İbrahim Turhan: Erdoğan'dan ilk kez duyduk, 128 değil 165 milyar dolar | Karar Gündem

Karar Gündem'e konuk olan Gelecek Partili İbrahim Turhan MB'nin rezervleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu: Satılan rezervlerin 128 değil, 165 milyar dolar olduğunu devletin en yetkili ağzından ilk kez duyduk. Bu rezervler iki yıl içerisinde satıldı. 2 yıl içerisinde milli gelirin yüzde 10'undan fazlası satıldı.

Karar Gündem'e Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Turhan konuk oldu. Merkez Bankası'nın rezervleri hakkında konuşan Turhan, 128 milyar dolar tartışmalarının ilk defa 2019 Mart ayında dikkat çektiğini söyledi.

Turhan, şunları kaydetti: "Bu konu ilk defa 2019 Mart'ında dikkatimize çarptı. Yerel seçimler öncesinde piyasada bir tuhaflık oldu. O zamana kadar bankaların yurtdışına yaptığı işlemler birdenbire yasaklandı."

"128 DEĞİL 165 MİLYAR DOLAR SATTIK"

2001'den sonra ilk döviz rezervlerinin eksiye düştüğünü hatırlatan Turhan, "2001 krizinden beri ilk defa Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonu eksiye geçti. Neden bu noktaya gelindi? MB bir yandan diyor ki: Bu büyük bir yalan, öyle bir şey yok. Arkasından da diyorlar ki: 128'de değil, 165 milyar dolar sattık. Sonra da şunu dediler: MB üzerinden değil, bir kamu bankası üzerinden satıldı. Burada bir tuhaflık var" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk kez rakam açıkladığını belirten Turhan "Devletin en yetkili ağzından bu rakam ilk defa telaffuz edildi. 128 değil 165 milyar dolar. Ve bunu iki yıl içerisinde sattık. 2 yıl içerisinde milli gelirin yüzde 10'undan fazlasını sattık. Aradan gelen cümle de şu: Gerekirse yine satarız" dedi.

"NACİ AĞBAL BİZİMLE BİRLİKTE ÖĞRENDİ"

Naci Ağbal'ın Maliye Bakanlığı dönemini hatırlatarak, iktidarın ekonomiye bakışını dile getiren Turhan, şunları söyledi:

"Çok acıdır. 2017'de bir toplantıda Sayın Naci Ağbal söz aldı. Anayasa değişikliği tartışmalarının sürdüğü bir dönemdi. Naci Ağbal bütçe ile ilgili yapılan değişikliği eleştirdi. Ben orada anladım ki; Naci Ağbal'ın bu değişiklikten bizimle birlikte haberi olmuş ve orada AK Parti kapalı grup toplantısında ancak bu eleştirisini dile getirecek imkanı bulabilmiş."

Merkez'in eksiye düşen rezervlerinin yerine konulup konulmayacağı ile ilgili soruya cevap Turhan "Bu rezervin kolayca alınıp yerine konulabileceğini sanmıyorum. Türkiye yaptığı ihracat ya da turizm gelirleri ile o rezervi kısa dönemde inşa edemez. Bu iktidardan sonra gelecek hükümet 'Uluslararası bir kredi anlaşması yapacak' diye endişe ediyorum" ifadelerini kullandı.

Turhan, şöyle devam etti: "Türkiye gibi bir ülkenin kendini güvende hissetmesi için 200 milyar dolar rezervinin olması lazım. Şu anda biz bunun yarısının altındayız."

"NEREDEN BAKSAN TUTARSIZLIK, ÇELİŞKİ"

Türkiye'nin bir yönetim krizi ile karşı karşıya olduğunu belirten Turhan "Yaşadığımız bir ekonomik problem değil ki... Tamam, ekonomik çözüm arayalım fakat Türkiye'nin yaşadığı bir yönetim krizi" diye konuştu.

Merkez Bankası tarafından açıklanmayan 128 milyar dolar rezerve yönelik MB'yi şu sözlerle eleştirdi: "MB ihale yöntemiyle sattığı dövizi açıklamış, doğrudan müdahale ile sattığı dövizi açıklamış, bahsedilen protokol çerçevesinde enerji kitlerine dövizi açıklamış. Peki, bunu niye açıklamamış? Neresinden bakarsan tutarsızlık, neresinden baksan çelişki."

“AK PARTİ BUGÜNE SIKIŞMIŞ DURUMDA”

Turhan, gelecek dönemde neler olabileceğini tahmin etmenin çok zor olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"AK Parti geleceği olmayan, geçmişini de inkar eden bir pozisyonda. Yarın yok dün de yok. Bugüne sıkışmış durumda. Dolayısıyla bütün kararlar günlük ve anlık. Böyle bir durumda gelecek ile ilgili yapılabileceklerini tahmin etmek neredeyse imkansız."

Merkez'in 1993'te de dolar sattığını hatırlatan Turhan, o dönem ile bugünkü yapılan hamleleri kıyaslayarak şunları söyledi:

"1993'te Tansu Çiller 'Bu faiz çok yüksek' dedi, düşürmeye kalktı. Bunun üzerine dövize hücum oldu. MB'ye zorla döviz sattırdılar. 1994'ün Ocak'ına kadar devam etti bu. 1994 krizinde dolar kuru bir gecede 11 bin liradan 44 bin liraya çıktı. Şimdi de bunun aynısını yaptılar."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN