Türk sinemasının efsanesi son yolculuğuna uğurlandı: Cüneyt Arkın'a veda

Türk sinemasının unutulmaz efsanesi Cüneyt Arkın için Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene birçok siyasetçi ve sanatçı katıldı. Oğlu Murat Arkın, cenazesinin başında gözyaşlarına hakim olamadı. Arkın, törenin ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrası, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Yeşilçam’ın efsane ismi Cüneyt Arkın için Atatürk Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi. 85 yaşında hayatını kaybeden Arkın'ın törenine birçok sanatçı akın etti. Gözyaşlarına hakim olamayan oğlu Murat Arkın ise babasının tabutunu sevdi.

Cüneyt Arkın’ın ailesi ve yakınları tarafından sabah saatlerinde Zincirlikuyu Gasilhanesi’nden alınmıştı. Arkın’ın Türk bayrağına sarılı tabutu, tören için Atatürk Kültür Merkezi’ne getirildi. Arkın’ın tabutu sahneye konuldu.

4921598.jpg

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Arkın’ın hayat arkadaşı Betül Cüreklibatır, oğulları Murat Arkın, Kaan Cüreklibatır, sanatçılar ile yakınları katıldı.

4921600.jpg

Törende Arkın’ın oynadığı sinemaların kesitlerin yer aldığı bir film gösterildi.

4921604.jpg

4921610.jpg

KONUŞMAK ÇOK GÜÇ

Arkın'ın oğlu Murat Arkın'ın törende yaptığı açıklama şu şekilde:

Bizim ailemiz güzel bir aile. Ama bugün sizlerin sayesinde anladım ki bizim ailemiz daha büyükmüş. Ayaklarınıza sağlık. Babam övülmeyi çok sevmezdi bu tören aslında onu sevenler bizler için. O hayatımda hep milletim dedi, halkım dedi, vatanım dedi... O şimdi cennete gitti biliyorum ama gerçekten böyle adamlar cenneti bile vatan yapacak adamlar. Konuşmak çok güç. Baktığım her yerde o var. Attığım her adımda o var... Oğlum bela üzerine gelirse kaç bu senin korkak olduğunu göstermez, geri adım at. Ama baktın adım atacak yer kalmadı beladan daha bela ol.

4924905.jpg

"AĞLAMAYIN BE BÖYLE İNSANLARA AĞIT DEĞİL DESTAN YARAŞIR"

Dili, dini, ırkı, politik görüşü ne olursa olsun tüm insanları birleştiren biri olmuş Cüneyt Arkın. Onun filmleriyle açılışı yaptık onun repliğiyle bitirmek istiyorum: Ağlamayın be böyle insanlara ağıt değil destan yaraşır!

4924897.jpg

YAŞAMA CESARETİNİN TA KENDİSİYDİ

Cüneyt Arkın'in oğlu Kaan Cüreklibatır konuşurken güçlük çekti. Kaan Cüreklibatır "Filmlerini izleye izleye iyi insan olmayı öğrendim. Yaşama cesaretinin ta kendisiydi o. Ben onun önünde sevgi ve saygıyla eğiliyorum."

4922012.jpg

ZİNCİRLİKUYU MEZARLIĞI'NA DEFNEDİLDİ

Türk sinemasının usta ismi Cüneyt Arkın, Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Burada düzenlenen cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener gibi çok sayıda siyasetçi, Mahmut Cevher, Nuri Alço, Tamer Yiğit, Türkan Şoray, Serdar Gökhan, Kerem Alışık, Kenan İmirzalıoğlu, Burak Özçivit gibi çok sayıda sanatçı ve yüzlerce kişi katıldı. Arkın'ın eşi Betül Cüreklibatır'ın cenaze esnasında ayakta durmakta güçlük çektiği görüldü. Arkın, kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

4925159.jpg

BU MEMLEKETTE SAĞ İLE SOLUN BEĞENDİĞİ BİR SANATÇI

Tarihçi İlber Ortaylı, "Fikirleri önemli. Bu memlekette sağ ile solun beğendiği bir sanatçı. Büyük sanatçılar öyle olur zaten. Siyasetçi değildi ancak yeterince siyasiydi. Şuursuz bir aktör değildi. O kuşakta öyleleri var. Çok az görüştük ama bana iltifat ederdi. Mütevazı biriydi. İnanılmayacak kadar hesap kitaptan uzaktı. Çocuk gibiydi çünkü büyük bir adamdı" diye konuştu.

ELİNİ ÖPEBİLME ŞANSINA ERİŞTİM

Sunucu Kenan İmirzalıoğlu, "Ben en son kendisine programdan bir selam göndermiştim. Yıllar önce bir organizasyonda yan yana gelme şansımız oldu. Elini öpebilme şansına eriştim. Çocukluk kahramanımı karşımda görüp elini öpmemek mümkün değildi. Birbirimize karşı güzel bir muhabbetimiz vardı" dedi.

TOPLUMUN BİRLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞİYLE ÇOK ÖNEMLİ BİR İSİMDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise "Türk halkımızın başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun. Çok önemli bir değerimizi kaybettik. Toplumun birleştirici özelliğiyle çok önemli bir isimdi. Hepimize örnek bir insandı. Allah rahmet eylesin" şeklinde konuştu.

HANGİ ROLÜ ÜSTLENİRSE ÜSTLENSİN HEP KAHRAMANDI

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "İlkokul öğrencisiyken seyrettiğimi hatırlıyorum. Her şeyden önce bir neslin temsilcisiydi. Hafızalarda hiç silinmeyecek bir iz bıraktı. Hangi rolü üstlenirse üstlensin hep kahramandı. Sadece filmlerde değil hayatıyla da kahramanlık sergiledi. Allah rahmet eylesin" dedi.

SONSUZA KADAR YAŞAYACAK

Bir dönem oyunculuk yapmış İYİ Parti kurucularından Mehmet Aslan ise, "Cüneyt Arkın ile film çekmiş genç nesillerden biriyim. Bunun onurunu yaşıyorum. Tüm eserleri, Türk milletine armağan olsun. Sonsuza kadar yaşayacak. Onun sayesinde onlarca nesil Türk tarihini merak etti. İnşallah yeni nesiller onu geçer, onun istediği de buydu. Ruhu şad olsun" dedi.

4925151.jpg

CÜNEYT ARKIN'IN HAYATI

Asıl adı Fahrettin Cüreklibatır olan Yeşilçam'ın unutulmaz sanatçısı Cüneyt Arkın 1937 yılında doğdu.

Eskişehir'in bir köyünde doğan Arkın, lise öğrenimini Eskişehir Atatürk Lisesi'nde gördü. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı ve doktor oldu.

1963 yılında "Artist" dergisinin düzenlediği "sinema artisti" yarışmasına girdi ve birincilik aldı.

Kariyerindeki dönüm noktası 1963'te askerliğini yaparken 1. Hava Jet Üssü'nde yönetmen Halit Refiğ ile tanışması oldu. Askerlik bitince, 1964'te Halit Refiğ'in "Gurbet kuşları" filmiyle sinemaya adım attı. Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncasıyla Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın ile onlarca filmde rol aldı.

"Gurbet Kuşları" filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın'ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi.

Bu dönemde İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini "Malkoçoğlu" ve "Battalgazi" serilerinde beyaz perdeye aktararak Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Özellikle Maden (1978) ve Vatandaş Rıza (1979) filmleri, Cüneyt Arkın'ın kariyerinde özel bir yer kapladı.

Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getiren, yönetmenliğini Çetin İnanç’ın yaptığı 1982 tarihli Dünyayı Kurtaran Adam zamanla bir kült filme dönüştü. Arkın; 1980’li yıllarda Ölüm Savaşçısı, Kavga, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinden sonra, 1990’lı yıllarda polisiye dizilere yöneldi. Oyunculuğunun yanı sıra televizyon sunuculuğu ve köşe yazarlığı da yaptı.

Gurbet Kuşları, Dünyayı Kurtaran Adam, Köroğlu, Battal Gazi Destanı ve Kara Murat gibi 300'den fazla filmde rol alan Arkın, aynı zamanda yönetmen, yapımcı ve senarist olarak da pek çok filme imza attı.

4925157.jpg

ÖDÜLLERİ

Cüneyt Arkın; 1969’da İnsanlar Yaşadıkça, 1976’da da Mağlup Edilemeyenler filmleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

12 Mart dönemi sırasında, 4. Altın Koza Film Festivali'nde (1972) jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney'i Baba filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu seçmesine rağmen daha sonra siyasi baskılarla Güney'in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansıyla ikinci olan Cüneyt Arkın'ı en iyi erkek oyuncu seçti. Bu karara tepki gösteren Arkın ödülü reddetti.

Arkın’a 1999’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve 2013’te Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

Yine 2013’te Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü verilen Arkın, 2013’te Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi olmuştu. Arkın geçen yıl da Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü.

4925148.jpg

ÖZEL HAYATI

Cüneyt Arkın ilk evliliğini 1964 yılında kendisi gibi doktor olan sınıf arkadaşı Güler Mocan ile yaptı. 1966 yılında kızları Filiz doğdu. Arkın'ın yeni gelişen sinema oyuncusu kariyeri nedeniyle evlilik uzun sürmedi.

1968 yılında çini fabrikası sahibi olan bir ailenin kızı Betül Işıl ile tanıştı. Cüneyt Arkın, 1968 yılında boşandıktan bir yıl sonra, 1969'da Betül Işıl ile nişanlandı, 1970'te evlendiler ve 1971'de boşandılar. Kısa süre sonra yeniden evlendiler ve bu evlilikten de Kaan ve Murat adlarında iki çocukları oldu.

Kızı bir şirkette genel müdürlük yapan Arkın'ın oğullarından Murat da dizilerde oyunculuk yapmayı seçti

Bir dönem alkol tedavisi gören olan Arkın, alkol, uyuşturucu ve gençliğin sorunları konulu sayısız konferans verdi, bunlarla ilgili teşekkür beratları ve onur ödülleri aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN