Genç sanatçıların eserleri halka arz ediliyor

Genç sanatçıların eserleri halka arz ediliyor

Çağdaş sanat eseri üreten sanatçıları bir araya getiren Art.Ist Sauna ve Türkiye’de ilk kez sanat eserlerine yatırım fırsatı sağlayan Artiox iş birliği yaptı. Art.Ist Sauna, Artiox yatırım platformunda yer alan ‘Sanat Yatırım Sepeti’nde 11 genç sanatçının eserini 5 Temmuz’da hisselere bölerek halka arz edecek. Satılan eserler ise UNIQ Expo’da hazırlanan Artiox bölümünde sergilenecek.

SALİHA SULTAN

Türkiye’nin önde gelen sanat alanlarından UNIQ Expo ve sanat yatırımlarının öncü kurumlarından TTLC Sanat Danışmanlığı iş birliğiyle çağdaş sanat eseri üreten sanatçıları bir araya getiren Art.Ist Sauna, Türkiye’de ilk kez sanat eserlerine yatırım yapılmasını ve bu yatırımların pratik şekilde yönetilebilmesini sağlayan yeni nesil sanat yatırım platformu Artiox ile iş birliği yaptı. İş birliği neticesinde yetenekli ve gelecek vadeden 11 genç sanatçının eseri 5 Temmuz günü saat 20.00’da halka arz edilecek. ‘Sanat Yatırım Sepeti’ mottosu ile hayata geçen proje ile dünyada ilk defa kullanılan ve ‘sanat borsası’ olarak da adlandırılabilecek sistem ile sanat eserlerinin hisselere bölünerek satılması, genç sanatçıların desteklenmesi sağlanacak.

2.jpgUtku Öksüz, Mutsuz Kent, Tuval Üzerine Akrilik Boya, 2020

Hisselere bölünen sanat eserleri ise UNIQ Expo’da hazırlanan Artiox bölümünde sergilenecek. Gelecek vadeden genç sanatçılara destek olmak isteyen sanat yatırımcıları, ‘artiox.com/v2/presale’ adresi üzerinden Art.Ist Sauna’nın 11 genç sanatçının 150 bin lira değerindeki eserlerinin yer aldığı sepetine 5 Temmuz günü saat 20.00’dan itibaren ulaşabilecek.

01.jpgErhan Karagöz, Tell Me If You Wanna BEE, Tuval Üzeri Yağlıboya, 2020

‘Sanat borsası’ çalışmasını yaklaşık olarak iki yıl önce hayata geçiren Artiox daha önce Devrim Erbil, Ahmet Güneştekin gibi usta sanatçıların eserlerini bu usulle satışa sunmuştu.

1.jpg

Mr.Hure, Yengeç, Spray ve akrilik boya. Karışık teknik, 2020

SANAT YATIRIM SEPETİ NEDİR?

Yetenekleri esas alınarak seçilen genç ve gelecek vadeden sanatçıların eserlerinin tokenize edilmesiyle oluşturulan bu sepet, teknolojiyi sanat yatırımı ile buluşturarak 7/24 ulaşılabilir ve yönetilebilir yatırım fırsatı sağlayacağı belirtiliyor. Pratik ve güvenilir bir deneyim sunan bu sistem ile sanat eseri yatırımlarına sadece belirli bir kesimin ulaşabildiği algısını kırmayı hedefleyen Art.Ist Sauna, ‘Herkes İçin Sanat Yatırımı’ söylemiyle oluşturduğu yatırım sepetiyle genç çağdaş Türk sanatçılarını yeni yatırımcılara tanıtıyor, böylelikle sanat pazarını büyütmeyi amaçlıyor.

3.jpgSaniye Özbek, Nereye Aitim?, Tuval Üzerine Akrilik Boya, 2020

Yatırım yapılan sanat eserleri, piyasada yer alan diğer dijital yatırım araçlarının aksine Art.Ist Sauna’da yerinde görülebiliyor.

ARTİOX ‘SANAT BORSASI’ NEDİR?

Fiziksel sanat eserlerinin dijital alım-satım platformu olan Artiox, yüksek gelir grubunda yer alan yatırımcıların ilgisi altında olduğu düşünülen sanat eserlerini, blockchain üzerinde “tokenize” ederek herkesin bütçesine uygun yatırım yapabileceği demokratik bir alana dönüştürüyor.

7.jpgMine Akçaoğlu, Aynı Yerden Bakıyoruz, Tuval Üzeri Akrilik, 2020

Yatırımların kolaylıkla yönetilebilmesini sağlayan yeni nesil sanat yatırımı platformu Artiox, yatırımcıların bütçelerini tek bir sanat eserine ayırmak yerine, farklı eserlere bölebilme imkânı sağlayarak, en güvenilir yatırım araçlarından biri olan sanat yatırımlarını erişilebilir kılarak cazip bir yatırım fırsatı oluşturuyor.

4.jpgMuhammet Bakır, Sessiz Seda, Tuval Üzeri Akrilik, 2021

Güvenilir bir yatırım süreci oluşturmak amacıyla, yatırımcılara sunulması planlanan sanat eseri ya da sanat eserlerini, uzmanlar tarafından seçilerek ekspertiz raporu ile değeri belirleniyor. Ardından değer biçilen eser, sigortası yapılarak blokchain üzerinde oluşturulan akıllı kontrat ile tokenize edilerek yatırımcılara ilan ediliyor. Sanat eserleri, ön satış ve genel satış süreçlerinin ardından sistemde listelenerek 7/24 alım-satıma hazır hale getiriliyor. Listelenen tüm eserlerin anlık değerlerini takip edebilme imkânı sağlayan yatırım ekranı üzerinden, alım-satım işlemleri sürekli olarak aktif tutuluyor.

5.jpgErdinç Sakin, Saygı, Tuval Üzerine Yağlıboya, 2021

Ardından değer biçilen eser, sigortası yapılarak blokchain üzerinde oluşturulan akıllı kontrat ile tokenize edilerek yatırımcılara ilan ediliyor. Sanat eserleri, ön satış ve genel satış süreçlerinin ardından sistemde listelenerek 7/24 alım-satıma hazır hale getiriliyor. Listelenen tüm eserlerin anlık değerlerini takip edebilme imkânı sağlayan yatırım ekranı üzerinden, alım-satım işlemleri sürekli olarak aktif tutuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN