İrfan Aktan: AK Parti, Kürt sorununu siyasi çıkarları için suistimal etti

Karar Gündem'in konukları Politikyol Yazarı Ekonomist Dr. Baki Demirel ve GazeteDuvar yazarı İrfan Aktan oldu. Programda Türkiye Merkez Bankası'nın düzenleyeceği Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı ve Eski HDP Eş Başkanı Sezai Temelli'nin 'Kürt sorunun muhattabı İmralıdır' açıklaması değerlendirildi.

Bilgehan Uçak'ın sorularını yanıtlayan Politikyol Yazarı Ekonomist Dr. Baki Demirel ve GazeteDuvar yazarı İrfan Aktan gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"AĞBAL, MERKEZ BANKASI'NA BİR ROTA OLUŞTURMAYA ÇALIŞTI"

Gözler uzun süredir faizleri sabit seviyede tutan Merkez Bankası eylül ayı faiz kararı için PPK toplantısında alınacak olan karara çevrildi. Merkez Bankası faiz kararı hakkında tartışmalar devam ederken, Politikyol Yazarı Ekonomist Dr. Baki Demirel, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyon sözlerine vurgu yaparak, Merkez Bankası'nın tek başına mücadele edemeyeceğinin göstergesi olduğunu belirtti. Demirel, "Bu işler sadece Merkez Bankası politikaları ile çözülemez. Kavcıoğlu, Merkez Bankası Başkanı olurken Naci Ağbal'ı eleştirerek başkan olmuştu. Türkiye'de ciddi bir kur atağı riski var. Türkiye'nin döviz rezervi sorunu var. Tüm bunlar eklenince Merkez Bankası faizi indiremedi. Siyasi taraftan da faizin indirilmesi beklentisi var. Son keltede manşet enflasyon politika faizinin üzerine çıkınca çekirdek enflasyondan bahsetmeye başlandı" dedi.

Eski Türkiye Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın faiz indirimiyle ilgili 'güven' içerikli paylaşımı hakkında ise 'Naci Ağbal Merkez Bankası'na bir rota oluşturmaya çalıştı' diye değerlendirdi.

"CHP İMRALİ GÖRÜŞMELERİNE KARŞI DEĞİLDİ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz' açıklamasından sonra Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'de, Kılıçdaroğlu'na 'Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır' yanıtını verdi. Bu açıklamalarla Kürt sorunu tekrardan siyaset gündeminde tartışılmaya başlanırken, konuyla ilgili GazeteDuvar Yazarı İrfan Aktan, CHP'nin çözüm sürecinde İmralı görüşmelerine karşı olmadığını belirtti. Aktan, "AK Parti iktidarı çözüm sürecini bencilce, siyasi iktidarlığının kendi çıkarları için suistimal etti. Bir toplumsal mutabakat sağlama şansı varken bunu yapmadı" ifadelerini kullandı.

MUHATAP TARTIŞMASI 'AKTÜEL SİYASET MEZESİ' HALİNE GELDİ

Kürt sorunu için muhatap tartışmasını 'aktüel siyasetin mezesi' olarak değerlendiren Aktan, "Sorunu gerçekten çözmekler için bu bir teferruat. Kürt sorununu çözmeye giriştiğiniz zaman bunun ekonomik, siyasal toplumsal diplomatik ve asgari boyutları var. Öcalan'ın Kürt geleceğine yönelik görüşleri siyasal alanda önem veriliyordu. Çözüm sürecinde o günlerde Sayın Öcalan diyorlardı. Öcalan bu sürecin dışında tutulacaksa sorunun çözümü demagojik tartışmalara boğup ötelemektir" dedi.

HDP ve muhalefet partilerinin gelecek olan iktidarı bir beyanata zorladığını belirten Aktan, "Önümüzdeki seçimleri Kürt seçmeni oluşturuyor. Kürt sorunuyla ilgili çözümlerle Türkiye'nin geleceğine de karar vermiş olacaklar. Kürt sorununu ciddiye almayan siyasetçiler gerçekliğini kaybetmişlerdir. Kılıçdaroğlu, bu gerçeklikle bağını güçlendirmiş. Kürt meselesiyle ilgili adım atmadan önümüzdeki seçimin başarılısı olamayacağının farkında" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN