 1969'da tiyatroculuğu bırakarak gazeteciliğe başlayan Aydın Engin, 53 yıldır yazıları ve haberleriye gündeme ışık tutuyordu. Aydın Engin'in t24 isimli köşe yazdığı sitedeki son yazısı "Bitirilmeyen bir Tırmık ve bir kişisel not" başlığını taşıyor.

1941 YILINDA AYDIN'DA DÜNYAYA GELDİ

1941 yılında gözlerini dünyaya gözlerini açtığı Aydın'ın ismini alan gazeteci Aydın Engin, 81 yaşındaydı. Babası, terzi Sadık Engin, annesi Adalet Engin'dir. Ortaöğrenimini 1957'de Ödemiş Lisesi'nde tamamladı. Ardından bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gördü.

Öğrencilik yıllarında Adalet Cimcoz, Tahir Alangu gibi kimi yazar ve çevirmenlerinin yazılarını daktiloya çekerek geçimini sağlamaya çalıştı ve yazarlık mesleği ile tanıştı. Üniversite öğrenimi sırasında bir yandan da Gençlik Tiyatrosu'nda amatör tiyatroya başladı. Sonrasında hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroculuğu meslek olarak seçti.

aydin-engin-1.jpg

YILMAZ GÜNEY'İN ÖZEL SENARİSTİYDİ

Yedek subay öğretmenliği sırasında ilk oyunu olan “Aykırı”'yı yazdı. Oyun, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda sahnelendi. Sanatçı, bu toplulukta dramaturg ve oyuncu olarak işe başladı. Aynı yıl, Yılmaz Güney'in özel senaristi olarak çalışmaya başladı. Yeşilçam için pek çok senaryo yazdı ancak imzasını koymadı.

yilmaz-guney.jpg

YAZMA İSTEĞİ OYUNCULUĞA AĞIR BASTI

1969'da tiyatroculuğu bırakarak gazeteciliğe başladı. Haftalık Yeni Ortam dergisinde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. 12 Mart Darbesi sırasında tutuklandı. Salıverildikten sonra artık günlük bir gazeteye dönüşen Yeni Ortam'da Yazı İşleri Müdürü oldu ve aynı gazetede köşe yazıları yazdı. 12 Mart sonrasında kurulan ilk sosyalist parti olan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin kurucuları arasına katıldı. Partinin kurucularından Oya Baydar ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu dünyaya geldi.

1974 yılında eşi Oya Baydar ve Yusuf Ziya Bahadınlı ile “İlke” dergisini kurdu. 1976'da “Politika” gazetesinin Genel Yayın Müdürü oldu. Bu gazetede “Tırmık” adlı köşesinde, köşe yazıları yayımlamaya başladı; yazılarından dolayı hakkında birçok dava açıldı.

aydin-engin-nevsin-emngu.jpg

1980'de tutuklu olduğu sırada bir başka davadan ötürü yedi buçuk yıl hapse mahkûm oldu ancak bir yanlışlık sonucu tahliye edilince Haziran 1980'de yurt dışına gitti. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 12 yıl boyunca yurda dönemedi; yaşamını siyasi mülteci olarak Almanya'da sürdürdü. Bu arada sürmekte olan davaların sonuçlanması nedeniyle gıyabında ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

1991'de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye'ye döndü; kısa süre Sağmalcılar Cezaevi'nde hapis yattı. 1992-2002 arasında Cumhuriyet gazetesinde habercilik ve köşe yazarlığı yaptı. 2002'de Cumhuriyet'ten ayrıldı. Birgün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı. Daha sonra Agos'ta köşe yazıları yazmaya başladı.

Aydın Engin, geçtiğimiz günlerde eşi Oya Baydar'ın refakatinde safra kesesi ameliyatı için hastaneye kaldırılmıştı. Ameliyat sonrası oluşan komplikasyonlar nedeniyle tedavisine devam edilen usta yazar 24 Mart 2022 Perşembe günü hayata gözlerini kapadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN