Abdüllatif Şener: Erdoğan, Stand-By yapamaz çünkü şeffaf olamaz

Abdüllatif Şener: Erdoğan, Stand-By yapamaz çünkü şeffaf olamaz

Karar Gündem'in konuğu olan CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, "Geçmiş siyasi iktidarlar içerisinde en IMF'ci iktidar, Erdoğan iktidardır "dedi.

KARAR TV'de Elif Çakır'ın sorularını yanıtlayan CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, "Erdoğan yıllardır IMF karşıtı bir izlenim sergilese de gelmiş geçmiş bütün iktidarlar içerisinde ki en IMF'ci siyasetçidir. Sayın Erdoğan, kelimenin tam anlamıyla IMF'ye çok başvurmuş ve IMF kaynaklarını da kullanmıştır. IMF'nin reçetelerini sonuna kadar uygulayan tek siyasi liderdir" dedi.

"AK PARTİ İKTİDARI İHTİYACI YOKKEN STAND-BY ANLAŞMASI YAPTI"

Şener, AK Parti iktidarının 2005 yılında Türkiye'nin ihtiyacı olmadığı halde IMF ile Stand-By anlaşması için masaya oturduğunu söyledi. Şener, "Ben bakan olduğum dönemde, basına defalarca 'yeni bir Stand- By anlaşması yapmayacağız, IMF sağlıksız iktidarlarla bu anlaşmayı yapar. Türk ekonomisi şu an sağlıklıdır. IMF'ye ihtiyacı yoktur' diye defalarca söyledim. 2005 yılında IMF'yle yapılan Stand- By olayı, ne bakanlar kurulunda konuşuldu, ne de herhangi ekonomik toplantıda konuşuldu. Bir gün sayın Erdoğan, alenen ilan etti. Ben, anlaşmayı Erdoğan'ın o konuşmasında öğrendim. Ama bazı arkadaşlar, biliyorlardı. Türkiye'nin ihtiyacı olmadığı halde, AK Parti iktidarı 2005 yılında IMF ile Stand-By anlaşması yaptı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hiçbir konuda şeffaf davranmadığını belirten Şener, bundan dolayı Erdoğan'ın Stand- By anlaşması için IMF'nin kapısına gidemeyeceğini vurguladı. Şener, ''IMF, Erdoğan iktidarının paraları nereye harcadığını inceleyecek. IMF, Stand-By politikasını ortaya koymak için şimdiye kadar ne yaptığına bakacak. Türkiye Merkez Bankası'nın 128 milyar dolarının nereye gittiğini soracak. Bundan dolayı Erdoğan Stand- By anlaşması yapamaz. Bu hükümetin şeffaf olması mümkün değil. Erdoğan, ne IMF'ye karşı bu şeffaflığı sağlar, ne kendi meclisine karşı'' diye konuştu.

"ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN KULLANILMALI"

IMF'nin işleyişi hakkında konuşan Şener, "IMF bu parayı verirken, kemer sıkma programı koyar. Bu parayı hükümetin, ülke ekonomisi realitesine uygun kullanmasını ister ve denetler" dedi.

"ERDOĞAN, REZERVLERE BORCU DA EKLİYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerinin 109 milyar dolar seviyesinde olduğunu, süreci tamamlanan işlemlerle rezervlerin 115 milyar doların üzerine çıkacağı söylemlerine değinen Şener, Erdoğan'ın rezervlerin artışına IMF'den aldığı borcu da eklediğini söyledi.

Şener, "IMF'den gelen parayla Swap'tan gelen paranın rezervlerde meydana getirdiği artış, doğrudan doğruya brüt rezervlerde meydana gelen artıştır. Türkiye Merkez Bankası'nın brüt rezervlerinden borçlarınızı çıkarırsanız kalan miktar net rezervdir. Erdoğan, borçları da sayarak rezervimiz arttı diyor. Şu an hala Türkiye Merkez Bankası'nın döviz rezervleri 142 milyar dolar ekside. Halbuki IMF'nin parası da bir kredidir, Swap'ta kredi benzeri bir paradır. Yani geri ödemeli bir paradır" dedi.

"ECEVİT DÖNEMİNDE Kİ IMF PARASININ ÇOĞUNU AK PARTİ İKTİDARI KULLANDI"

Şener, Türkiye'nin Ecevit Hükümeti döneminde yapmış olduğu Stand-By anlaşmasına da değindi.

Şener, “Adalet ve Kalkınma Partisi, hükümete gelirken, daha önceki hükümet tarafında IMF'yle yapılmış bir Stand-By anlaşması vardı. O, Stand-By anlaşması devam ediyordu. Ecevit Hükümeti'nin yapmış olduğu Stand-By anlaşması da, kararlaştırılmış olan, IMF parasının çoğunu Adalet ve Kalkınma Partisi kullanmıştır. Ve Stand- By anlaşması devam ettiği içinde IMF, Türkiye ekonomisi üzerinde ki nezaretini devam ettiriyor” dedi.

İKTİDARI ÖVMEK, 32 BİN LİRA!

Geçtiğimiz günlerde Memur- Sen Başkanı Ali Yalçın'ın memur zamlarına ilişkin yaptığı 'Son dönemlerin en iyi memur zammı' sözlerine değinen Şener, “Kendisi 32 bin lira maaş alıyor. Valinin maaşının 17 bin olduğu ,milletvekili maaşının 25 bin olduğu bir dönemde, hükümetle sözleşme yapan Memur- Sen Başkanı 32 bin lira maaş alıyorsa sefalet ücretlerine de methiyeler dizer” dedi.

2023 HEDEFLERİ, ERDOĞAN'IN PROJESİ DEĞİL

2023 hedefleri projesinin AK Parti iktidarına ait olmadığını söyleyen Şener, 2023 projesinin, Erdoğan iktidarından önceki hükümete ait olduğunu belirtti. Şener, O dönem, Devlet Planlama Teşkilatı'nda bu proje üzerine çalışmalar yapıldığını ifade etti. Şener:

"2023 hedefleri, kamuda öteden beri çalışılan bir konu. Bu ilk Erdoğan'la yapılan bir açıklama değildir. Devlet Planlama Teşkilatı'nın raflarında 2023 hedefleriyle ilgili çalışmalar ve değişik tarihlerde bunun revizyonları vardı. Benim Başbakan Yardımcılığım zamanında DPT bana bağlıydı. 2023 hedefleri diye bir çalışma yaptığımızı hatırlıyorum. Bir takım rakamlara girmeksizin, basın açıklaması yapmıştık. Benden önce de DPT sayın Bahçeli'ye bağlıydı. Bizden önce ki hükümette de 2023 hedefleri diye bir açıklama ve perspektif ortaya konulmuş" dedi.

"ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 hedeflerinin açıklanmasından sonra ekonominin daha da kötüye gittiğine vurgu yapan Şener, "Orta sınıf eridi. Fiyatlar uçtu. Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Böyle bir ortamda bu ülkede makro ekonomik rakamları konuşsak ne olacak” diye konuştu.

ERDOĞAN'IN EKONOMİ ANLAYIŞI: YERLİ OTOMOBİL

AK Parti hükümetinin ekonomi anlayışının yerli otomobilden öteye gitmediğini vurgulayan Şener, "Cumhurbaşkanının en büyük hedefi yerli otomobil üretmek. Yerli otomobil dediğini şey dünyada 120 yıl önce üretilmiş bir şeydir. Dünyada 120 yıllık geçmişi olan teknolojiyi büyük bir başarı olarak görüyorlar” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN