Ali Bayramoğlu: Sinan Oğan tutarlı bir seçmen kitlesine sahip değil

Seçimin kilit noktası haline gelen ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan'ın hangi lideri destekleyeceği henüz tarafsızlığını koruyor. Oğan'ın seçmen kitlesi hakkında konuşan Bayramoğlu ise, "Sinan Oğan 'biz belirleyeceğiz' diyor ama Oğan'ın 5,5'lik kitleyi yönlendirebileceğini sanmıyorum" yorumunda bulundu.

Sadece Gündem programında 14 Mayıs seçimlerini yorumlayan Ali Bayramoğlu ve İsmet Berkan, 2023 seçiminde milliyetçiliğin artışa geçtiğini ifade etti. Bayramoğlu ise, "Kentlerdeki oyları baktığımızda ve MHP, Zafer Partisi ile Büyük Birlik Partisi'nin oylarını topladığımızda birçok yerde yüzde 20'lere ulaşmış bulunuyor" dedi.

"ERDOĞAN'IN OYLARININ İÇERİSİNDE BU MİLLİYETÇİLİK EN AZ YÜZDE 10 CİVARI VAR"

14 Mayıs seçimlerinin genel yapısını değerlendiren İsmet Berkan, "Türkiye'de ilk defa siyasal milliyetçilik yüzde 20'lere tırmanmış oldu. Seçimin verdiği çarpıcı sonuçlardan biri bu. Kürt siyasi hareketi ise oy kaybetti. CHP yanına 4 partiyi aldı. Fakat yüzde 1.5 gibi bir oy artışı oldu. Demek ki ya bu partilerden hiçbir katkı almadı, ya da katkı geldi ama CHP kendi seçmeninden oy kaybetti. CHP böylelikle yerinde saymış oldu. Bu seçimde göz ardı edilen bir milliyetçilik hassasiyeti patladı. Öbür tarafta ise rakibine söylediği üç sözden biri 'PKK ile kol kolasınız' oldu. Tayyip Erdoğan'ın oylarının içerisinde bu milliyetçilik en az yüzde 10 civarı var" yorumunda bulundu.

Öte yandan milliyetçi partilerin kentlerdeki oylarını yorumlayan Ali Bayramoğlu, "İYİ Parti aynı oyda kaldı. Merkezi siyaset iddiasında olan bir partinin daha çok oy alması beklenirdi. Kentlerdeki oyları baktığımızda ve MHP, Zafer Partisi ile Büyük Birlik Partisi'nin oylarını topladığımızda birçok yerde yüzde 20'lere ulaşmış bulunuyor" dedi.

"OĞAN'IN BÜTÜN OYLARI TEK PARTİYE GİTMEZ"

Sinan Oğan anketlerin gösterdiğinden daha fazla oy alması herkesi şaşırttı. Yüzde 5,3'lük oy oranı ile seçimin kilit noktası haline gelen Oğan'ın seçmen kitlesini yorumlayan İsmet Berkan, "Bu oylar Sinan Oğan'ın tapulu malı değil. Sinan Oğan kime 'oy verin' derse oraya o oylar gitmez. Fakat bu Sinan Oğan'ın söyleyeceği hiçbir şeyin olmadığı, ya da pazarlık yapmayacağı anlamına gelmez. Ortada önemli bir sembol var ve bu sembol, hem MHP'yi hem de İYİ Parti'yi rahatsız ediyor" ifadelerine yer verdi.

Ali Bayramoğlu ise, "Ben hala İnce ve Oğan'ın ilk anketlerde almış olduğu oyları önemsiyorum. Yüzde 5 önemli bir oran. Sinan Oğan'ın bir tutarlı seçmen dokusuna sahip olduğunu söylemek çok güç. Burada tepkisel tutumlarla, milliyetçi bir tutumun bir araya geldiğini varsaymak gerekir. Sinan Oğan 'biz belirleyeceğiz' diyor ama Oğan'ın 5.5'lik kitleyi yönlendirebileceğini sanmıyorum. Eğer Oğan ve Kılıçdaroğlu ile anlaşma olursa bunun etkisi simgesel etkidir" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN