Yardım: Savaşın bir numaralı faktörü Putin'in psikolojisi

Gelecek Partisi Dış İlişkiler Başkanı Ümit Yardım, KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un konuğu oldu. Rusya Ukrayna savaşının nedenleri ve son gelişmelerini, savaşın Türkiye dış politikasına yansımasını değerlendirdi.

BİRGÜL TEKÇE | KARAR

KARAR TV'de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi Dış İlişkiler Başkanı Ümit Yardım, Savaşın nedeninde, Putin'in psikolojisinin bir numaralı faktör olduğunu belirtirken hareketli günler geçiren Ankara için de ''Köklenmiş Türk dış politikası sorunlarının sadece Ukrayna perspektifinden Türkiye'nin önüne yepyeni mecralar açacağı kanaatinde değilim'' ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Rusya Cumhurbaşkanı Putin’le müzakereye hazır olduğunu ama iki ülke arasında herhangi bir müzakere girişiminin başarısız olması halinde iki ülke arasındaki savaşın üçüncü bir Dünya Savaşı’na neden olacağını söyledi. Zelenski'nin sözlerini değerlendiren Yardım,

''Rusya'nın en önemli gücünün askeri gücü olduğunu düşünürdüm Sovyetler Birliği ve Rusya görevim sonrası şu sonuca vardım aslında bu ülkelerin en büyük gücü propaganda, askeri gücünden bile önce gelebilecek bir güç. Bunun hanefi olan iki ülke bugünkü Rusya Federasyonu ve Ukrayna bu geleneği hala sürdürüyorlar. Zelenski'nin 3. dünya savaşı mesajı için de öyle bir tehlike görmüyorum. Yıkım ve etki olarak bütün küre etkilenecektir. Bir tek argümanım şudur, bugün çıkabilecek olan bir 3. dünya savaşının etkileri bugüne kadar insanlık tarihinin gördüğü en korkunç yıkım olacaktır. Bu tehlikeyi bütün aktörlerinde bildiğini düşünüyorum. Dünya liderlerinin bunun faturasını insanların kaldıramayacağını bildiği içindir'' dedi.


SAVAŞIN BİR NUMARALI FAKTÖRÜ PUTİN'İN PSİKOLOJİSİ
Savaşın nedeninde, Putin'in psikolojisinin bir numaralı faktör olarak değerlendiren Yardım, ''Yüzlerce faktörün kesişim noktası Putin'dir. Putin şahsında sembolleşen Sovyetler Birliğini yitirmiş olmanın getirdiği yıkımı hala hisseden Rus aydınları, Rus entellektüelleri, Rus derin devlet ve derin millet kavramıdır. Rusya tarihin gördüğü yayılmacılık anlamında en büyük emperyalist devletler arasındadır'' ifadelerini kulandı. Yardım sözlerine şöyle devam etti:

''Putin tekrar küresel düzeyde güçlü bir Rusya istiyor. Hangi sitem içerisinde olursa olsun Rusya'nın tekrar küresel bir ülke olması. Yoksa Sovyetler Birliği defterinin kapandığını çok iyi biliyor. Putin'in hayat felsefesi şudur, eğer kavga kaçınılmazsa ilk yumruğu atan sen olmalısındır. Bu yüzden bölgede böyle adımlar atıyor''

RUSYA'NIN FATURASI ULUSLARARASI SİSTEMİN ÖNÜNÜ AÇACAKTIR

Eğer Putin, Rus derin devleti ve ordusu bu savaşı sınırların ötesine taşırsa bunun faturası, başta Rusya'nın ödeyeceğini ve faturayı küresel sonuçta herkesin önüne koyacağına vurgu yapan Yardım, ''Büyük bir alan üzerinde savaş gerçeğiyle yaşıyoruz. Rusya'nın önüne gelen bu fatura da birkaç faktöre bağlı olarak yeni bir uluslararası sistemin önünü açacaktır. Rusya'nın bu işgali ve Ukrayna'nın sonuçları başka hiçbir faktörle kıyaslanamayacak şekilde uluslararası sitem içinde NATO, AB, Türkiye ve Orta Asya, Rusya için çok büyük bir faturayı beraberinde getirecektir'' dedi.

KÖKLENMİŞ TÜRK DIŞ POLİTİKA SORUNLARI UKRAYNA PERSPEKTİFİNDEN YENİ MECRALAR AÇMAZ

Ciddi bir arabulucu ülke ile yapılan zirveden sonuç çıkacağının altını çizen Yardım, ''Rusya için geri dönülmez noktaya gelecek bir aşama olacak tabi Ukrayna'nın direncini düştüğü bir nokta da olacak bu faktörlerin buluştuğu nokta diplomasi masası için yepyeni bir dönemin başlayacağı gün olacak. Bu güne kadar yapılan Antalya'da ki Antalya'yı çok telaffuz etmeye gerek yok Belarus'ta bir takım görüşmeler yapıldı, hala da sürüyor. Bunlar diplomasinin ısınma turları, düşünüyorum ki bunu Batı bloku da teşvik ediyor. Bu işin kritik noktası çok ciddi bir arabulucu ülkenin ki ben burada Almanya'nın ön plana çıkacağını düşünüyorum. Böyle bir ortak zirvenin yapıldığını duyduğumuz zaman yeşil ışık gözükmüştür diyebiliriz. Ancak o noktadan sonra nihai çözüme giden ışık açılacaktır'' dedi. yardım sözlerine şöyle devam etti:

''Bütün bu tablonun Türkiye dış politikasında, Ukrayna Savaşı bağlanımda pembe bir ufka yelken açması mümkün değil. Ukrayna sürecinde o kadar yoğun bir temas trafiği var ki Türkiye bu temas trafiğinin sadece bir sayfası. Tabi bu temasları yararlı buluyorum. Zelenski her gün bir çok ülkeyle temas sağlıyor. Ben bunu yararlı görüyorum ama abartmıyorum. Köklenmiş Türk dış politikası sorunlarının sadece Ukrayna perspektifinden Türkiye'nin önüne yepyeni mecralar açacağı kanaatinde değilim''


S-400'LER ÇÖPE GİDECEK

ABD'nin Türkiye'ye S-400'leri Ukrayna'ya transfer etmeyi teklif etmesi üzerine de yorum yapan Yardım, ''S-400 gibi bir kavramın savaşın içinde olan bir başka ülkeye gönderilmesini önermek değil zihinden geçirmek bile Türkiye'yi bu savaşın, kaosun içine sokmanın en açık ifadesinden başka bir anlam taşınmaz. Bugün milli savunma hangi parti iktidarda olursa olsun bizim en büyük değerimizdir. Bu dönemde Türkiye kaynaklı bazı askeri malzemelerin Ukrayna'da olması sadece Rusya tarafından değil birçok başka aktörler tarafından da sorgulanıyor, sorgulanmakla kalmıyor Türkiye'yi de bu sürece itmek için bir vesile olarak kullanılıyor. S-400'lerin nereye gideceğini ben size söyleyeyim, çöpe gidecek. Verilen paraları da hükümete soracağız.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN