Eski HDP'li Bilgen: İmralı'dan çıkan mesaj netti, muhatap TBMM

Bilgehan Uçak'ın sunduğu Karar Gündem'in konukları Gazeteci Yazar Ayhan Bilgen ve Gazeteci Murat Sabuncu oldu. Programda Parlamanter sisteme dönüş ve HDP deklarasyonu değerlendirildi. Gazeteci Murat Sabun, iktidarın Parlamenter sisteme dönmek istemesi ihtimalinde MHP'nin bu durumdan rahatsız olacağını belirtti. Eski HDP'li Bilgen ise Kürt sorununa değinerek, demokraside halkın muhatap alınması gerektiğini vurguladı.

Gazeteci Murat Sabuncu ve Gazeteci- Yazar Ayhan Bilgen Bilgehan Uçak'ın sorularını yanıtladı. Programın ilk konuğu olan Gazeteci Murat Sabuncu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış politikadaki tutumunu değerlenirdi. Sabuncu, "Rusya'nın uçuş yasağı yüzünden Suriye'ye giremiyoruz. Yüzleri kızarmadan hala dostuz diyorlar. Erdoğan'ın sözde kişisel dostlukları üzerinden inşa ettirmeye çalıştığı, savrulduğu, bedelini bizim ödediğimiz bir sistem ile karşı karşıyayız" dedi. Eski HDP'li bilgen ise Kürt sorununda hakkında, "Çağrı yapmakla olmuyor, koşullarda oluşturulmadır" diye konuştu.

"ORTAK BİR FOTOĞRAF ORTAYA KOYMALILAR"

Millet İttifakı'nın aday tartışmaları devam ederken, Sabuncu, seçilecek adayın tüm kesimlere hitap etmesi gerektiğini ifade etti. Sabuncu, "Liderden çok aynı demokratik perspektifte buluşmuş isimlerin önce ortak bir protokolde bulunarak bir fotoğraf ortaya koymaları gerek" dedi.

Sabuncu Cumhurbaşkanı Erdoğan için yüzde 50+1'in hayal olduğunu söyledi. Sabuncu şunları kaydetti:

"Bırakın yüzde 50+ 1'i, Erdoğan ve AK Parti için yüzde 36'larda kalacağı ortada. Erdoğan, Başkanlık ve yarı parlamenter sistemi altında yarı arayış içerisinde. Yüzde 50+1'i göremediği için sayısal durumdan kurtulmak istiyor. Ve parlamenter sisteme geçeceğiz diyen partilerin omuz omuza durduğu yerde Erdoğan, yarı başkanlık sistemi içerisinde bir bir şeyler yapalım hayali içerisinde."

"OLAĞANÜSTÜ BİR HAL PRATİĞİ VAR"

Programın diğer konuğu ise Gazeteci-Yazar Ayhan Bilgen oldu. Bilgen, HDP'nin açıkladığı deklarasyona hakkında, "Desteklenmesi ve cesaretlenmesi gereken bir yaklaşım olarak görüyorum" dedi.

Kayyum sistemini olağanüstü bir hal pratiği olarak değerlendiren Bilgen," Bunlar sadece belediye başkanlarına karşı yapılan ya da partiyi cezalandırma değil, bu bütün bir şehri ve seçmeni cezalandırmaktır. Bu çaresizlikten kaynaklı bir durum ve Türkiye'nin kendini bu durumdan kurtaracak bir irade koyması gerek" diye ifade etti.

Bilgen yeni bir parti kuracağı tartışmalara da şöyle yanıt verdi:

"Hepimizin bu ülkeye karşı bir borcu ve sorumluluğu var. Türkiye siyasetinde 110 civarında parti var. Hala kurulmaya devam ettiğine göre hala bir boşluk var. Ben yeni bir parti macerası arayışında değilim. Mevcut partilerin siyaset kapasitelerinin güçlendirilmesini ve toplumun siyasete güveninin artmasını daha doğru buluyorum. Ama bu mümkün olmazsa yenilenme ihtiyacı ilgi görmezse, klasik tavırla devam edilirse, yeni bir fikri ve söylediğim sözleri hayata geçirecek bir zemin bulamazsam benim gibi düşüne insanla bir araya gelip yeni bir siyasal adres ortaya çıkartabilirler. Rozetten çok yeni bir anlayışa ihtiyaç var."

"İMRALI'DAN ÇIKAN MESAJ NETTİR"

Sorun çözme konusunda HDP'nin özeleştiri yapması gerektiğini ifade eden Bilgen, Kürt sorunu muhatabının demokraside halk olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"İmralı'dan çıkan mesaj şuydu; bu sorunun çözüm yeri meclistir. Bu meseleyi ülkenin ortak yararı için masaya yatırmak gerekir. Demokrasi konusunda muhatabınız halktır, silahlar konusundaki muhatap elinde silah olanlardır. Silah ortandan kalkarsa sorun ortadan kalkar. Çağrı yapmakla olmuyor, koşullarda oluşturulmadır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN