Edgar Şar: Kararsız seçmen muhalefet lehine dönmeye başladı

İYİ Parti Lideri Meral Akşener'in Altılı Masa'dan ayrıldıktan sonra geri dönmesini değerlendiren Siyaset Bilimci Edgar Şar, "Millet İttifakı kriz toleransının neredeyse tamamını o 72 saat boyunca harcadı. Bir kez daha halktaki karşılığı çok sert olabilecek bir krizin çıkmayacağını düşünüyorum. Kararsız seçmen muhalefet lehine dönmeye başladı" şeklinde konuştu.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

İYİ Parti Lideri Meral Akşener'in, Altılı Masa'dan ayrıldığını açıklamasının ardından günler geçti. Siyasetin gündeminde ise Akşener'in, masaya geri döndüğündeki etkisi yer alıyor. Bu etkinin anketlere yansıdığını gören araştırmacılar ise kamuoyuna bilgi aktarıyor. Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün seçim tarihini resmen açıklıyor. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine girilmesiyle, resmi olarak iki ay dört gün sonra vatandaşlar sandığa gidecek. Sandıktaki etkiye 'muhalefette yaşanan 72 saatlik kriz nasıl yansıyacak?' sorusu ise önem kazandı. Bu konuyu KARAR TV ekranlarında gündeme getiren Siyaset Bilimci Edgar Şar, gazeteci Gülay Erdemli'nin sorularına yanıt verdi.

fggfh.png

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI

Muhalefette yaşanan krizden söz eden Edgar Şar, "Muhalefetin kazanmasının ilk şartı, X ya da Y'nin aday olması değil. İlk şart, bu rejime karşı tek bir seçenek oluşturmak. Muhalefet bunu bir kriz sonucunda oluşturabildi. O açıdan bu kriz neredeyse faydalı oldu diyebilirim. Meral Hanım'ın bu kadar büyük tepki geleceğini düşünmediği bir kulis haberi gördüm ve bence doğru. Kendisinin verdiği sert tepkiyi hesaplayamamış olması siyasi analistlerde çok şaşkınlık yarattı. Bu kadar sert tepkiden sonra masaya döndü. Altılı Masa'da eğer bu kriz olmasaydı muhtemelen yine Kemal Bey'in adaylığı masada kabul görecekti ama özellikle İYİ Parti tarafından biraz kerhen kabul görecekti. Bu durum Altılı Masa'yı belki ilk defa heyecan yaratır hale getirdi." şeklinde konuştu.

DEPREMİN SİYASİ YANSIMASI

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından 34 gün geçti. 11 ilde büyük hasara neden olan depremde 46 bin kişi hayatını kaybetti. Yaşanan depremden sonra milyonlarca kişi maddi ve manevi hasar gördü. Bu depremin ardından yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde vatandaşların sandıkta ne karar vereceği ise merak konusu. Siyaset Bilimci Edgar Şar, depremin yansımalarından bahsederek, "Depremin siyasi yansıması mutlaka olacak diye düşünüyorum ancak bu tarz krizlerin her zaman beklendiği gibi etki göstermesi gerçekleşmeyebiliyor. Etkili olan, muhalefetin olayı nasıl ele aldığı, iktidarın nasıl ele aldığı ve seçmenin buna verdiği tepki." ifadelerini kullandı.

vfg.png

İYİ PARTİ'NİN HDP İLE OLAN İLİŞKİSİ

HDP'nin Eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi'nden Meral Akşener'e açık mektup yazmıştı. Bu mektubu sosyal medya hesabından paylaşan Demirtaş'ın tweeti 20 milyon görüntülenmeye de ulaşmıştı. İYİ Parti'nin ise HDP'ye karşı olan tutumu devam ediyor. 'HDP ile görüşmeyiz' mesajları veren İYİ Parti ise Demirtaş'ın çağrısına kayıtsız kalmıştı. HDP'nin seçimlerdeki rolüne değinen Siyaset Bilimci Edgar Şar, "HDP ile görüşülmesini de yapmamak, kusura bakılmasın onları insan yerine koymamaktır. HDP ile görüşülmesi, 'İYİ Parti kızar mı?' denecek bir konu değil." şeklinde yorum yaptı.

'İktidar neden sessiz?' sorusuna yanıt veren Siyaset Bilimci Edgar Şar, "Muhalefetin birliğini sağladığı durum, iktidarın mücadele etmeyi en çok bilemediği durum. Bu yüzden ses çıkaranlar, iktidar içindeki bir takım kraldan çok kralcılar." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN