Büyük bir rezalet yaşanıyor! Seçime sayılı günler kala İlber Ortaylı'dan sert tepki

İkinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurt dışında, Türkçe bilmeyen fakat Türkiye'den gayrimenkul satın alması dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan yabancıların oy kullanması tartışma konusu oldu. Prof. Dr. İlber Ortaylı, bu duruma ağır bir dille eleştirdi. İşte, İlber Ortaylı'nın sözleri...

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'de para karşılığı vatandaşlık satılmasına tepki gösterdi. Youtube'da yayın yapan Kafa TV kanalında gazeteci Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlayan İlber Ortaylı, şunları söyledi:

"Vatandaşlık satılıyor bu memlekette, bu büyük bir rezalettir. Türkiye vatandaşı olmak için bu tarihin çilesini çekmek lazım. 500 bin dolara 400 bin dolara 250 bin dolara vatandaşlık satılmaz. Ayrıca evde satılmaz. Türkiye yabancılara mesken satacak konumda değil"

OY KULLANABİLEN KAÇ YABANCI VAR?

İkinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanabilecek yurt dışı doğumlu seçmen sayısı 1 milyon 325 bin olarak belirlendi. Suriyeli seçmen sayısı 167 bin 703. Afganistanlı 23 bin 578, İranlı 21 bin 989, Iraklı 16 bin 430, Libyalı 6 bin 1 seçmen bulunuyor.

murat-bakan-yabanci-secmen-aciklamasi.jpg
Murat Bakan

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bir ülkenin vatandaşı olmak için o ülkenin onurunu taşımak gerektiğini belirtti. Bakan, "ABD'de bir Türk vatandaşı olarak müracaat etiğinizde bir sürü kriter getiriyorlar. Aynı zamanda o ülkenin anayasasına bağlı oluyorsun. Ülkenin bölünmezliğine, anayasanın değişmez maddelerine bağlı oluyorsun. Hiç Türkçe bilmeyen birisi 400 bin dolara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alıyor ve hiçbir kriter yok" dedi.

Bakan, "300 binden fazla yabancı oy kullanıyor. Oyları yüzde 1'e denk geliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı parayla satın alınamaz. Biz bu vatandaşlığı Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı’nda, Balkanlarda kazandık. Anadolu'da annelerin çocuğu kalmadı böyle kazandık" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler