DEVA Partili Ekmen, "İktidarla kavgasını veremeyen sol örgütler HDP'yi bu kavgaya çekmeye çalışıyor

Yıldıray Oğur ve Elif Çakır'ın sunduğu Bi'KARAR Ver'in konuğu DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Emin Ekmen oldu. Programda, siyasette son zamanlarda tekrar gündeme gelen Kürt sorunu tartışıldı. Ekmen, Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin 'Kürt sorunun muhatabı İmralı'dır' sözünü "İktidarla kavgasını veremeyen sol örgütler kavgaya HDP'yi çekmeye çalışıyorlar" diye değerlendirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Kürt sorunu için HDP ile görüşülür' sözüne yanıt olarak Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin 'Kürt sorunun muhatabı İmralı' yanıtından sonra siyaset arenasında Kürt sorunu tekrar gündeme taşındı. Cumhur İttifakı'ndan da konuyla ilgili açıklama geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kürt sorunu tartışmasına, "Kürt sorunu diye bir şey yoktur" diyerek tepki verdi.

"TEMELL'NİNN 'İMRALI' PAYLAŞIMI HAYAL KIRIKLIĞI"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Emin Ekmen, Kürt meselesiyle ilgili bütün başlıkların HDP başlığı ile verilmesinin doğru olmadığını ifade etti. Ekmen, "Devletle savaşını verememiş Türk Sol örgütleri HDP'yi bu kavgaya çekmeye çalışıyor. Sezai Beyin söylemi de HDP'yi tartışmaya açan bir tutumdu. Ama HDP bu söylem karşısında sağlıklı bir pozisyon sergiledi" dedi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin 'Kürt sorunun muhatabı İmralı'dır sözünü hayal kırıklığı olarak gördüğünü söyleyen Ekmen şunları kaydetti:

"Sezai Beyin İmralı paylaşımı çok ciddi bir hayal kırıklığı yaşattı. HDP'ye yaşatılan dışlayıcı politikalara rağmen ve Kemal Beyin de içinde geçirdiği bütün değişime rağmen CHP adına böyle bir adım atıyor olmasını ben şahsen olumlu bir adım olarak görüyorum. Dolayısıyla Kemal Bey kendisini de zor duruma koydu. Sezai Beyin bu tutumu HDP'nin varlığını tartışmaya atan bir tutumdu."

HDP'nin son 4-5 yıldır ağır saldırı altında olduğunu vurgulayan Ekmen, HDP'ye yönelik yapılan eleştirilerde daha dikkatli bir dil kullanılması gerektiğini ifade etti. Ekmen, "HDP bir çatı partisi ve bünyesi içerisinde çok fazla Türk sol hareketi parçalarını temsil ediyor. Ve bu gerilim parti içinde hep devam etti. HDP'yi eleştirmek bu saldırıları dönüştürür. Devlet ile kavgasını verememiş Türk sol örgütlerin PKK ve HDP'ye atfettiği romantik bir şey var. Onların zihninde kavganın burada sürdürülmesi durumu var. Yarım kalmış bir tartışmanın Kürtler tarafından tamamlanmasını doğru bulmuyorum "dedi.

"HDP SİYASAL ALANINA SAHİP ÇIKTI"

HDP'li Sezai Temelli'nin, "Demokratik çözümünün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" ifadesi üzerinden açıklama yapan Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "HDP Kürt sorunu dahil olmak üzere, Türkiye'nin tüm sorunlarının çözümüne talip, çözümün adresi de doğal olarak TBMM'dir" sözlerini değerlendiren Ekmen, "Sezai Temelli, Ertuğrul Kürkçü gibi isimler HDP'yi ideolojik kavgaya çekiyor. HDP daha önce sıklıkla yaptıkları yanlışa karşı sağlam ve sağlıklı bir pozisyon sergiledi. HDP kendi siyasal alanına sahip çıktı" diye konuştu.

Kürt meselesi ile çatıma çözümü arayışlarını birbirinden ayırmak gerektiğini ifade eden Ekmen, "Kürtlerin insan ve vatandaş olmaktan kaynaklı tüm haklı tanınmalı. Demokratik sistemi, 100 yıllık tecrübemizden almalıyız" dedi.

"CHP, AK PARTİ'NİN SEÇMEN ÜZERİNDEKİ NEGATİF ETKİSİNDEN ÇEKİNDİ"

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin aralarında bulunduğu 6 parti 'parlamenter sisteme dönüş' için ortam metin oluşturmak amacıyla İstanbul'da toplantı düzenledi. Aralarında HDP'nin olmaması da akıllara soru işaretleri getirdi. Deva Partili Ekmen ise HDP'nin olmamasının nedenini şöyle değerlendirdi:

"Parlamenter sisteme yönelik ilk çağrı CHP'den geldi. CHP'nin çağrısıyla 6 parti toplandık. Bana kalırsa HDP'de olmalıydı. Ama CHP'de bir miktar AK Parti'nin yıkıcı yönetiminin seçmen üzerindeki negatif etkisinden çekindiğinden dolayı HDP'yi çağırmamış olabilir. Ama biz DEVA Partisi olarak HDP ile karşılıklı görüşüyoruz."

"PKK KÜRT MESELESİ İÇİN MUHALEFETLE DE KONUŞABİLİR"

PKK- Kürt sorunu ve HDP üçleminde değinen Ekmen, PKK'nın Kürt meselesi için devletle oturup konuşmasına gerek olmadığını, muhalefetle de görüşebileceğini ve bununda muhalefette bir alan açabileceğini vurguladı. Ekmen, "PKK Türk Sosyolojisi pratiğine bir şans vermeli. PKK, Türkiye'ye girerken izin mi almıştı da çıkarken alsın. Parlamenter sistem, PKK'nın silahsızlanmasını daha kolaylaştıracak. Bunun içinde Türkiye'nin geçmiş tecrübelerine ve dünyada bu işlerin nasıl yapıldığına bakmak gerek" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN