Nisap miktarı nedir, ne demektir? Nisap miktarı nasıl hesaplanır? 2022 altın ve buğday nisap miktarı

Nisap miktarı nedir, ne demektir? Nisap miktarı nasıl hesaplanır? 2022 altın ve buğday nisap miktarı

Nisap; sadaka, kurban ve zekat gibi ibadetler için yapılan zenginlik ölçüsüdür. Peki, nisap miktarı nasıl ve neye göre hesaplanır? Altın ve buğday nisap miktarı ne kadardır? Detayları sizler için araştırdık...

Nisap; sadaka, kurban ve zekat gibi ibadetler için yapılan zenginlik ölçüsüdür. Ayrıca asgari birim zenginliği olarak da bilinir. Dinimizde zengin kişiler, borçları ile ihtiyaçlarının dışında yeterli parası olan kişilerdir. Zenginler sadaka ile zekat dışında kurban kesmek, zekat ve sadaka vermek de zorundadır. Öyle ki zenginler fazla malları arttığında bir sene geçtiğinde zekat vermeleri icaptır. Zenginlerin alt kısmındaki kişiler ise nisap olarak bilinmektedir.

Hadislerde de yer verilen nisap miktarı kişilerin malı, borcu ve ihtiyaçlarının dışında kalan bütçelerine göre hesaplanmaktadır.

 nisap miktarı nedir

NİSAP MİKTARININ HESAPLANMASI

Günümüzde nisap miktarı para göre yapılmaktadır. Şafilerde nisap 72 gr altın kabul edilirken para olarak da 40'ta 1'i kadarı zekat sayılmaktadır. Genellikle böyle hesaplaması yapılan nisap miktarı 85 gram altının iki gramı zekat olarak hesaplandığında zenginlerin paralarının 40'ta 1'ini bir senede minimum bir defa olması şartıyla sadaka, zekat veya kurban keserek nisabını vermesi dinimizde uygundur.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN