Taha Akyol: Mustafa Kemal devrimci cumhuriyet fikrini savunuyor

Karar yazarı Taha Akyol, Cumhuriyet’in doğum sürecini ve bilinmeyen detayları, yazarı olduğu ‘Neden 29 Ekim?’ kitabından satır başlıklarıyla anlattı. İsmet İnönü’nün Mustafa Kemal Atatürk hakkında söylediği ‘Mustafa Kemal’in siyasi kabiliyeti askeri kabiliyetinden üstündür’ cümlelerine değinen Taha Akyol, Atatürk ve meclisin o dönemlerde ne gibi süreçlerden geçtiğine değindi.

Karar TV ekranlarında yayınlanan Bi’Karar Ver programına katılan Taha Akyol, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur ile birlikte Cumhuriyetin ilk gününden bu 100.yaşına kadar yaşanan kritik konulara değindi. Cumhuriyet’in kuruluş aşamalarında uygulanan zamanlama ve stratejilerin ne gibi anlamlar taşıdığına değinen Akyol, yazarı olduğu ‘Neden 29 Ekim?’ kitabından önemli satır başlıklarını paylaştı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Fransız İhtilali’ni ve diğer gelişmeleri iyi okuduğunu belirten Taha Akyol, ‘Mustafa Kemal Paşa, Fransız İhtilalini çok okumuştur ve çok iyi biliyordu.’ ifadelerini kullandı.

kapak-1.jpg

'MUSTAFA KEMAL FRANSIZ DEVRİMİNİ ÇOK İYİ BİLİYORDU'

Bi’ Karar Ver programında Elif Çakır ve Yıldıray Oğur ile birlikte Cumhuriyetin kuruluş aşamaları olarak kabul edilen dönüm noktalarına değinen Taha Akyol, Atatürk’ün Fransız İhtilali’ni iyi okuduğuna vurgu yaptı. Ayrıca Akyol, ‘Mustafa Kemal Paşa, Fransız İhtilalini çok okumuştur ve çok iyi biliyordu. Fransız İhtilali'nde Konvansiyon Meclisi var. Mustafa Kemal bu modelle devrimci cumhuriyet fikrini savunuyor.’ cümlelerini kurdu.

Bu nedenle Mustafa Kemal’in, anayasa hukuku bakımdan devrimleri yapmak ve onları güçlü tutmak için partili cumhurbaşkanlığını savunduğunu belirten Akyol, o dönemki muhalefetin yeni bir Enver Paşa yönetiminin ortaya çıkmaması için kuvvetler ayrılığının savunulduğunu belirtti.

‘MUSTAFA KEMAL DEVRİMCİ CUMHURİYETÇİDİR’

Cumhuriyet’in kuruluş ve ilan dönemlerine ilişkin alınan zor kararlar ve taktikleri anlatan Taha Akyol, Mustafa Kemal’in ne gibi taktikler izlediğine değindi. O dönemlerde mecliste kimsenin saltanat istemediğini söyleyen Akyol, Gazi Mustafa Kemal’in dönemin şartları nedeniyle tüm yetkiyi eline aldığını ve başarıya ulaştığını vurguladı.

Atatürk’ün dönemin şartları nedeniyle bazı kritik kararlar verdiğine de değinen Akyol, “Mustafa Kemal, yetkileri kendi elinde toplanmış olan bir devrimci cumhuriyetçidir. Bu yetkileri bu tür adamlar almasa o yaptıklarını yapamazlardı.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir