KPSS önlisans branş sıralaması

KPSS önlisans branş sıralaması

2018 KPSS önlisans branş sıralaması nedir? Branş Sıralaması tercihleri etkiliyor mu? soruları sonuçların açıklanmasından sonra sınava girenler tarafından googlede araştırılmaya başlandı. Peki KPSS sıralaması tercihleri nasıl etkiliyor? Kamu kurumlarında memur olmak isteyen vatandaşlar KPSS sonuçlarının açıklanmasından sonra detaylar araştırılıyor. İşte 2018 KPSS önlisans branş sıralaması hakkında merak edilen detaylar ve Branş Sıralamasının tercihleri nasıl etkileyeceğine dair ayrıntılar...

2018 KPSS önlisans branş sıralaması nedir?  sorusu sınava giren ve sonuçları sorgulayan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki Branş Sıralaması tercihleri etkiliyor mu? KPSS sıralaması tercihleri nasıl etkiliyor? 4 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen KPSS önlisans sonuçları bu gün ÖSYM tarafından açıklandı. KPSS ön lisans sonuçları sonuc.osym.gov.tr adresinden sınava girenler tararfından sorgulanıyor.  Sonuçları sorgulayan vatandaşlar detaylar araştırılıyor. İşte 2018 KPSS önlisans branş sıralaması hakkında merak edilenler...

ÖSYM'NİN SIRALAMA AÇIKLAMASI

Branş bazında sıralamalar, adayları bilgilendirme amacıyla oluşturulmuş; kendileri ile aynı alanda sınava giren diğer adaylar arasında kendi başarı durumlarını değerlendirmelerine imkân veren bir hizmettir. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır. Branş bazında sıralama işlemleri adayların (YÖKSİS sistemi üzerinden çekilmiş olan) ÖSYM sistemi üzerinde 30.11.2018 tarihi ile aktif olarak bulunan eğitim bilgileri ve bu tarih itibari ile sistemde aktif eğitimi gözükmeyen adayların ise, başvuruda belirttikleri eğitim bilgileri baz alınarak hazırlanmış.

Adayların branş bazında sıralamaları incelerken göz önünde bulundurması gerekenleri içeren teknik açıklama metnine aşağıdaki bağlantıdan erişilebilir.

ORTAÖĞRETİM ÖN LİSAN BRANŞ BAZIDA SIRALAMALARI TIKLA ÖĞREN

2018 KPSS ÖN LİSANS BRANŞ SIRALAMASI

2018 KPSS önlisans branş sıralaması ile ilgili detaylar ÖSYM'nin 28 Kasım sabahı sınav sonuçlarının açıklandığını duyurmasından sonra araştırılmaya başlandı. 4 Kasım 2018 tarihinde tüm yurt genelinde yapılan KPSS önlisans sonuçları sonrasında sınavda belli bir puan alanlar yeni detayları merak etmeye başladı. Peki KPSS önlisans branş sıralaması nedir? Branş Sıralaması tercihleri etkiliyor mu? 

18-11/28/brans-siralamasi-tercihleri-etkiliyor-mu.jpg

KPSS TERCİH KODU NEDİR? 

Lisans düzeyinde KPSS'ye giren her adayın kendi bölümü için belirlenen 4 haneli rakamdan oluşan bir tercih kodu vardır. Tercih klavuzunda adaylar, kendi tercih kodunun bulunduğu kadroları tercih edeceklerdir.

4001KODU NEDİR? 

Bu tercih kodu, bölüm ayrımı olmaksızın tüm lisans mezunlarının tercih yapabileceği kadroları gösterir. Her alandan tercih yapıldığı için genel olarak yüksek puanla kapatır.

KAÇ ÇEŞİT KPSS SIRALAMASI VARDIR?

Genel sıralama ve branş sıralaması olarak ikiye ayrılan sıralamalar, tercih yaparken önem kazanır. Genel sıralama; adayın kendi alanından olan ya da olmayan herkesin sıralandığı sıralamadır.

Branş sıralaması; adayın sadece kendi bölümünden olanlar baz alınarak oluşturulmuş sıralamadır.

4001 kodu bulunan kadroları tercih edecek olan adaylar, genel sıralamadaki yerini kullanırlar.

2018 KPSS ÖN LİSANS SONUÇLARI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN 

KPSS BRANŞ SIRALAMASI NEDEN DEĞİŞİYOR?

Bilindiği üzere, sınava giriş sırasında branşını yanlış belirten adaylar daha mezuniyet belgesi ile bu yanlışlığı düzeltebilmektedir.

Örneğin 2014/2 Tercih Kılavuzunda yer alan açıklama şu şekildedir: Eğitim bilgilerinde eksiklik ve/veya hata olan adaylar, tercih yapmak istedikleri kadroların gerektirdiği eğitim bilgilerini 17-26 Kasım 2014 tarihleri arasında (26 Kasım 2014 günü saat 16.00'ya kadar) ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinde güncelleyebilirler. Bu bilgilerin sisteme işlenebilmesi için adayların, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine giderken diploma/mezuniyet belgesinin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları zorunludur.

Yine, bir aday bitirdiği teknik ve sağlıkla ilgili alt öğrenimden de ter yapabilmektedir. Bunun için bitirdiği alt öğrenimini ÖSYM sistemine tanıtması gerekmektedir. Bu konuda 2014/2 Tercih Kılavuzunda yer alan açıklama şu şekildedir: Bunun yanında, Danıştay 12.Daire Başkanlığının 27/06/2013 tarihli ve E:2009/5045, K:2013/5796 sayılı kararı gereğince, Teknik Hizmetler ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıflarına dahil, adayların ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolara(Tekniker, Teknisyen, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sağlık Teknikeri gibi kadrolara) başvurmak istedikleri takdirde, adaylar alt öğrenim düzey(ler)indeki(ortaöğretim, önlisans) mezuniyetlerini de ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıdını sağlayabilecekler ve KPSS tercih işlemlerinde en üst öğrenim düzeyinden KPSS'ye girerek elde etmiş oldukları puanları ile alt öğrenim düzey(ler)indeki kadrolara başvuru yapabileceklerdir.

Bir diğer değişiklik te aynı düzeyde bitirilen iki eğitim bilgisidir. Yani bir kişi hem İşletme hem de Bilgisayar Mühendisliği mezunu olabilir. Aday isterse İşletme bölümünü de ÖSYM sistemine sonradan ekletebilmektedir.

Bu 3 nedenden dolayı, sıralamalarda değişme olmaktadır. Adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

18-11/28/2018-kpss-onlisans-brans-siralamasi-nedir-brans-siralamasi-tercihleri-etkiliyor-mu.jpg

KPSS SONUÇLARINA GÖRE İLK ALIMLAR ARALIK 2018'DE

2020 yılına kadar ÖSYM 4 kez merkezi yerleştirmeyle personel alacak. İlk alım 11 ila 20 Aralık 2018 tarihleri arasında olacak.

İşçi alımlarda 60 puan sınırı bulunmaktadır. Açık ilan işçi kadrolarına, şartları taşıyan ve başvuran adaylar arasından en yüksek puanlı 3 katı aday, sözlü sınava alınması için İŞKUR tarafından, alımı yapacak olan kamu kurumuna bildirilmektedir.

Zabıt katibi alımlarında, en yüksek puanlı 20 katı aday uygulamalı sınava alınacak ve uygulamalı sınavda adayın 3 dakikada yanlışsız 90 kelime yazıp yazamadığına bakılacak. İnfaz koruma memuru alımında ise en yüksek puanlı 10 katı aday sözlü veya uygulamalı sınava alınıyor.

Yüksek puan alan adayların (Örneğin ilk 5 bin) merkezi yerleştirmeyle alımları takip etmesi uygun olacak. Düşük puanlı adayların ise (70 veya 80 gibi) bir sertifika ve meslek bilgisi edinmesinde (ehliyet, aşçılık, eskavatör vb.) fayda bulunmaktadır.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN