Çamuroğlu: Rusya-Ukrayna Savaşı, Türkiye'yi bir tercihe zorlayacak

Tarihçi Yazar Reha Çamuroğlu KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. Çamuroğlu, Cumhur İttifakı'nın erken seçim yapma ihtimalinden Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına kadar gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi.

BİRGÜL TEKÇE | KARAR

KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan Tarihçi Yazar Reha Çamuroğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Türkiye'yi bir tercihe zorlayacağını belirterek, Türkiye'ye bu tercih yakında dayatılacak. Türkiye bu denli saldırgan ve kendisinden çok güçlü bir komşuyla tehdit altındadır. Bu savaşta Türkiye'nin tarafı bellidir. Bu savaş Türkiye'nin de savaşıdır." ifadelerini kullandı.

"CUMHUR İTTİFAKI ERKEN SEÇİM YAPACAK"

Türkiye'nin yönetilme sorunu olduğunu ve yönetilemediğine vurgu yapan Çamuroğlu,

''Cumhur İttifakı diye bir ittifak eğer kalırsa seçimleri 2022 yılı içerisinde yapacak diye düşünüyorum. Haziran, Eylül ya da Kasım'da yapacağı kanaatindeyim. Öngörülemez bir safhaya geçtik, ekonomik kriz kontrol edilebilir olmaktan çıktı, önümüzdeki günlerde ne getireceği belirsiz, Kuzey'imizdeki savaşın neler getireceği belirsiz şu anda bir denge durumu var. Sanki iktidar durumu iyi idare ediyormuş gibi bir simülakr var. Burada bir seçime gitmeyi tercih edebilir diye düşünüyorum. Cumhur İttifakı bugün bir seçim kazansa bile bir yıl sonra yine seçime gitmesi gerekir. Türkiye artık şu anda yönetilebilir vaziyette değil. Yönetilir olmaktan çıktı'' dedi. Çamuroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"TÜRKİYE BİR TERCİHE ZORLANACAK"

''Ukrayna meselesi Türkiye'yi kesin bir tercihe zorlayacak şekle giriyor. Türkiye'ye bu tercih yakında dayatılacaktır. Türkiye öngörülebilir bir ülke olarak görülmüyor. Türkiye bu denli saldırgan ve kendisinden çok güçlü bir komşuyla tehdit altındadır. Bu savaşta Türkiye'nin tarafı bellidir. Bu savaş Türkiye'nin de savaşıdır. Diktatör, otoriter rejim aşıkları Rusya ve Çin'i model olarak almıştır asıl meselemiz budur. Türkiye burada artık karar vermek zorundadır. Görüyorum ki Türkiye batı yanlısı bir karar verecektir, buna mecburdur. Kendi çıkarları ve kendi ahlaki duruşu bunu gerektirir ama Türkiye'deki iktidar bunu nasıl yapacak, nasıl becerecek bu ayrı bir soru.''

"ALEVİ CUMHURBAŞKANI DEVRİM OLUR AMA TÜRKİYE'DE BU ORTAM YOK"

Muhalefet içinde sıkıntıların olduğunun altını çizen Çamuroğlu, ''Kemal Bey aday olmazsa ben oy kullanmam diyebilen CHP'liler var. Şu kişi olmazsa ben oy kullanmam diyen partililer var. Bunları görebiliyoruz. Muhalefetin 2023 seçimlerinde iddialı olabilmesi için çok net bir tavır koyması gerekir'' şeklinde konuştu.

Çamuroğlu sözlerine şunları ekledi:

''Ben Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olsa çok iyi olur diye düşünüyorum. Ama Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını doğru bulmam. Türkiye'de seçime 15 gün kala seçimin kaderi değişir. Bugün Kılıçdaroğlu'nun aday olduğunu düşünelim, önümüzdeki süreci pek göremiyoruz. Sayın Davutoğlu ve Babacan'ın üçüncü bir ittifak kurduğunu düşünelim, İYİ Parti ile CHP'nin Millet İttifakı olduğunu düşünelim. Siz iktidara mecbursanız seçimi kazanmak için her şeyi yapabilirsiniz. Burada en güzel silah toplumun Alevi-Sünni gerilimini artırmak olur. Ben Türk toplumunun değiştiğine inanmıyorum. Bugün Alevilikle ilgili Sünni kanaatlerinin değiştiği kanaatinde değilim. Ben Türkiye'de Alevi bir Cumhurbaşkanı olmasını çok isterim. Çünkü devrim niteliğinde bir şeydir. Türkiye'de pek çok şeyi değiştirecektir. Ama bunun ortamının olmadığını, şu anda Türkiye'nin çıkarına olmadığını, faydasına olmadığını söylerim. Bunlar farklı şeyler.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN