ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Diego İslam Merkezi’ne düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Amin Abdullah’ın, saldırganlara müdahale ederek çok sayıda kişinin hayatını kurtardığı açıklandı.
San Diego County’nin en büyük camisi olan İslam Merkezi’ndeki saldırı, pazartesi günü yerel saatle öğle saatlerinden kısa süre önce meydana geldi. Polis ekipleri camiye yönlendirildiği sırada, merkeze birkaç blok mesafeden de aktif silah sesleri geldiğine ilişkin ihbarlar alındı.
POLİS: “EYLEMLERİ HAYAT KURTARDI”
San Diego Polis Şefi Scott Wahl, 51 yaşındaki güvenlik görevlisi Amin Abdullah’ın saldırının daha büyük bir can kaybına dönüşmesini engellemede “kritik rol” oynadığını söyledi.
Polisin aktardığına göre Abdullah, saldırganların kendisini geçmesinin ardından tehdidi fark etti ve ateş açarak saldırganlara müdahale etti. Saldırganların da karşılık vermesiyle Abdullah ile iki şüpheli arasında çatışma çıktı.
Abdullah, çatışma sırasında cami içindekileri korumak için telsizden kilitlenme protokolü uygulanması talimatı verdi. Polis, Abdullah’ın bu müdahalesinin saldırganları geciktirdiğini, dikkatlerini dağıttığını ve caminin daha kalabalık bölümlerine ulaşmalarını engellediğini belirtti.
Wahl, “Bu iki kişinin, şüphelilere yaklaşık 15 metre mesafede bulunan 140 kadar çocuğun olduğu caminin daha geniş alanlarına girmesini geciktirdi, dikkatlerini dağıttı ve nihayetinde engelledi” dedi.
“KENDİ HAYATINI RİSKE ATTI”
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi de yaptığı açıklamada Abdullah’ı “kahraman” olarak nitelendirdi. Açıklamada, Abdullah’ın aktif saldırgan tehdidini okula ve içerideki kişilere bildirmek için kendi hayatını riske attığı belirtildi.
Abdullah’ın kızı Hawaa Abdullah, babasının toplum güvenliği için büyük sorumluluk hisseden biri olduğunu söyledi. Duygusal açıklamasında, “Babam güvenliğin ve toplumumuzu korumanın bir numaralı savunucusuydu. Buradaki herkesi korumak için işini çok ciddiye alırdı” dedi.
San Diego İslam Merkezi İmamı Taha Hassane de Abdullah’ı “sevgi dolu bir insan” olarak anlattı. Hassane, “Eğer o olmasaydı, saldırı çok daha kötü olurdu” ifadelerini kullandı.
ÜÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Saldırıda Amin Abdullah’ın yanı sıra 78 yaşındaki Mansour Kaziha ve 57 yaşındaki Nadir Awad da yaşamını yitirdi.
Kaziha’nın yaklaşık 40 yıldır caminin mağazasını işlettiği, toplum içinde saygı gören bir isim olduğu belirtildi. İmam Hassane, Kaziha’yı “San Diego İslam Merkezi’nin temel direği” olarak nitelendirdi ve onun saldırı sırasında 911’i arayan ilk kişi olduğunu söyledi.
Hayatını kaybeden Nadir Awad’ın ise caminin karşısında yaşadığı, eşinin de İslam okulunda öğretmen olduğu aktarıldı. Hassane, Awad’ın silah seslerini duyduktan sonra yardım etmek ve insanları korumak için dışarı çıktığını söyledi.

SALDIRI NEFRET SUÇU OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR
Yetkililer, yaşları 17 ve 18 olan iki şüphelinin de olayın ardından ölü bulunduğunu açıkladı. Polise göre şüpheliler, ilk belirlemelere göre kendi silahlarıyla yaşamına son verdi.
Saldırının nedeni araştırılırken, olayın şu aşamada nefret suçu olarak değerlendirildiği bildirildi. Polis Şefi Wahl, saldırıyla bağlantılı “nefret söylemi” unsurlarının bulunduğunu söyledi. Soruşturmaya yakın kaynaklar, şüphelilerin aracında İslam karşıtı yazılar bulunduğunu aktardı.
FBI da soruşturma kapsamında farklı adreslerde arama kararlarının uygulandığını ve bazı noktalarda çok sayıda silah ele geçirildiğini açıkladı.
“HİÇ KİMSE İBADET EDERKEN KORKMAMALI”
Saldırı, ABD’de Müslüman toplum içinde büyük endişeye neden oldu. San Diego İslam Merkezi yetkilileri, böyle bir trajediyi daha önce hiç yaşamadıklarını belirterek, hayatını kaybedenlerin aileleri ve tüm ibadet yerleriyle dayanışma mesajı verdi.
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi San Diego Şubesi de saldırıyı sert sözlerle kınadı. Açıklamada, “Hiç kimse namaza katılırken ya da bir ilkokulda eğitim görürken güvenliğinden korkmamalı” denildi.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance de saldırıyı “kınanması gereken” ve “tamamen kabul edilemez” bir eylem olarak nitelendirdi.
San Diego polisi ise Abdullah’ın müdahalesi sayesinde cami ve okul bölümündeki çok sayıda kişinin hayatta kaldığını belirterek, “Üç kurbanımız boşuna ölmedi” açıklamasında bulundu.
