Dünyada en çok okunan kitaplar belli oldu: Preply Çeviri Kitap Araştırması

Dünyada en çok okunan kitaplar belli oldu: Preply Çeviri Kitap Araştırması

Online yabancı dil kursları sunan Preply’nin dünyanın en çok okunan kitapları listesi, en çok çevirisi yapılan kitaplarının çoğunluğunun masallar veya masalsı anlatılar olduğunu gösterdi. Küçük Prens, Andersen Masalları, Don Kişot ve dahası… İşte sonuçlar…

Dünyanın dört bir yanında, her yıl yüzlerce edebiyat eseri veya edebiyat dışı kitap farklı dillere çevrilerek kitaplar evrenini zenginleştiriyor. Dünyanın en çok dile çevirisi yapılan kitabı hangisi? Hangi ülke, hangi türdeki kitaplarıyla küresel çapta ünlü? Ünlü yazarlar, hangi ülkelerde doğdu ve üretti? Küçük Prens neden bu kadar ünlü? Fransızca konuşma pratiği yapmak isteyenlerin ihtiyacını karşılayan Preply, tüm bu soruların yanıtlarını araştırdı ve ülkelere göre en çok dile çevrilen kitapların haritasını çıkardı.

KÜÇÜK PRENS, 382 DİLE ÇEVRİLDİ

Dünyada en çok okunan kitaplar araştırması, Fransızca okumak ve yazmak isteyenleri sevindirecek bir sonuçla başladı. Preply’nin dünyanın en büyük kütüphane kataloğu olma özelliği taşıyan WorldCat verilerinden de destek alarak yürüttüğü dünyanın en çok okunan kitapları araştırmasında, tercüme edildikleri dil sayısına göre her ülkede liderliğe oynayan birer eser listelendi. Dünya kültürüne katkısı açısından kritik rol üstlenen kitapları bir araya getirerek önemli bir envanter ortaya koyan Preply’nin araştırması, 1943’te yayımlanan ve Fransa doğumlu pilot, yazar ve şair Antonie de Saint-Exupéry tarafından kaleme alınan Küçük Prens (Le Petit Prince) eserinin, 382 dile tercüme edildiğini buldu. Küçük Prens, dünyanın en çok farklı dile çevrilen kitabı ünvanını kazanırken, bu kitabı 300 çeviriyle Carlo Collodi’nin Pinokyo’su, 175 çeviriyle Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında eseri, 160 çeviriyle Hans Christian Andersen’in Andersen Masalları ve 140 çeviriyle Cervantes’in Don Kişot’u izledi. Bu veriler, dünya çapında en çok dile tercüme edilen kitapların çoğunluğunun, çocuk kitapları olduğunu, masalsı anlatı özelliği taşıdığını gösterdi.

whatsapp-image-2024-04-15-at-12-23-57.jpeg

En çok dilde okunabilen kitaplardan biri de kişisel gelişim kitabı

Her yaştan kullanıcı için ihtiyaca yönelik online dil öğrenme ve online dil kursları sunan Preply’nin araştırmasında edebiyat eserleri öne çıktı. Küresel listede dünyanın en çok dilde tercümesine ulaşılabilen ilk 10 kitabı içinde Küçük Prens’i 300 çeviriyle Carlo Collodi’nin Pinokyo eseri izlerken, 175 çeviriyle Alice Harikalar Diyarında, 160 çeviriyle Andersen Masalları ve 140 çeviriyle Don Kişot, listenin öne çıkan diğer eserleri oldu. Küresel çapta her ülkenin kendi dilinde erişebilme olanağı yakaladığı eserler içinde, masallar ve masalsı anlatılar öne çıktı. 10 kitaptan 8’inin Avrupa kıtasında yaşayan yazarlar tarafından yazıldığı görülürken, listede 112 çeviriyle yer alan tek kişisel gelişim kitabı olarak tanımlanan L. Ron Hubbard imzalı Mutluluğa Giden Yol eseri Kuzey Amerika’dan çıktı. Öte yandan Türkçede de uzun yıllar boyunca çok satanlar arasında yerini koruyan Paulo Coelho eseri Simyacı, Güney Amerika’dan ilk 10’a giren tek eser oldu.

Her yaştan kullanıcıya ana dilini konuşan öğretmenlerle dil öğrenme ve dil pratiği yapma olanağı sunan Preply'nin internet sitesinde yer verdiği araştırma, kitapların kültürel incelikleri ve farklılıkları dilin gücünü kullanarak aktarmak konusunda oldukça başarılı araçlar olduğu belirtildi. Okurlar ve kitap meraklıları için mutlaka okunması gereken kitapları bir araya getirerek 2024 kitap öneri listesi işlevi de gören araştırma dosyası, dünyayı dillerle ve edebiyatla keşfetmek isteyenleri online dil kurslarına davet ederek sonlandırıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN