Karar ailesinin acı günü... Yazar Emine Işınsu Hakk’ın rahmetine yürüdü

Karar ailesinin acı günü... Yazar Emine Işınsu Hakk’ın rahmetine yürüdü

Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden, KARAR yazarı Prof. Dr. İskender Öksüz’ün kıymetli eşi yazar Emine Işınsu vefat etti. Işınsu’nun cenazesi yarın Ankara’da Hacıbayram Veli Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

SALİHA SULTAN | KARAR

Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden, KARAR yazarı Prof. Dr. İskender Öksüz’ün kıymetli eşi yazar Emine Işınsu 83 yaşında Ankara’da vefat etti. KARAR’ın eşi Öksüz’den edindiği bilgiye göre, 2008 yılından beri Alzheimer hastalığı ile mücadele eden yazarın sabah saatlerinde hayata gözlerini yumdu.

Prof. Dr. Öksüz, eşinin cenaze bilgileri hakkında şu bilgileri verdi: “Eşim Hacı Bayram’ın romanını yazmıştı. Vasiyeti üzerine yarın Hacı Bayram Veli Camii’nden uğurlayacağız.”

whatsapp-image-2021-05-05-at-10-17-19.jpg
Merhume Emine Işınsu, eşi Prof. Dr. İskender Öksüz ile birlikte

ANKARA’DA UĞURLANACAK

Işınsu’nun cenazesi 6 Mayıs Perşembe günü (yarın) Hacı Bayram Veli Camii’nde salgın tedbirleri kapsamında öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Gölbaşı Kabristanı’na defnedilecek.

Türk edebiyatının öncü isimlerinden şair ve yazar Halide Nusret Zorlutuna’nın kızı olan Işınsu, bir dönem gençlik üzerinde büyük etkisi olan ‘Töre’ dergisini çıkarmış ve yönetmişti. Emine Işınsu'nun edebî kişiliğine dair yüksek lisans ve doktora tezleri de yazılmıştı. Işınsu'nun, ‘Bir Yürek Satıldı’ oyunu, Küçük Dünya romanı dizi olarak çekilmiş ve TRT'de yayınlanmıştı.

Karar Gazetesi olarak Emine Işınsu’ya Allah’tan rahmet, Sayın yazarımız Prof. Dr. İskender Öksüz ve ailesine başsağlığı diliyoruz.

Işınsu’nun vefatının ardından baş sağlığı mesajları art arda geldi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EMİNE IŞINSU

17 Mayıs 1938, Kars doğumlu. Okçu ve Zorlutuna soyadlarını, Mehlika ve Gönül Erdem müstearlarını da kullandı. Annesi şair ve yazar Halide Nusret Zorlutuna, babası Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna, eşi Prof. Dr. İskender Öksüz’dür. TED Ankara Koleji mezunu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve AÜ Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü.

whatsapp-image-2021-05-05-at-10-18-28-1.jpg

İLK KİTABI 17 YAŞINDA BASILDI

İlk eseri on yedi yaşındayken basılan şiir kitabı İki Nokta’dır. Sonrasında daha çok romana yöneldi. Şiir ve hikâyeleri, kendi çıkardığı Töre (1971) dergisi ile Hisar, Türk Edebiyatı dergilerinde yayımladı. Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 

Küçük Dünya (1966) adlı romanıyla Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Sanat Armağanını, Bir Yürek Satıldı (1967) oyunuyla 1969 TRT Radyo Oyunları Yarışması dram dalı birinciliğini, Ak Topraklar ile 1971 Türk Edebiyatı Cemiyeti Malazgirt Roman Armağanını, Cambaz adlı kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülünü (1982) kazandı. Bir Yürek Satıldı, ayrıca televizyonda gösterildi (1988). Türk edebiyatına katkıları nedeniyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, 20 Aralık 2003’te “Emine Işınsu’yla 65 Yıl – Roman ve Fikir” adlı bir sempozyum düzenlendi. Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ve Türk Edebiyatı Vakfı üyesidir.

 “1970’lerin Türkiye’si, çalkantılı, huzursuz ve çok karmaşık görünümüyle romancılar için herhalde özellikle verimli bir konu kaynağıdır. O yılların siyasal panoramasını insanların özel hayatlarında odaklandırarak yansıtmayı deneyen bir dizi roman ve hikâye yayımlandı. Bir Edebiyat tarihçisi için bunların arasında bulunan Emine Işınsu’nun ‘Canbaz’ı, Füruzan’ın ‘47’liler’i ile bir arada anılacak bir roman. Ayni konuyu (öğrenci hareketleri, 1970’lerin siyasal bunalımı) karşıt açılardan işleyen bu iki romanı karşılaştırmalı bir incelemeden geçirmek, edebiyat bilimcileri için ilginç bir araştırma olabilir. (…)
“Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz, Emine Işınsu’nun romancılığını kanıtlayan bir eser. Türkiye’nin problemli bir dönemini, kendi siyasal görüşü açısından, ama sanatlı, biçim bilinci içinde yansıtan Emine Işınsu, romanda uyguladığı alıntı tekniğinde, değindiği efsane vs de Türk-İslâm kültüründen yararlanmakla çağdaş roman tekniğini özümlediğini göstermektedir.” (Gürsel Aytaç)

 “Bugünkü edebiyatımızda bir Işınsu vâkıası vardır. Günümüzdeki Türk romanını, onun ismini anmadan derğerlendirmek mümkün değildir. Bugünden yarına kalacak bir kaç isimden bir de şüphesiz Emine Işınsu’dur. (…) Küçük Dünya’dan itibaren devamlı bir gelişme gösteren Işınsu, bilhassa roman tekniği ve tipleştirme açılarından günümüz romanında ilk isim sayılmak gerekir. Roman tekniği, belki bir başka ifade ile kompozisyon, Işınsu’da mükemmeldir. Olaylar kusursuz bir şekilde sıralanır ve sonuca ulaştırılır. Işınsu bir gerilim romancısıdır ve okuyucunun merak duygusunu elinde tutar. Kronolojinin dışına çıkış, bilhassa Cambaz’da tatbik edilen geriye dönüş tekniği gerilimi aksatmaz, bilâkis daha canlı hâle getirir.

“Işınsu’nun tipleri, roman yapraklarında sayfa sayfa canlanır. Roman ilerledikçe; ruh yapıları, davranışları ve konuşmalarıyla âdeta öteden beri tanıdığımız canlı insanlarla kendinizi yanyana bulursunuz.” (Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun)

ESERLERİ:

ROMAN: Küçük Dünya (1966), Azap Toprakları (1970), Ak Topraklar (1971), Tutsak (1973), Sancı (1974), Çiçekler Büyür (1978), Canbaz (1981), Kafdağı’nın Ardında (1988), Atlıkarınca (1990), Cumhuriyet Türküsü (1993), Nisan Yağmuru (1998), Havva (1999), Bir Ben Vardır Benden İçeri (2002), Niyazi Mısrî ve Bukağı (2004), Hacı Bayram (2005), Hacı Bektaş Veli (2008), Bir Aile (2013).

ŞİİR: İki Nokta (1965).

OYUN: Bir Yürek Satıldı (1967), Bir Milyon İğne (1967).

ÇOCUK OYUNU: Ne Mutlu Türküm Diyene (1969), Adsız Kahramanlar (radyofonik piyesler, 1973).

HİKÂYE: Bir Gece Yıldızlarla (1991).

DENEME: Dost Diye Diye (1997).

ÖDÜLLERİ:

• "Küçük Dünya" ile T. C. Turizm Bakanlığı Sanat Armağanı

• "Ak Topraklar" ile Türk Edebiyatı Vakfı Roman Ödülü

• "Bir Yürek Satıldı" oyunu ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Radyofonik Oyun Yarışması’nda dram dalı birinciliği.

• "Sancı" ile Türkiye Millî Kültür Vakfı Roman Ödülü

• "Canbaz" ile Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü

• Türk Ocakları Hamdullah Suphi Tanrıöver Armağanı

• Karaman Türk Dili Ödülleri, “Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanan Yazar Ödülü”

• İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), “Şeref Ödülü”

• Türkiye Yazarlar Birliği- İstanbul Şubesi, “Ömür Boyu Roman Ödülü”

HAKKINDA: Şerif Aktaş / Tutsak (Töre Dergisi, Eylül 1977), Mustafa Kutlu / Yerli Roman, Çağdaş Nasihatnameler ve Çiçekler Büyür (Fikir ve Sanatta Hareket, Mayıs 1979), Bilge Ercilasun / Geç Kalma! Nereye? (Türk Edebiyatı, Mayıs 1981) - Türk Romanı ve Işınsu (Töre Dergisi, 1982), “Edebiyatımızda Işınsu” (Töre dergisi, Emine Işınsu Özel Sayısı, Aralık 1982), Ahmet Kabaklı / Türk Edebiyatı (c. 3, s. 800-801, 1991), İnci Enginün / Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları (1991), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (1998), İhsan Işık / TEKAA (2006).

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN