İngiliz bilim insanları: Önlemleri kaldırmak 'varyant fabrikası' inşa etmek olur

İngiliz bilim insanları: Önlemleri kaldırmak 'varyant fabrikası' inşa etmek olur

Koronavirüs önlemlerini 19 Temmuz'da kaldırmaya hazırlanan İngiltere'de bilim insanları önemli bir açıklamaya imza attı. Önlemlerin kaldırılmasının tehlikeli olduğuna vurgu yapan bilim insanları, koronavirüs önlemlerini kaldırmak 'varyant fabrikaları' inşa etmek gibi olduğunu söyledi.

19 Temmuz'da tam açılmaya hazırlanan İngiltere'de, karara ilişkin tartışmalar devam ediyor. İngiliz bilim insanları, koronavirüs kurallarının kaldırılmasının 'varyant fabrikaları' inşa etmek gibi olduğu konusunda açıklamalarda bulundu ve yeni Sağlık Bakanı Sajid Javid'in tutumunun ise 'korkutucu' olduğunu söyledi.

Pazar günü Mail'de yazan Javid, halkın sağlığını korumanın en iyi yolunun koronavirüs kısıtlamalarını kaldırmak olduğunu söylemişti ve “Uygulamamız gereken kurallar, aile içi şiddette şok edici bir artışa ve birçok insanın akıl sağlığı üzerinde korkunç bir etkiye neden oldu” ifadelerini kullanmıştı.

Davranış bilimleri üzerine danışmanlık yapan Sage alt komitesinin üyesi olan St Andrews Üniversitesi profesörü Stephen Reicher, "Hala Covid'in grip olduğunu düşünen bir 'sağlık' sekreterine sahip olmak korkutucu. Kim enfeksiyon seviyelerine aldırmaz? Sağlık için en iyisini yapanların, ekonomi için de en iyisini yaptığını bilmeyen var mı? Sadece yarımız aşılanmışken kim tüm korumaları bırakmak ister? Tüm korumaları kişisel bir tercih meselesi haline getirmek isteyen bir 'sağlık' sekreterine sahip olmak korkutucu" ifadeleriyle bakanın açıklamalarını eleştirdi.Javid ayrıca, ülkede koronavirüs kısıtlamalarının 19 Temmuz’da tamamen kaldırılmasının önünde bir engel bulunmadığını ve bu tarihten sonra hayatın yeniden normale döneceğini söylemişti.

"SEÇTİĞİMİZ HİÇBİR TARİH RİSKSİZ OLMAYACAK"

Javid, “Vakaların önemli ölçüde artacağı konusunda net olmamız gerekiyor. Birçok insanın kısıtlamaların hafifletilmesi konusunda temkinli olacağını biliyorum, bu tamamen anlaşılabilir bir durum. Ancak seçtiğimiz hiçbir tarih risksiz olmayacak, bu yüzden geniş ve dengeli bir bakış açısına sahip olmalıyız. Tıpkı gripte yaptığımız gibi, koronavirüsün varlığını kabul etmeyi ve onunla başa çıkmanın yollarını bulmayı öğrenmemiz gerekecek" ifadelerini kullandı.

University College London'dan Davranış Değişikliği Merkezi'nin direktörü ve Sage'in davranış bilimleri alt komitesinin bir başka üyesi Prof. Susan Michie de, Javid'in açıklamaları üzerine yaptığı Twitter paylaşımında "Topluluk iletiminin artmasına izin vermek, çok hızlı bir oranda yeni 'varyant fabrikalar' inşa etmek gibi" dedi.

"PANDEMİ İLE KENDİ BAŞIMIZA MÜCADELE ETMEMİZ PLANLANIYOR"

Javid'in önlemleri konusunda British Medical Journal'de yayınlanan bir yazıda ise şu ifadeler kullanıldı:

"Güvenli davranışı mümkün kılmak için hükümetlerinin kendi sorumluluklarını yerine getirmesine ihtiyaçları var. Korku, hükümetin tüm kısıtlamaların kaldırıldığı bir 'özgürlük gününden' bahsetmesi, virüsün ortadan kalktığı ve açılmayı önlemek için önlemlere gerek olmadığı anlamına gelmiyor. Bunun anlamı, hükümetin her türlü desteği geri çekmesi ve bizi pandemi ile kendi başımıza mücadele etmeye terk etmeyi planlaması."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN