Konut Kredisi Faiz Oranları Yükseliyor mu? Konut Kredi Hesaplama Rehberi

Konut Kredisi Faiz Oranları Yükseliyor mu? Konut Kredi Hesaplama Rehberi

Covid-19 virüsünün ilk etkili olduğu dönemlerde devlet bankaları konut alımını kolaylaştırmak için faiz oranlarında büyük bir düşüş uygulamıştı. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın aktif bir şekilde yaptığı düzenlemeler neticesinde Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası faizleri yeniden yükselişe geçti ve bankalar konut kredisi faiz oranları için yeniden açıklamada bulundu. Peki yeni konut kredi faiz oranları ne oldu, nasıl hesaplanır? İşte konut kredi hesaplama rehberi...

Covid-19 virüsünün ilk etkili olduğu dönemlerde devlet bankaları konut alımını kolaylaştırmak için faiz oranlarında büyük bir düşüş uygulamıştı. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın aktif bir şekilde yaptığı düzenlemeler neticesinde Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası faizleri yeniden yükselişe geçti ve bankalar konut kredisi faiz oranları için yeniden açıklamada bulundu.

Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Durumda?

Konut kredisi faizlerindeki değişiklikler geçtiğimiz haftadan bu yana devam ediyor. İkinci el konutlar için kredi faizi yüzde 0,79 iken yüzde 0.87’ye çıktı. İkinci el konutlar için ilk aşamada gerçekleştirilen düzenleme ile yüzde 0,74 faiz, 180 ay vade ve 1 yıl geri ödemesiz seçenekler sunulmuştu. Şu anda ise geri ödemeler hemen başlayacağı gibi aynı zamanda 120 ay vade ve yüzde 0,87 oranında faizle alınabilecek.

Sıfır olan konutlar için ise yüzde 0,64 faiz oranı ile 180 ay vadeye kadar kredi alınabilecek. İstanbul, Ankara ve İzmir’de maksimum konut kredisi tutarı 750 bin TL iken, diğer iller için de 500 bin TL ile sınırlandırıldı.

Kamu Bankası mı Özel Bankalar mı?

Hem özel bankaların hem de kamu bankalarının kredileri mevcut. Her bankanın faiz oranları, vade seçenekleri ve ödeme planları farklılık gösterse de özel bankalar her zaman daha avantajlı oluyor.

Kamu bankaları, ekonomik hareketlilikten anında etkilendiği için faiz oranlarında ve vade düzenlemelerinde de beklenmedik değişiklikler söz konusu olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için özel bankaların sisteminde yer alan seçenekleri inceleyerek, kendi bütçeniz en uyan krediden yararlanabilirsiniz.

Konut Kredisi Çekerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Konut kredisi hem uzun vadeli hem de yüksek tutarlı bir kredi çeşidi olduğu için başvuru yapmadan önce mutlaka dikkat edilmesi gereken durumlar söz konusu. Uzun vadede sizi sıkıntıya sokmayacak şekilde kredi kullanmanız için aşağıdaki seçenekleri en iyi şekilde değerlendirmeniz gerekiyor:

1. Peşinat Şartı: Bankalara konut kredisi başvurusunda bulunmanız durumunda, size evin değerinin tamamının değil, maksimum yüzde 90’ı kadar kredi çıkarıyorlar. Bu durumda da evi satın almak için belli miktarda peşinat ödenmesi söz konusu. Bu yüzden baktığınız evlerin fiyatlarını peşinat durumuna göre de değerlendirmelisiniz.

2. Uzman Raporu: Bankaların size ne kadar konut kredisi vereceğini tespit etmeleri için alacağınız evin bir ekspertiz raporu olmalı. Yani bu konuda uzman ve onaylı birinin evin yaşı, büyüklüğü, dayanıklılığı, yapısı gibi seçenekleri değerlendirerek bir fiyat ortaya koyması gerekiyor. Bu fiyatın uzman tarafından belirlenmesinden sonra bankalar geliriniz ve kredi notunuz üzerinden yüzde kaçını karşılayacaklarını bildirmiş oluyor. Uzman raporunun hazırlanması için gerekli olan eksperi kendiniz bulabileceğiniz gibi bankadan da talep edebilirsiniz.

3. Faiz Oranları: Konut kredisinde faizler çok önemli. İhtiyaç ve taşıt kredisine göre daha uzun vadede ödendiği için mutlaka iyice incelenmesi gerekiyor. Faiz oranı ne kadar yüksek olursa yapacağınız geri ödeme o kadar yüksek oluyor. Her bankada sunulan konut kredisi faiz oranları değişiklik gösterebildiğinden ev kredisi almadan önce tüm seçenekleri mutlaka karşılaştırın.

4. Anlaşmalı Bankalar: Bankalar belli dönemlerde firmalarla ya da emlak ofisleriyle belli anlaşmalar sağlayarak, peşinat için de kredi imkanı sağlayabiliyor. Genelde peşinat için ihtiyaç kredisi olarak müşteriye kolaylık sağlayan bankaları araştırarak, elinizde hiç toplu para olmasa bile ev sahibi olabilirsiniz.



Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Konut kredisi hesaplama yapmak için öncelikle ne kadar krediye ihtiyacınız olduğunu ve peşinat miktarını bilmeniz gerekiyor. HangiKredi hesaplama aracı üzerinden kredi türü, kredi tutarı ve kredi vadesi bilgilerini girerek ödenecek aylık tutar, ödenecek toplam tutar, dosya masrafı gibi detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Henüz ev bakmadan konut kredisi hesaplama yöntemini kullanacaksanız, sonuçlar çok değişken olabilir. Özellikle bankaların sunmuş olduğu faiz seçenekleri ve peşinat imkanları doğrultusunda girdiğiniz tutarları da güncellemeniz gerekebilir.

Hangikredi.com konut kredisi için öğrenmek istediğiniz tüm bilgileri sizlere sunuyor. Konut kredisi veren bankalar, konut kredisi faiz oranları, konut kredisi peşinat bilgisi, konut kredisi için istenen belgeler, ev kredisi hangi bankadan alınır, ev kredisi alırken nelere dikkat etmeliyim gibi çok önemli soruların yanıtlarını HangiKredi’den kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için: https://www.hangikredi.com/kredi/konut-kredisi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN