Taşgetiren: HDP'nin ayrıştırılması AK Parti'ye risk MHP'ye yarar sağlar

Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan'ın sunduğu Ortak Akıl'da Millet İttifakı adayının kim olacağı ve Cumhur İttifakı'ndaki seçim telaşı konuşuldu. AK Parti-MHP İttifakı'nı 'ana kaza' olarak değerlendiren Taşgetiren, HDP'nin ittifaklar üzerindeki oy oranına da vurgu yaparak "HDP'nin oylarının ayrıştırılması AK Parti'ye risk sağlarken, MHP insicamını korur" dedi.

Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan, gündemin ana başlıklarını Ortak Akıl'da değerlendirdi. Son zamanlarda Millet İttifakı'nın adayının kim olacağı tartışmaları devam ederken, Cumhur İttifakın'da da seçim telaşı başladı. AK Parti-MHP İttifakı'nın AK Parti'de dar alanda oynama zarureti doğurduğunu vurgulayan Taşgetiren, "AK Parti'nin üzerine MHP'nin gölgesi girdi" dedi.

"AK PARTİ MHP'NİN GÖLGESİNE GİRDİ"

Taşgetiren, AK Parti-MHP İttifakı'nı, AK Parti'nin ana formatını değiştiren stratejik bir olay olduğunu belirtti. Taşgetiren, "AK Parti, yola çıkarken toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir düşünceyle yola çıktı. Alevi- Kürt meselelerini devletle çözme yolu vardı. MHP ile girilen ittifakta kitleleri ideolojik bir kamplaşmaya soktu. Bu ittifak AK Parti için bir ana kazadır. AK Parti'nin üzerine MHP'nin gölgesi girdi. Kürtlerle ilişki kesilmiş durumda, Aleviler gündemde yok. Dindar kesimlerle sorunlar yaşıyor" diye konuştu.

"HDP'NİN AYRIŞTIRILMASI AK PARTİ'NİN ZARARINA, MHP'NİN YARARINA OLUR"

Tutuklu eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mektubuna değinen Taşgetiren, Kürt oylarının kritik bir durumda olduğunu vurguladı. Taşgetiren, "Millet İttifakı'yla HDP'nin yollarını ayrışması noktasında MHP ve AK Parti, HDP'nin ayrıştırılması gibi bir politika izlediler. Bu oylar açısından stratejik bir durum. İstanbul seçiminin kazanılmasında Kürt oylarının belirleyici bir etkisi var. Kılıçdaroğlu, HDP oylarının Millet İttifakı'na akması konusunda bir arzu içerisinde. Dolayısıyla HDP'nin oyları, Kürt oyları kritik bir durumda. Ama MHP'de, HDP ayrıştırmasına yönelik söylem devam edecek. Bunun MHP'ye faydası olurken, AK Parti'ye zararı olabilir. MHP en azından kendi insicamını korumuş olur. AK Parti ise Kürt oylarını kaybetmek gibi bir riskin içine girer" dedi.

"AK PARTİ'NİN ÇALACAĞI ENSTÜRMAN KALMADI"

Cumhur İttifakı'nın artık yeni vaatlerde bulunma imkanının olamayacağını belirten Ocaktan, Cumhur İttifakı'nda yaşanan seçim telaşını şöyle değerlendirdi:

"Yeni gelen partileri nasıl engelleyebiliriz gibi bir takım hesapları yaptıkları aşina. AK Parti şu an kendi istikametinin tam tersine bir yol izlemeye başladı. Bundan dolayı AK Parti'nin elinde çalacağı başka enstrüman kalmadı. AK Parti'de 'ben kaybediyorum, başka çarem yok yasalarla bu tür düzenlemeler yapmak zorundayım' düşüncesi hakim".

Taşgetiren ise Cumhur İttifakı'ndaki telaşı 'özgüven eksiliği' olarak yorumladı. Taşgetiren,"Bu telaş Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerine ve davranışlarına yansıyor. Bu süreç mahalli seçimlerde başladı. İstanbul, Ankara gibi 11 büyük sembol şehrin kaybedilmesinden sonra halkla irtibatını kaybetmiş bir AK Parti silueti var. Bu özgüven eksikliği ile popülist bir takım söylemler içine girdiler" dedi.

"ADAY KÜRT VE MUHAFAZAKAR KESİMİN OYLARINI ALABİLMELİ"

Millet İttifakı'nın aday göstereceği isimle ilgili değerlendirme yapan Ocaktan, Millet İttifakı adayının, AK Parti'den memnun olmayan muhafazakar kesimin ve Kürtlerin oylarını alabilecek bir ismin olması gerektiğini ifade etti. Ocaktan, "Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı olsa bütün kesimler açasından daha rahatlatıcı olur. Birlikte oturup doğru bir aday çıkaracaklarından eminim" diye konuştu.

Taşgetiren ise gelecek olan adayın 'başat' bir aday olması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN