Eski AK Partili Günay: Selahattin Demirtaş'ın çağrısı sağduyu çağrısıdır

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Bilgehan Uçak'ın sunduğu Karar Gündem'in konuğu oldu. Eski Bakan,17-25 Aralık meselesi ve Selahattin Demirtaş'ın mektubunu değerlendirdi. Günay, Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a 17-25 Aralık sürecinde basın ve muhalefetin sahip çıkmadığını söyledi.

Karar Gündem'in konuğu olan Eski Kültür ve Maliye Bakanı Ertuğrul Günay, Bilgehan Uçak'ın sorularını yanıtladı. Günay, Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktarın söylemleri hakkında değerlendirme yaptı. O dönemde ne muhalefet ne basının Bayraktar'a sahip çıkmadığını ifade eden Günay, muhalefet ve basını "Şimdi bu söylemleri yeni duymuş gibi tepki veriyorlar" diyerek eleştirdi. Tutuklu HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mektubunu ise 'Sağduyu' çağrısı olarak değerlendirdi.

"DEMİRTAŞ'IN ÇAĞRISI, SAĞDUYU ÇAĞRISIDIR"

Tutuklu HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın “Kürtler, Aleviler, muhafazakârlar, sosyalistler, Atatürkçüler, demokratik milliyetçiler dâhil her kesimden liyakatli kadrolar, demokrasi ortak paydasında birlikte hareket etmeyi başarabilmelidir. Demokrasinin kalıcı hale gelmesinin biricik yolu budur. Önce ilkeler, sonra ilkesel ittifaklar“ çağrısını değerlendiren Günay, bunun bir sağduyu çağrısı olduğunu söyledi.

Haksız yere tutuklu olan siyasileri ziyarette bulunduğunu belirten Günay, "Fırsat buldukça haksız yere tutuklu olan bazı arkadaşları ziyaret ediyorum. Ara dönemde haksız olarak bir süre tutuklu kalmıştım.1 saat bile bir insanın haksız yere tutuksuz kalmasının ne demek olduğunu biliyorum. Ahmet Altan'ı, Osman Kavala'yı ve Selahattin Demirtaş'ı fırsat buldukça ziyaret ediyorum. Geçen hafta kendisini ziyaret ettim. Ve Demirtaş'ın söylemlerinde çok ciddi ve samimi olduğunu gördüm. Ben bu çağrının muhalefete yenir bir yol çağrısı olacağını düşünüyorum" dedi.

"BAYRAKTAR, HADDİNİ AŞAN KARARLARA ZORLANDI"

Eski Çevre ve Şehirlik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın 17-25 Aralık soruşturmasının ardından yıllar sonra açıklama yapmıştı. Bayraktar'ın "Dosyamda ne varsa, hem tapeler hem teknik takip doğrudur" açıklamalarının itiraf niteliğinde sözleri tartışma konusu olmuştur. O dönemin Kültür ve Maliye Bakanı Ertuğrul Günay'da şöyle anlattı:

"Ben Erdoğan beyle 1 yılı aşkın sürede çalıştım . Basına yansıyan konularla ilgili herhangi bir bilgim yok. Sayın Bayraktar'ın biraz kendini aşan bir irade tarafından kararlara zorlandığı konusunda bir takım gözlemlerim var. 17 -25 sürecine gelindiğinde Sayın Bayraktar bugün söylediği söylemleri o günde dile getirmişti. Ama bizim toplumsal hafızamızın çok güçlü olmadığı bilinir. Basının ve muhalefetinde unutkanlığı beni şaşırtıyor. Geçen günlerde söylediklerini 2013 yılında da söyledi. Bu sözler yeni değil. Sayın Bayraktar, o dönem bugünkünden daha sert cümlelerle kendisinin değil Başbakanının istifa etmesi gerektiğini ifade etmişti" dedi.

"BASIN VE SİYASET İLK DEFA DUYUYORMUŞ GİBİ DAVRANIYOR"

Medya o dönem bu işin arkasına düşseydi bir sonuca varılacağını belirten Günay," Son zamanlarda Sedat Peker yaptığı açıklamaları da böyle karşılıyorum. Sedat Peker'in açıklamaları Ankara kulislerinde bilinen şeyler. Hadi toplumu anlıyordum da medya ve siyasetin ilk defa duyuyormuş gibi davranmasına şaşırıyorum" diye konuştu.

"ERDOĞAN'LA CİDDİ BİR TARTIŞMA SONUCU İSRİFA ETTİM"

Günay istifasını da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ciddi bir tartışmanın sonucunda verdiğini söyledi. Günay,

"2013 ocak ayında bizim Sayın Erdoğan'la ciddi itilaflarımız oldu. Kazlıçeşme , Zeytınburnun'da bulunan yüksek yapılaşmalar, Suriye iç meselesi, başkanlık sisteminin konusu açıldığında bunlara karşı çıkmıştım ve en son bu Gezi Parkı'nın yapılaşması projesi geldi ve ben karşı çıkmıştım. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'da projeyi reddetmişti. En sonunda bu konuda Sayın Erdoğan'la ciddi bir tartışmamız oldu ve ben ayrılma durumunda kaldım" dedi.

"AK PARTİ YOLSUZLUKLARA TERSİ BİR TAVIR TAKINDI"

AK Parti'nin yolsuzluklar karşısında tepkisiz kaldığını söyleyen Günay, yolsuzluk konusunda parti içindeki isimlerin korunup, kendisinden olmayanları eleştirmeye başladığını belirtti. Günay," 2013'un sonunda yolsuzluk tartışmaları gündeme geldi. AK Parti'nin yolsuzlukla ilgili, yola çıkarken yaptığı vaadlerin arkasında duracağını düşündüm. Ama tersini gördüm. Başkaları için sert eleştiriler yapan AK Parti kendi içindeki kişileri korumaya aklamaya başladı. Bende buna tepki gösterdim. Ve parti tarafından uyarıldım. Orada bir kaç arkadaşla beraber bizi disipline vermeye kalktılar. Biz üç kişi aynı gün istifa ettik. AK Parti'nin şu an kendi içinde bile bu söylemlerden rahatsız olanlar var. Çünkü yolsuzluk meselelerinde tersine bir tavır takındılar" diye ifade etti.

Bugünkü beka sorununu iktidarın yarattığını vurgulayan Günay, "Bu yaşananları ilerde tarih yazacak bir gün hepsinin içyüzü ortaya çıkacak" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN