İngiliz Rio Sineması’ndan Filistin’e destek: ‘İsrail Eurovision’daysa final coşkusu da yok’

İngiliz Rio Sineması’ndan Filistin’e destek: ‘İsrail Eurovision’daysa final coşkusu da yok’

Eurovision Şarkı Yarışması’na sayılı gün kala İsrail’in yarışmadan diskalifiye edilmesi çağrılarına önemli bir destek İngiltere’de yarışmanın finalini gösteren sinema salonundan geldi. Londra’daki Rio Sineması, İsrail’in katılımı yasaklanmadıkça büyük finali göstermeyeceğini duyurdu. Sinema, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Filistin İçin Tıbbi Yardım gibi sivil toplum kuruluşları için bağış toplamaya devam edeceğini belirterek, Filistin halkına desteğini açıkça ifade etti.

SALİHA SULTAN

Mayıs ayında gerçekleşecek Eurovision Şarkı Yarışması’na sayılı gün kalmışken İsrail’in yarışmadan diskalifiye edilmesi çağrılarına önemli bir destek İngiltere’de yarışmanın finalini gösteren sinema salonundan geldi. Londra’daki Rio Sineması, İsrail’in katılımı yasaklanmadıkça büyük finali göstermeyeceğini duyurdu.

Yarışma finalini daha önce de gösteren Rio Sineması 16 Mart Cumartesi günü sosyal medyada şunu yazdı:

“... İsrail yarışmada kalırken Eurovision Şarkı Yarışması Büyük Finalini göstermemeye hep birlikte karar verdik.”

Rio Sineması, yarışmanın insanları bir araya getirme gücüne işaret ederek, gelecekte Eurovision finalini göstermeye devam edeceklerini vurguladı. Açıklamada “Sınır Tanımayan Doktorlar ve Filistin İçin Tıbbi Yardım gibi desteklediğimiz örgütler için bağış etkinlikleri düzenlemeye devam edeceğiz” diyen Rio Sineması, bu ifadelerle kararın ardında İsrail’in saldırılarına maruz kalan Filistin halkına verdikleri desteğin yattığını açıkça ifade etti.

Eurovision’un organizatörü Avrupa Yayın Birliği (EBU) ise Rio Sineması’nın iptal kararıyla ilgili açıklama yaptı. EBU Genel Müdürü Noel Curran, ABD merkezli Variety dergisine yaptığı açıklamada Eurovision’un siyasi olmayan bir şarkı yarışması olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Orta Doğu’daki mevcut çatışmaya ilişkin endişeler ve derinden duyulan düşünceleri anlıyoruz. Bu korkunç savaşa yakalanmış herkesin derin acısından etkilenmememiz imkansız. Ancak, bu, hükümetler arasında bir yarışma değil. Birçok ismin, 2022’de Ukrayna’nın işgalinin ardından Rus yayıncıyı çıkardığımız gibi İsrail’i de bu yılki yarışmadan çıkarma çağrısında bulunduğunun farkındayız.”

“Savaşlar ve çatışmalar arasında kıyaslama yapmak çok karmaşıktır, zordur ve siyasi olmayan bizim gibi organizasyonların işi değildir” ifadelerini kullanan Curran, Eurovision’un siyasi olmayan bir etkinlik olarak kalması için çabalarının süreceğini kaydetti.

BİNLERCE SANATÇI DİSKALİFİYE HABERİNİ BEKLİYOR

Eurovision Şarkı Yarışması’nın başı Ocak 2024’ten beri İsrail ile dertte. 7-11 Mayıs tarihlerinde İsveç’in Malmö kentinde yapılacak yarışmadan İsrail’in diskalifiye edilmesi için ilk olarak İsveç, İzlanda ve Finlandiya gibi ülkelerden binlerce sanatçı ve sektör temsilcisi EBU’ya açık mektup yazdı. Açık mektupta EBU’ya 2022 yılında katılımının yarışmanın itibarını zedeleyeceği gerekçesiyle o yıl Ukrayna’ya saldırıları süren Rusya’yı yarışmadan men ettiği hatırlatılarak, aynı kararı Gazze’ye saldıran İsrail için de vermesi çağrısı yapıldı.

Çağrılar sürerken İsrail’in ‘October Rain’ (Ekim Yağmuru) adlı şarkısının siyasi mesaj içerdiği ortaya çıktı. Şarkı EBU tarafından siyasi mesaj taşıdığı gerekçesiyle reddedildi. Ardından Tel Aviv yönetiminin yarışmaya sunduğu ikinci şarkı ‘Dance Forever’ da ilk şarkıyla aynı gerekçelerle reddedildi. Organizatörler martın ilk haftasında ise ‘October Rain’ şarkısının sözlerini değiştirerek ‘Hurricane’ adını alan parçanın yarışmada İsrail’i temsil etmesine izin verileceğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN