Entelektüel ne demektir, kimlere denir? Entelektüel olmak için yapılması gerekenler

Entelektüel ne demektir, kimlere denir? Entelektüel olmak için yapılması gerekenler

Entelektüel kelime anlamının ne olduğu ve entelektüel olanların ne işle meşgul oldukları merak konusu oldu. Entelektüel olmak için ne yapılması gerektiği de araştırılan konular arasında. Entelektüel kimlere denir, entelektüel ne demektir? Sorularının cevabı için haberimize göz atabilirsiniz. İşte Detaylar...

Entelektüel, analitik düşünür olarak adlandırılır, zekasını rasyonel olarak kullanır ve bu işi mesleği veya kişisel kazancı için kullanır. Entelektüel kelimesi Latince İntellectus kelimesinden türetilmiştir. Ülkemizde entelektüel denilince akla ilk gelen sakal, atkı, gözlük, kitapla geçen bir hayat ve tuhaf giyimli insan gelir. Ancak entelektüel öyle değildir, istediği gibi giyinebilir.

Genel olarak "entelektüel" kelimesi, tam olarak anlaşılmış, ruhsal olarak gelişmiş, son derece eleştirel ve açıklayıcı, toplumun ön saflarında yer alan ve modern insanlar ve aydınlar anlamına gelir. Çok okumanın yanı sıra okuduklarından da öğrenir ve hayatına uygular. Yaptığı hatalardan öğrenerek hayatına uygularken gelişen kişi, toplumda entelektüel olarak kabul edilir. Ancak maalesef ülkemizde bu durumun biraz karışık olduğu söylenebilir.

emtelektüel nedir

 Entelektüel kelimesi ilk olarak Rönesans döneminde ortaya çıktı. 19. yüzyıla kadar Avrupa'da popüler hale gelen entelektüeller, ilk filozoflar da dahil olmak üzere bilim adamlarında da etkili oldu. Diğerlerine kıyasla çok okuyan, eğitimli, kültürlü ve aynı zamanda çok mütevazı olanlara denir. Entelektüel, bağımsız bir toplum olarak kendilerini özgürce ifade ederlerdi. Toplum tarafından da saygı duyulan bu kişiler, geleneklere bağlı kalarak toplumun fikir ve düşüncelerindeki soruları yanıtlamışlardır. Tarihin akışını değiştiren aydınların yanı sıra bilgi birikimleriyle de insanlığa yardımcı olmuşlardır. Ancak 19. yüzyıldan sonra gerçekten zeki insanlar yavaş yavaş ortadan kalktıkça gerilemeye başladılar, ondan sonra Batı'daki popülaritesi azalmaya başladı, prestiji giderek azaldı, aydınlar ortadan kaybolmaya yaklaştı. Bunun temel sebebinin demokrasi, etnisite ve kültür olduğunu biliyoruz.

Dünyada tarihin akışını değiştirmesini bilen aydınlar çok mutlu ve yüksek kültürlerine saygı duyulan insanlardır. Bu saygı yıllar içinde azalırken, 20. yüzyıla gelindiğinde ideolojik eleştiri tekniği sona erdi ve entelektüeller artık özel kişilerden oluşmadı. Bu tür insanlar dünyamızda az olsa da, gerçekten yüksek kültürlü, bilgili ve sofistike entelektüellerin de nadir olduğunu söyleyebiliriz.

entelektüel ne demektir

 Nasıl Entelektüel Olunur?

Entelektüel denilince akla ilk gelen sakallı, gözlüklü, boynunda atkı olan, çok okuyan ya da okuyormuş gibi yapıp elinde kitabı olan insanlardır. Ancak çok okuyan ve okuduklarından ders çıkaran gerçekten entelektüel bir insandır. Bu nedenle, okuduklarından öğrenmek, okumaktan daha önemlidir. Daha sonra bu bilgileri hayatlarında kullanırlar. Her şeyden önce, entelektüeller okumayı olduğu kadar yazmayı da severler. Bilgi ve deneyimlerini yazıya dökerler.

Entelektüel olmak isteyen kişi, bu şartların dışında nasıl, nerede ve ne zaman olduğunu bilmelidir. Gereksiz yere konuşmamalı ve kısa tutularak bilgilendirilmelidir. Akıllı insanlar ayrıca duygu ve düşüncelerini nasıl ifade edeceklerini ve bunları karşıdaki kişiye nasıl ileteceklerini bilirler. Güncel tüm siyasi olayları ve haberleri takip ederek bu konularda sohbet etme tecrübesine sahiptir. Ayrıca, bilmediği konularda yorum yapmayı düşünenler olsa da normalde bir entelektüel, bilmediği bir konuda asla alçakgönüllü yorum yapmaz. Bildikleri konularda durmadan tartışabilirler. Bu şartları taşıyan, okumayı ve dedikodu yapmayı seven, açık fikirli ve hiçbir şekilde başını kaldırmadan alçakgönüllü konuşan biriyseniz, siz de bir entelektüelsiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN