Mir kart nedir? Mir kart ödeme sistemi ne oluyor? Mir ödeme sistemi ülkeler arasında neden sorun oluyor? Mir kart kullanan ülkeler

Mir kart nedir? Mir kart ödeme sistemi ne oluyor? Mir ödeme sistemi ülkeler arasında neden sorun oluyor? Mir kart kullanan ülkeler

Mir'le çalışan kartları kabul eden 2 Türk bankası Rus dönemi sistemiyle yapılan finansal işlemleri bitirdi. Cumhurbaşkanının konuyla ilgili açıklamaları sonrasında mir kart hakkında bilgiler merak edildi. Peki, mir kart nedir, ne işe yarıyor? İşte detaylar...

2017 yılı Mayıs'ta Rusya Merkez Bankası'nın kurduğu Mir sistemi ülkelerin sorun yaşamasına sebep oldu. Visa ve Mastercard sistemlerine benzer olan bu sistem, elektronik para transferi için kullanılmaktadır.

MİR KART NE OLUYOR?

Mir ödeme sistemi Rusya Merkez Bankası'nın 1 Mayıs 2017 yılında kabul ettiği yasayla kurulan ulusal ödeme sistemidir.

Rusya Merkez Bankası'nın Visa ve Mastercard haricinde yeni bir tercih olarak geliştirdiği Türk bankalarının da içinde olduğu Mir kart elektronik para transfer işlemlerinde kullanılmaktadır.

Mir kart, Rusya Merkez Bankası'nın bir iştiraki olan Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi'nce işletilmekte. Mir banka kartı müşterilerin ürün ve hizmet satın alımı, ATM üzerinden para çekimi gibi finansal işlemlerini kolaylıkla yapmasına yarıyor.

 mir kart nedir

MİR KART KULLANILAN ÜLKELER HANGİLERİ?

Mir kart içinde Türkiye'nin de yer aldığı 11 ülkede kullanılmaktadır. Bu ülkeler; Türkiye, Vietnam, Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Güney Osetya ve Abhazya.

MİR ÜLKELER ARASINDA SORUN ÇIKARTIYOR!

Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, geçtiğimiz hafta mir kart kullanan finansal kuruluşları yaptırımla uyarmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ödeme sistemi mir ile alakalı Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidiyle ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mir kartın durdurulması hakkında, “En önemli nokta Mir Kart denilen olaydır. Bu Rusya ile bizim aramızda bir adımdı. Bu konu hakkında atacağımız adımların değerlendirmelerini ilgili arkadaşlarımızla yapıyoruz. Ona göre adımlarımızı inşallah yine atacağız. Alternatifimiz var tabii, o ayrı. Ama bütün dert, işte bu yaptırımların farklı versiyonları. Bunlar tabii gerçekten dostluğa falan yakışmıyor, ekonomik ilişkilerimizin düzenlenmesine yakışmıyor. Biz şimdi ister istemez ne yapacağız? Alternatifleri ne olabilir; bu alternatifler üzerinde ilgili bakan arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Bu görüşmelerden sonra da İstanbul’da cuma günü inşallah bütün ilgili arkadaşlarımı toplayacağım. Onlarla bir toplantı yapıp, burada da nihai kararımızı vereceğiz.” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN