Pirselimoğlu: Hayatımız bir tekrarlar manzumesi

Pirselimoğlu: Hayatımız bir tekrarlar manzumesi

Yönetmen Pirselimoğlu’nun İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nde yarışan ‘Kerr’ filmi seyirciyle buluştu. Altın Portakal ve İstanbul festivallerinden ödüllerle dönen filmin adını ‘tekerrür’ kelimesinden aldığını söyleyen yönetmen, “Hayatımız bir tekrarlar manzumesi” dedi.

SALİHA SULTAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ikincisin düzenlediği İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali devam ediyor. 19 Haziran’da sona erecek festivalin yarışma seçkisi gösterimleri yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nun Karaca Sineması’nda izleyici ile buluşan Kerr filmi ile sona erdi. Yönetmenine Altın Portakal ve İstanbul film festivallerinde en iyi yönetmen ödülü kazandıran ve yarışmanın güçlü yapımları arasında gösterilen film oyunculukları ve sinematografisi ile büyük beğeni aldı. Yönetmen Pirselimoğlu, filmin başrol oyuncusu Erdem Şenocak, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, müziklerin bestecisi Nikos Kypourgos gösterim sonrası izleyicilerle bir araya geldi.

ADINI TEKERRÜR KELİMESİNDEN ALIYOR

Film eleştirmeni ve yazar Burak Göral’ın yönettiği söyleşide Pirselimoğlu, Türkiye’nin 1970’lerden başlayarak onar yıllık dönemlerine çeşitli göndermeleri bulunan filmi hakkında şu görüşlerini aktardı: “Filmi yazarken ya da tasarlarken yanlış anlaşılma diye bir kaygı ile yola çıkmadım. Bu kaygı ile çıkarsanız zaten yanlış anlaşılırsınız. Biraz kendime yazıyorum. Bunu ben anlarsam herkes anlar gibi bir bakış anlayışım var.” Filmin adını ‘tekerrür’ kelimesinin kökünden aldığını vurgulayan Pirselimoğlu, “Yani tekrarın kökü. Ben bu tekrar haline çok inanıyorum. Yani bizim hayatımızın bir tekrarlar manzumesi olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla benim bütün filmlerim aslında başladığı gibi biter. Bu dairenin üzerinde dönerken başımıza gelenleri anlatmaya çalışıyorum” dedi.

EFSANE GÖRÜNTÜ YÖNETMENİNİN PİRSELİMOĞLU İLE ÜÇÜNCÜ İŞİ

Filmin başrol oyuncusu Erdem Şenocak ise canlandırdığı role dair şunları söyledi: “Pirselimoğlu ile ilk görüşmemizde bana karakter için ‘Sence nasıl bir karakteri var?’ diye sormuştu. Bu tuzak soruydu sanki, ama fikrimi söylemiş ve ‘Karakter yok ki’ demiştim, canlandırdığım kişi bir karakterden ziyade sürekli bir şeylere maruz kalan biri, ona şaşkın diyebiliriz” dedi. Yunan sinemasının usta ismi Atheo Angelopoulos’un filmlerinin görüntü yönetmeni olarak da tanınan Sinanos ise, Pirselimoğlu’nun Türkiye’de en çok çalıştığı yönetmen olduğunu, bugüne kadar üç filmde birlikte çalıştığını kaydederek “Şu daha iyi diyemem, yenisini yapana kadar en iyisi son yaptığımız iş” ifadelerini kullandı. Festivalin yarışma sonuçları yarın akşam Ahmet Adnun Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek törende açıklanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN