GBT sorgusu nedir, nasıl yapılır? GBT sorgusu silinir mi? GBT sorgulama yöntemleri

GBT sorgusu nedir, nasıl yapılır? GBT sorgusu silinir mi? GBT sorgulama yöntemleri

Günlük hayatta sık sık duyduğumuz GBT’nin ne demek olduğunu sizler için açıklıyoruz. GBT kaydı nedir, nasıl silinir? Sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık. İşte GBT hakkında merak edilen tüm detaylar…

Genel Bilgi Toplama halk arasında GBT ismi ile bilinmektedir. GBT’nin ne olduğu ve ne işe yaradığı merak edilirken konu hakkındaki detayları sizlerle paylaşıyoruz. İşte GBT hakkında merak edilen tüm detaylar…

GBT NEDİR, NE DEMEKTİR?

İçişleri Bakanlığı’na bağlı bulunan bir sistem olarak karşımıza çıkan GBT’nin açılımı “Genel Bilgi Toplama”dır. GBT sistemi birçok askeri ve güvenlik sistem tarafından kullanılmaktadır. Sahil Güvenlik, Emniyet Teşkilatı, Jandarma ve Gümrük Müsteşarlığı gibi pek çok kurum GBT tarama sistemi üzerinden bilgi alabilmektedir. GBT sistemi T.C. Anayasası çerçevesinde işleyen bir sistem olurken tamamen yasal olduğunu da belirtmek gerekir. Bir birimde çalışan herhangi bir kişi adli karar olmadan sistem üzerinde işlem yapamaz ve GBT sistemi üzerinden bilgi ekleyip çıkarılamaz.

GBT sistemi üzerinde Jandarma ve Emniyet güçlerinin bilgi ekleme ya da değiştirme yetkisi bulunmamaktadır. Bir kişinin GBT’si üzerinde işlem yapılabilmesi için mahkeme kararının bulunması gerekir. Yani mahkeme tarafından verilen bir karar olmadığı sürece sistem üzerinde bir değişiklik yapılamaz.

GBT Nedir

GBT TARAMASI SONUCUNDA GÖZ ALTINA ALINIR MIYIM?

GBT taramasında ile adli ya da askeri makamlar tarafından verilen yakalama kararı olsa bile kişiler göz altına alınmaz. Kişiler idari para cezasını ödedikten sonra serbest kalır. Askeri firar suçu ile araması bulunan kişiler için durum farklıdır. Askerden firar durumunda olan kişilerin GBT sorgusu sırasında yakalama kararı varsa göz altına alınır.

GBT KONTROLÜNDE ( SORGULAMASINDA ) HANGİ BİLGİLER ÇIKAR?

GBT sorgulaması ile kişilerin hakkında verilen her karara ulaşılır. Askerlikle ilgili işlenen suçlarda buna dahildir. Polis tarafından yapılan GBT sorgulamasında yıllar önce aldığınız bir ceza, mahkeme kararı gibi bilgiler ortaya çıkmaktadır. Mahkeme tarafından verilen kararlar GBT’nizde yer alır.

GBT Nasıl Silinir

ASKERLİK GBT SORGULAMASINDA ÇIKIYOR MU?

Askerlikte işlenen suçlar daha önceden GBT sorgusunda görülmezken artık sorgu işlemlerinde suçlarda yer alıyor. GBT sistemi üzerinden çıkartılan kararlarla birlikte işlenen suçlar, verilen cezalar da görüntülenebilir.

Askerlik hakkındaki sorular akıllarda yer edinirken GBT sorgusunda askerlikte yaşanan olayların görünüp görünmediği merak ediliyor. Yoklama kaçağı olan kişilerin GBT sorgusunda kaçak olduğu görülmez. Fakat yoklama yaptırmanız durumunda askere gitmezseniz GBT sorgusunda asker kaçağı bakaya durumunda görülürsünüz. Bu durum GBT kontrolünde görülür. Ancak panik yapmanıza gerek yok. Bu durumda kimse sizi zorla askere götürmez. Hakkınızda tutanak tutularak ilgili makamlara bildirilir ve 15 gün içinde bilgi vermek için şubeye gitmeniz istenir. Bununla birlikte idari para cezası da ödemeniz gerekir.

GBT KAYDI NASIL SİLİNİR?

GBT kaydının silinmesi için kişinin mahkeme kararı ile suçundan beraat etmesi gerekir. Cumhuriyet savcılığının takipsizlik kararı vermesi ile GBT’niz silinebilir. Bununla birlikte davanın zaman aşımıyla ortadan kalkmasına karar verilmesi veya ceza verilmesine mahal yoktur şeklinde mahkeme kararının çıkması durumunda GBT kaydı silinir. Şahsın GBT’sinin silinip silinmediği ise sorgu yapılarak öğrenilir. İnternet üzerinden GBT sorgunuzu yapabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN