Galip Dalay: Türkiye'nin S-400'den geri adım atması zor | Bi' Karar Ver

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un gündemin nabzını tuttuğu Bi' Karar Ver programına, haftanın ikinci günü KARAR Gazetesi yazarı Galip Dalay konuk oldu. Dalay, dün Brüksel'de gerçekleşen Erdoğan- Biden görüşmesini ele aldı ve S-400 konusuna değindi. Dalay, Türkiye'nin S-400'den geri adı atmasının zor olduğunu söyledi: Türkiye S-400 konusunda belli adımlar atmak istiyor ama Amerika'nın istediği adımları atmak istemiyor. Türkiye bu konuda bir ara formül bulma arayışında.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi'Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumluyor. Bu kez konuk KARAR Gazetesi yazarı Galip Dalay oldu. Dalay, dün Erdoğan ve Biden'ın NATO Zirvesi'nde ele aldığı konuları değerlendirdi.

"TÜRKİYE'NİN GERİ ADIM ATMASI ZOR"

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, ilk defa yüz yüze görüştü. Yaklaşık 45 dakikalık görüşmenin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirilmiş ve Erdoğan daha sonrasında basın açıklaması yapmıştı. Erdoğan, yaptığı basın açıklamasında görüşmenin iyi geçtiği yönünde mesajlar vermiş ve S-400 konusunda "S-400 konusunun burada yapılacak bir konuda gündeme gelmemesi mümkün değil. Bizim daha önce düşüncemiz neyse aynısını ifade ettim sayın başkana" demişti. Bi' Karar Ver programına konuk olan Galip Dalay, bu görüşmeden somut sonuçlar çıkmadığını belirtti ve S-400 meselesinde Türkiye'nin geri adım atmasının zor olduğunu dile getirdi. Dalay, şöyle konuştu:

"Toplantıdan somut çıkan bir sonuç yok. Türkiye Amerika ilişkilerinde yeni bir dönem beklemiyorum. S-400 Krizi bir dış politika krizi değil iç politika krizi. Türkiye S-400 konusunda belli adımlar atmak istiyor ama Amerika'nın istediği adımları atmak istemiyor. Amerikalıların istediği bir adımın atılabileceğini beklemiyorum. Türkiye bu konuda bir ara formül bulma arayışında."

Dalay, Erdoğan'ın 'Biden ile yararlı bir görüşme gerçekleştirdik' sözüne ise "görüşme iyi geçti söylemi klişe bir söylem, bunun bir anlamı yok" dedi.

"TEK HİKAYE AFGANİSTAN"

Dalay, Erdoğan-Biden görüşmesinin tek hikayesinin Afganistan olduğunu söyledi ve ABD kuvvetlerinin Afganistan topraklarından çekilmesi sonucu Türkiye'nin Taliban'la karşı karşıya kalma olasılığının da altını çizdi:

"Bunun tek hikayesi bir hikayesinin olmaması. Tek hikaye Afganistan hikayesi oldu. Türkiye ile Amerika ilişkilerindeki bugün yegane pozitif gündemin Afganistan olması, bu ilişkilerin ne kadar sunileştiğinin de bir resmi. Türkiye ile Taliban'ın karşı karşıya gelmesi epey olası senaryolardan biri."

Erdoğan-Biden görüşmesinde neden Suriye konusuna değinilmediğini de değerlendiren Dalay, "Gündeme Amerikalıların değil Türkiye'nin getirmesi gerekiyordu. Sitem pozisyonundaki aktör Türkiye'ydi. Erdoğan dile getirmediyse havayı bozmamak için dile getirmemiştir" dedi.

Ele alınan diğer başlıklar şöyle:

Galip Dalay: Ukrayna 'bize NATO kapısı açılır' dedi. Bu doğruysa büyük bir şey, büyük bir hikaye. Büyük bir krizin habercisi olabilir. Rusya-Ukrayna-Batı eksenindeki gelişmeler Türkiye'yi etkiler.

Galip Dalay: Biden'ın demokrasi söyleminin en önemli hedeflerinden biri bir Anti-Trump görüntüsü vermek ve Çin'i sıkıştırmak.

Galip Dalay: (BAE Sedat Peker'i Türkiye'ye teslim eder mi?) Bu ilişkilerde ciddi bir ivme yakalanmadığı için BAE buna sıcak bakmayacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN